ΜΟΥΣΙΚΗ

Oι Νegresses Vertes πάντα ήταν και λίγο punk

Mιλήσαμε με τον Stefane Mellino, μέλος της θρυλικής μπάντας, με αφορμή την εμφάνισή τους στην Αθήνα, 28 χρόνια μετά.

Oι Νegresse Vertes είναι μια από τις πιο ιστορικές μουσικές μπάντες της Γαλλίας, γνωστή για τη μίξη που κάνει από διάφορους ήχους του κόσμου συνδέοντάς τους με στοιχεία της alternative rock και της punk μουσικής.  28 χρόνια μετά την τελευταία τους εμφάνιση στην Ελλάδα, ετοιμαζόμαστε να τους υποδεχτούμε και πάλι στην Αθήνα, στις 6 Μαρτίου στο Gagarin. Και θα τους βρούμε σε μια πολύ σημαντική στιγμή της καριέρας τους. Στον εορτασμό των 30 χρόνων από το θρυλικό ΜLAH.

Tι σας οδήγησε στην επανένωση μετά από όλα αυτά τα χρόνια;

Νομίζω ότι 17 χρόνια ήταν πολλά για να λείπουμε. Επανενωθήκαμε τον Φεβρουάριο του 2018 και από τότε είμαστε on the road. Το tour μας μάλιστα θα κρατήσει μέχρι το 2021. Κατά κάποιο τρόπο, λοιπόν, μπορείς να πεις ότι το απολαμβάνουμε. Σκεφτήκαμε πως θα ήταν ένας καλός λόγος επιστροφής ο εορτασμός της κυκλοφορίας του MLAH. Και μάλλον είχαμε δίκιο. Η αγάπη των fans και οι αντιδράσεις τους είναι μια κινητήρια δύναμη για μας.

Θα μπορούσες να μας δώσεις μερικές από τις επιρροές (μπάντες ή καλλιτέχνες) που έχετε στη μουσική σας;

Το να είσαι Γάλλος και να μεγαλώνεις στο Παρίσι είναι κάτι που από μόνο του μπορεί να σε φέρει σε επαφή με πολλά πράγματα που επιδρούν πάνω σου. Το Παρίσι κάποτε, για παράδειγμα, συνδέθηκε με την punk. Πάντως είναι δύσκολο να διαχωρίσουμε τα πράγματα και να πούμε συγκεκριμένα από ποιους επηρεαστήκαμε. Yπάρχουν punk μπάντες όπως οι Clash, Ska μπάντες όπως οι Beat ή ακόμα και η Edith Piaf και ο Khaled. Όλοι αυτοί έχουν μεγάλη επιρροή στη μουσική μας.

Θα χαρακτηρίζατε την μπάντα σας ως alternative rock, folk ή punk rock;

Κάθε μέλος της μπάντας προσφέρει από την πλευρά του, δίνει τη δική του πλευρά και τις δικές του επιρροές. Πάντα ήταν δύσκολο να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση. Η μουσική μας, βλέπεις, είναι ένα μείγμα rock, punk, μεσογειακών ήχων και του κλασικού γαλλικού τραγουδιού. Θα θέλαμε να πιστέψουμε ότι παίζουμε punk με ακουστικές κιθάρες και ακορντεόν. Με την πάροδο των χρόνων, μας έχουν ονομάσει ακουστική punk, world rock, gypsy punk.

Οι στίχοι σας είναι στα γαλλικά. Γιατί πιστεύετε ότι άνθρωποι από ολόκληρο τον κόσμο ακούν τη μουσική σου χωρίς πάντα να καταλαβαίνουν το νόημα των στίχων;

Oι άνθρωποι στηρίζουν τη μουσική μας, νιώθουν το vibe και μοιράζονται μεταξύ τους την ενέργειά τους. Ερχόμαστε όπως είμαστε, χωρίς καμία πολιτική ή άλλη ατζέντα και αυτό είναι κάτι που το κοινό μας το εκτιμά. Στο tour που κάνουμε τώρα βλέπουμε fans που έρχονταν να μας δουν από την αρχή μας και τώρα έρχονται πια με τα παιδιά τους.

Υπάρχει όμως μια συναυλία που δεν θα ξεχάσετε ποτέ;

Είχαμε παίξει στο Reading Festival το 1989 και ήταν απίστευτο. Ήταν εκεί και οι New Order. Έχουμε παίξε με τον Billy Bragg, τους Swans, τους New Model Army! Δεν γίνεται τίποτα καλύτερο από αυτό. Επίσης στη Βυρητό, το 1992, αμέσως μετά τον εμφύλιο πόλεμο εκεί. Kαι η Αθήνα προφανώς. 28 χρόνια πριν! Απίστευτη ατμόσφαιρα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε. Είστε τελείως τρελοί.

Ποιο είναι το πιο δημοφιλές σας άλμπουμ; Πιστεύετε ότι είναι και το καλύτερό σας;

Eντάξει, προφανώς θα πούμε το MLAH. Αυτό που τα ξεκίνησε όλα για μάς και ανυπομονούμε να το παίξουμε ολόκληρο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκή. Ωστόσο, κάθε άλμπουμ είναι πολύ σημαντικό για μας. Όταν και αν αποφασίσουμε να κάνούμε και νέο άλμπουμ, θα είναι και αυτό πολύ ξεχωριστό.