Han Myung-Gu / Contributor/Getty Images/Ideal Images
Κ-POP

Οι νέοι της Νοτίου Κορέας δίνουν κυριολεκτικά τη ζωή τους στην K-Pop

Ο Moon Bin είναι το τελευταίο θύμα της απάνθρωπης βιομηχανίας καλλιτεχνών της Κορέας. Ο 25χρονος βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για αυτοκτονία.

Ο Moon Bin δούλευε όλη του τη ζωή. «Υπό την επιρροή της μητέρας του» έκανε ντεμπούτο ως παιδί-μοντέλο το 2004, σε ηλικία 6 χρόνων. Σημείωσε πως ανάλογη διαδρομή διέγραψε και η μικρότερη αδελφή του, Moon Sua.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείς να δεις πόσο άβολα ένιωθαν μεταξύ τους τα αδέλφια, σε πρόσφατη κοινή τηλεοπτική εμφάνιση. Όπως εξήγησαν, δε γνώριζαν πολλά ο ένας για τον άλλον αφού δε ζουν μαζί από μικροί. Μεγάλωσαν στους κοιτώνες των εταιρειών στις οποίες ανήκουν, παλεύοντας να βρουν μια θέση στην K-Pop.

Το 2009 ο MoonBin πέρασε στην υποκριτική και πριν καν πάει γυμνάσιο έγινε trainee στη Fantagio, εταιρία εκπαίδευσης και διαχείρισης ταλέντων και δισκογραφίας.

Επελέγη για το πενταμελές boy group με το όνομα Astro το 2016. Τρία χρόνια μετά, έκανε ένα διάλειμμα για «λόγους υγείας» που χρειάζονταν «θεραπεία και ξεκούραση».

Επέστρεψε το Φεβρουάριο του 2020, όταν ανέλαβε περισσότερες από μια δουλειές (έγινε παρουσιαστής εκπομπής, ενώ πήρε και ρόλους σε τηλεοπτικά σίριαλ). Τον περασμένο Δεκέμβριο ανανέωσε το συμβόλαιο του με την εταιρεία του και πριν λίγους μήνες κυκλοφόρησε νέα δουλειά, μαζί με τον Sanha ένα άλλο μέλος των Astro.

Είχαν προγραμματισμένη εμφάνιση στο προσεχές Dream Concert του Μπουσάν -στο πλαίσιο της υποψηφιότητας της πόλης για το 2030 World Expo, ενώ είχαν «κλείσει» και εμφάνιση στην Τζακάρτα της Ινδονησίας.

Στο τελευταίο live που έκανε, τραγουδούσε δακρυσμένος. Μετά εξήγησε πως κάποιες φορές, όταν δε νιώθουμε καλά, δεν κάνει κακό να εκτονωνόμαστε μέσω των δακρύων μας. Δεν έγινε πιο συγκεκριμένος. Διαβεβαίωσε ωστόσο, πως «όλα θα πάνε καλά. Μην ανησυχείτε».

Tην Τετάρτη 19 Απριλίου βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του από τον μάνατζερ του στις 8.10 το απόγευμα. Ήταν 25 χρόνων. Άνθρωπος της αστυνομίας φέρεται να δήλωσε πως ο νεαρός αυτοκτόνησε, καθώς «δεν έχουν βρεθεί σημάδια που να υποδεικνύουν έγκλημα».

Διατάχθηκε νεκροψία, για να διαπιστωθούν τα αίτια, ενώ οι φίλοι και οι συγγενείς τον «αποχαιρετούσαν».

Κάθε χρόνο αυξάνονται οι αυτοκτονίες στην Κορέα

 

Το πόσο απαιτητικό (εξαντλητικό έως εξοντωτικό) είναι να καταφέρει ένα παιδί να επιβιώσει στην K-Pop και μετά να κάνει καριέρα, έχει αναλυθεί στο προηγούμενο κύμα αυτοκτονιών idols.  Κωδικός που υπάρχει στην εφορία της Κορέας, για όσους κάνουν καριέρα στη μουσική σκηνή που έχει κερδίσει όλον τον πλανήτη.

Εκτιμάται πως κάθε χρόνο η χώρα βγάζει 10 δισεκατομμύρια από αυτόν τον τομέα. Οι πρωταγωνιστές παίρνουν ένα πολύ μικρό ποσοστό, μολονότι είναι εκείνοι που κακοποιούν το σώμα και την ψυχή τους για να τα καταφέρουν. Αν ένα event δώσει 1.000.000, η εταιρεία των καλλιτεχνών παίρνει από τα 700.000 έως τα 900.000 και οι καλλιτέχνες ό,τι περισσεύει. Τα μέλη μοιράζονται ισόποσα το ποσό και μετά πληρώνουν φόρους.

Οι BTS κατάφεραν να αλλάξουν αυτά τα μαθηματικά, όταν έγιναν παγκόσμιοι superstars, εν τούτοις οι περισσότερες εταιρίες συνεχίζουν να απομυζούν τα παιδιά που εκπαιδεύονται σκληρά για χρόνια, πριν επιβιώσει το 1% αυτών, εν μέσω ακραίου ανταγωνισμού.

Εν τω μεταξύ, στα συμβόλαια που υπογράφουν οι καλλιτέχνες υπάρχουν ουκ ολίγα don’t. Από το να μην πάρουν κιλά έως το να μην κάνουν σχέσεις, καθώς έτσι διαλύεται η αίσθηση των fans πως τους ανήκουν οι καλλιτέχνες.

Αν οι netizens εντοπίσουν παρατυπία (και θα την παρατηρήσουν, αφού τους ακολουθούν παντού και ενίοτε εισβάλουν στα σπίτια τους), εκθέτουν δημοσίως το idol, εξαντλούν τη βίβλο της λεκτικής κακοποίησης και σταματούν να δίνουν χρήματα για τα προϊόντα του. Άρα τον «τελειώνουν». Και όλα αυτά συμβαίνουν στη χώρα που οι αυτοκτονίες είναι ο κύριος λόγος θανάτου μαθητών γυμνασίου, φοιτητών και ανθρώπων ηλικίας έως 40 χρόνων.

Σε αυτήν τη γωνιά της γης, είχε εκτιμηθεί το 2022 πως αυτοκτονούν 26 άνθρωποι ανά 100.000. To 2021 ήταν 24.1 ανά 100.000. Η κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε εξαγγελία μέτρων, ώστε -όπως ελέχθη- να πέσει ο αριθμός σε 18.2 ανά 100.000, έως το 2027. Μάλλον δεν πήγε πολύ καλά αυτό.

Οι κύριοι λόγοι που γίνονται αυτόχειρες οι πολίτες είναι α) ο οικονομικός και β) η πίεση στο σχολείο και τη δουλειά. Παρεμπιπτόντως, οι αξιωματούχοι συζητούν αυτήν την περίοδο το αίτημα των κορυφαίων επιχειρηματιών του έθνους να αυξηθούν οι ήδη πάρα πολλές εργατοώρες, γιατί δεν προλαβαίνουν τις προθεσμίες.

Να μην ξεχάσω να σου πω και ότι η 1000% συντηρητική αυτή κοινωνία δεν έχει καταφέρει να αποδεχθεί τη σημασία της ψυχικής υγείας. Έτσι είναι πολύ λίγοι όσοι δε νιώθουν καλά και αναζητούν βοήθεια, γιατί η πλειοψηφία ντρέπεται (τι είναι; Άνθρωποι με αδυναμίες;).

Λίγα 24ωρα πριν το θάνατο του 25χρονου Μoon Bin, μια έφηβη αυτοκτόνησε με έναν 27χρονο άνδρα να καταγράφει το τέλος της -και να κατηγορείται για υποκίνηση αυτοκτονίας. Στην κατάθεση του είπε πως έφυγε από το σημείο, πριν πηδήξει το κορίτσι στο κενό. Αμφότεροι ήταν μέλη μιας διαδικτυακής κοινότητας: της Depression Community.

Η αστυνομία πιστεύει ότι η νεαρή συνήψε συμφωνία αυτοκτονίας με τον άνδρα της κοινότητας, ενώ στοιχεία δείχνουν πως είχαν ενημερωθεί και άλλα μέλη για την πρόθεση της. Κανένα όμως, δεν τη σταμάτησε. Τουναντίον, ενίσχυσαν τη διάθεση της να εγκαταλείψει αυτόν τον κόσμο, αντί να αποταθεί σε επαγγελματίες και να σωθεί.

Σου είπα πως η Κορέα παραμένει στις κορυφαίες οικονομικές δυνάμεις του πλανήτη ή το ξέχασα;