ΛΙΣΤΕΣ

Oι καλύτεροι αρχι-κακοί σε ταινίες με σουπερ-ήρωες

Γιατί οι τύποι με τις κάπες δεν θα ήταν τίποτα χωρίς τους παρανοημένους που θέλουν να τους καταστρέψουν (αυτούς μαζί με τον πλανήτη).

Όχι, ο Peter Dinklage ως ο δημιουργός των ρομπότ που σκοτώνουν μεταλλαγμένους στο τελευταίο X-Men δεν ‘κατάφερε’ να μπει σε αυτή τη λίστα. Ήταν όμως η αφορμή για να την φτιάξουμε. Ας ξεκινήσει, λοιπόν, η αντίστροφη μέτρηση.

11, Κarl Ruprecht Kroenen, Hellboy

Ο Νο1 δολοφόνος του Χίτλερ, πρώην τραγουδιστής όπερας, με την trademark αντιασφυξιογόνο μάσκα, την έφεση στο μαζοχισμό, την ‘λαμπρή’ θητεία στο Άουσβιτς και το ταλέντο στην ξιφομαχία. Κατευθείαν από την οργιώδη φαντασία του Del Toro στους χειρότερους εφιάλτες μας.

10, Whiplash, Iron Man 2

Ο παραμορφωμένος Mickey Rourke ως ο παρανοημένος Ρώσος επιστήμονας Ivan Vanko. Ένας τέλειος συνδυασμός τον οποίο, δυστυχώς, δεν καταφέραμε να χορτάσουμε όσο θα θέλαμε αφού το ‘παλικάρι’ μας δεν είχε το χρόνο που του άξιζε για να μας δείξει τι μπορεί να καταφέρει.

9, Doctor Octopus, Spider-Man 2

Δεν μπορώ, πραγματικά, να καταλάβω την εμμονή των παραγωγών του Spider-Man με τον Green Goblin όταν έχουν στη διάθεσή τους έναν πολύ πιο ενδιαφέρον χαρακτήρα όπως τον Δρ. Χταπόδι που εδώ υποδύθηκε εξαιρετικά ο Alfred Molina. Εννοείται πως ο ίδιος ήταν περισσότερο μια τραγική φιγούρα παρά ένας ‘καθαρόαιμος’ κακός. Αλλά τα πλοκάμια του παρέμειναν και παραμένουν άκρως επικίνδυνα.

8, Mr. Glass, Unbreakable

O Samuel L. Jackson αποδεικνύει ότι το πιο ισχυρό όπλο ενός αρχι-κακού είναι το μυαλό του. Αυτό που μπορεί να προκαλέσει εκατοντάδες θανάτους την ίδια ώρα που το ασθενικό σώμα του, εκείνο με τα κόκαλα που σπάνε με την παραμικρή επαφή, παραμένει καθηλωμένο και ανήμπορο.

7, The Penguin,Batman Returns

Ήμουν πιτσιρίκι όταν πήγα να δω το Batman Returns και ποτέ δεν ξεπέρασα το πόσο με έκανε να φοβηθώ ο πιγκουίνος του Danny DeVito. Μια εξαιρετική ερμηνεία που, δυστυχώς, την εποχή εκείνη δεν εκτιμήθηκε όσο θα έπρεπε.

6, That Yellow Bastard, Sin City

Παραμορφωμένος, παιδόφιλος και σίριαλ κίλερ. Ένας συνδυασμός που μετατρέπει τον αρρωστημένο γιο του γερουσιαστή (και βασικό αντίπαλο του σκληροτράχηλου Hartigan) σε ένα τύπο που δεν πολυθέλεις να συναντήσεις. Ειδικά βράδυ. Ειδικά στο σοκάκι κάποιας ‘αμαρτωλής’ μεγαλούπολης.

5, The Joker, Batman

Ο Jack Nicholson έκλεψε εύκολα την παράσταση στο σκοτεινό blockbuster του Tim Burton. ‘Σφραγίζοντας’ τον ρόλο για δεκαετίες και κάνοντας την σκέψη και μόνο ότι κάποιος άλλος θα μπορούσε να τον παίξει καλύτερα να μοιάζει εντελώς παρανοϊκή.

4, Zod, Man of Steel

Όταν ο βασικός σου πρωταγωνιστής είναι τόσο άτρωτα ξενέρωτος (και ξενέρωτα άτρωτος) όσο ο Άνθρωπος-Ατσάλι, τότε πρέπει να φροντίσεις οι κακοί σου να είναι εξαιρετικοί. Κάτι που, στο συγκεκριμένο franchise, νομοτελειακά σημαίνει ότι πρέπει να συμπεριλάβεις στο reboot σου τον στρατηγό Zod. Προς τιμήν του ο Michael Shannon, σταθερά εξαιρετικός σε ότι και αν έχει παίξει, έκανε τον χαρακτήρα δικό του. Δινοντάς του άκαμπτη ηθική σαμουράι που μέχρι που μας τον έκανε και πιο συμπαθή.

3, Loki, Thor, Τhor II & The Avengers

O 33χρονος Tom Hiddleston, παντελώς άγνωστος πριν επιλεγεί για το ρόλο του ‘σκανταλιάρη’ θεού, έκλεψε την παράσταση σε ότι και αν εμφανίστηκε. Ναι, ήταν τόσο καλός. Και ναι, είναι κρίμα που δεν θα τον δούμε στο Avengers 2. Ας ελπίσουμε ότι η Marvel, που ξέρει πως να εκμεταλλεύεται την δημοτικότητα των χαρακτήρων της, του επιφυλάσσει κάτι καλό για το μέλλον.

2, General Zod- Superman II

Πάνε 34 χρόνια από τότε που ο Terrence Stamp ζήτησε από τον γιο του Jor-El να γονατίσει μπροστά του. Αποδεικνύοντας ότι τελικά χρειάζεται ένας Άγγλος ηθοποιός για να αναδείξει το μεγαλείο του εκάστοτε αρχι-κακού. Καθώς επίσης ότι, αν παίξεις έναν κακό σωστά, μπορεί να μην έχεις απαραίτητα δουλειά στην επόμενη ταινία, όπως μου είπε πρόσφατα ο Electro Jamie Foxx του Amazing Spider-Man 2 σχετικά στο Παρίσι (όταν τον ρώτησα αν προτιμά να παίζει τον κακό ή τον ήρωα), αλλά παραμένεις αξέχαστος για δεκαετίες.

1, The Joker, The Dark Knight

Το παλικάρι έδωσε κυριολεκτικά ότι είχε και δεν είχε για να παίξει αυτό τον ρόλο και εσείς (κάποιοι από εσάς για την ακρίβεια) ‘γκρινιάζετε’ επειδή είναι φουλ αναμενόμενη επιλογή; Σόρι, αλλά ο Heath Ledger ‘κέρδισε’ με τη ζωή του αυτή την ‘τιμή’. Απλά αξεπέραστος.