Joel C Ryan/Invision/AP, Locarno Film Festival Samuel Golay, Danny Moloshok/Invision/AP
OSCARS

Οι οσκαρικοί πρωταγωνιστές μιλούν εδώ

Από τον Tarantino μέχρι τον Song Kang-ho κι από την Florence Pugh μέχρι τον Brad Pitt, 10 οσκαρικοί υποψήφιοι είχαν πολλά να μας πούνε.

Το σινεμά είναι και οι άνθρωποι πίσω από αυτό. Μεγάλο μέρος της σχέσης μας με το σινεμά πάντα ήταν και το να ερχόμαστε σε επαφή με τους δημιουργούς και τους καλλιτέχνες, να μάθουμε πώς ηθοποιοί προσεγγίζουν ρόλους και πώς σκηνοθέτες πραγματοποιούν τις ιδέες τους.

Για μια ακόμη χρονιά, μιλήσαμε με μερικούς από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες και ηθοποιούς του παγκόσμιου σινεμά. Κάποιοι και κάποιες εξ αυτών, θα βρίσκονται απόψε στην οσκαρική τελετή των 92ων βραβείων Όσκαρ.

Μη χάσεις την 92η τελετή απονομής των βραβείων OSCAR, ζωντανά και αποκλειστικά στην COSMOTE TV την Κυριακή 9/2.

Για μια τελευταία ευκαιρία επανάληψης πριν περπατήσουν το κόκκινο χαλί, θυμόμαστε τις συζητήσεις μας με μια ντουζίνα σκηνοθετών και ηθοποιών που είτε οι ίδιοι είτε οι ταινίες τους, θα βρεθούν απόψε ανάμεσα στις μεγάλες οσκαρικές υποψηφιότητες. Τι μας είπε ο Quentin Tarantino για το Χόλιγουντ, και πώς συνεργάστηκε για πρώτη φορά ο Song Kang-ho με τον Κορεάτη σκηνοθέτη που έχει συνταράξει τη βιομηχανία;

Quentin Tarantino

Υποψήφιος για 3 Όσκαρ (Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου)

Σκηνοθέτης του ‘Once Upon a Time… in Hollywood’ (10 υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας)

«Αυτό που κάνω μπορεί να γνωρίσει την αποθέωση, μπορεί να γνωρίσει το ρεζίλεμα, αλλά είναι αυτό που είναι. Aυτή η τωρινή στιγμή δεν είναι για πάντα. Αλλά ελπίζεις το έργο σου να είναι. Κι έτσι, αυτό το έργο μπορεί τώρα να ειδωθεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο, και μπορεί να ειδωθεί με έναν άλλο τρόπο σε 20 χρόνια από τώρα.»

(Αποκλειστικό: Quentin Tarantino, πώς γεννήθηκε το ‘Κάποτε στο… Χόλιγουντ’;)

Song Kang-ho
Locarno Film Festival Samuel Golay / Locarno Film Festival Samuel Golay

Βραβευμένος με SAG Καλύτερου Ensemble

Πρωταγωνιστής του ‘Parasite’ (6 υποψηφιότητες Όσκαρ, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας)

«Όταν κυνηγάω ένα φιλμ δεν διαλέγω επίτηδες κάτι που είναι πολιτικό, αλλά αυτή είναι μια εικόνα που έχει εξελιχθεί τα τελευταία 10 χρόνια με τον τρόπο που έχω τοποθετηθεί με τις ταινίες που έρχονται στο δρόμο μου. Το πώς και το γιατί διαλέγω αυτές τις ταινίες είναι επειδή νιώθω πως είναι σημαντικό αυτές οι ιστορίες να λεχθούν στην κοινωνία μας αυτή τη στιγμή.»

(Ο θρύλος του κορεάτικου σινεμά θέλει οι ταινίες του να κάνουν θόρυβο)

Brad Pitt
once upon a time in hollywood

Υποψήφιος για Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου

Πρωταγωνιστής του ‘Once Upon a Time… in Hollywood’ (10 υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας)

«Στην τελική, όλοι άνθρωποι είμαστε. Φυσικά και υπάρχει αυτή η επίμονη πάλη με την αμφιβολία και την αποδοχή και όλες οι σκέψεις καταλήγουν στο ότι… κοίτα, το μεγάλο λάθος είναι να αναζητάς το νόημα στο αποτέλεσμα αυτού που κάνεις αντί να αναζητάς το νόημα στο πώς περνάς την κάθε σου μέρα.»

Leonardo DiCaprio

Υποψήφιος για Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου

Πρωταγωνιστής του ‘Once Upon a Time… in Hollywood’ (10 υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας)

«Υπό μία έννοια νομίζω όταν διάβασα πρώτη φορά τον χαρακτήρα, πέραν του ότι είμαι ηθοποιός με ημερομηνία λήξης, είδα απλά… έναν άνθρωπο να έρχεται αντιμέτωπος με τον ίδιο τον θνητό του χαρακτήρα. Και να συμβιβάζεται με αυτή την ιδέα.»

(Brad Pitt και Leonardo DiCaprio μιλούν για τη φίλια και το πώς να μεγαλώνεις αξιοπρεπώς στο Χόλιγουντ)

Florence Pugh
florence pugh 92ND ACADEMY AWARDS NOMINEES LUNCHEON - INSIDE / Danny Moloshok/Invision/AP

Υποψήφια για Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου

Πρωταγωνίστρια του ‘Little Women’ (6 υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας)

«Δεν υπάρχει καμία σύνδεση [ανάμεσα στους ρόλους της]. Θες να δεις χαρακτήρα και όχι ηθοποιό, αυτό θέλω κι εγώ. Θέλω πάντα να μεταμορφώνομαι και να κάνω κάτι διαφορετικό και νέο αλλά εξίσου συναρπαστικό με το τελευταίο, αλλιώς ποιο το νόημα. Ελπίζω να μπορέσω να το συνεχίσω και ελπίζω οι άνθρωποι να συνεχίσουν να βλέπουν τον χαρακτήρα κι όχι την ηθοποιό.»

(Η Florence Pugh είναι πάρα πολύ έτοιμη.)

Jan Komasa

Σκηνοθέτης του ‘Corpus Christi’, υποψήφιο για Όσκαρ Διεθνούς Παραγωγής

«Είναι μεγάλη η συζήτηση για τις δομές και τους θεσμούς, για το ρόλο της εκκλησίας στην Πολωνία. Υπάρχουν όλο και λιγότεροι ιερείς, περισσότεροι άνθρωποι φεύγουν από την εκκλησία ή σταματούν να είναι ενεργοί Χριστιανοί. Υπάρχει τεράστιο κίνημα προς το πιο κοσμικό lifestyle, μετά από 50 χρόνια κομμουνισμού υπάρχει τεράστια αλλαγή στη χώρα. Αλλά ήθελα να το κάνω πιο παγκόσμιο στην ταινία.»

(«Είσαι ιερέας και κανείς δεν σε αμφισβητεί»: Η αλήθεια στην καρδιά του ‘Corpus Christi’)

Joe & Anthony RussoΟι σκηνοθέτες των Avengers μιλούν αποκλειστικά στο NEWS 24/7

Σκηνοθέτες του «Avengers: Endgame», #1 ταινία στην ιστορία του box office, υποψήφιο για Όσκαρ Οπτικών Εφέ

«Είναι σαν καλοκαιρινή κατασκήνωση κάθε φορά που δουλεύουμε με αυτό το καστ. Είμαστε μαζί χρόνια τώρα. Παραδοσιακά, γυρίζεις μια ταινία, έχεις μια έντονη σχέση με λίγους ανθρώπους για δυο μήνες και μετά σκορπάμε. Με αυτό βρισκόμαστε ξανά όλοι κάθε λίγους μήνες.»

(Οι σκηνοθέτες των Avengers μιλούν αποκλειστικά.)

Greta Gerwig
Jordan Strauss/Invision/AP / Jordan Strauss/Invision/AP

Υποψήφια για Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου

Σκηνοθέτης του ‘Little Women’ (6 υποψηφιότητες για Όσκαρ μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας)

«Νομίζω, χωρίς να θέλω να γίνω υπερβολικά μεταφυσική πάνω σε αυτό αλλά ναι, ο γραμμικός χρόνος είναι μεγάλο σπάσιμο. [γελάει] Ήθελα να δημιουργήσω ένα αίσθημα της στιγμής που συγκεντρώνονται πολλά περιστατικά μαζί, κάτι που είναι συναισθηματικό από μόνο του. Αυτή η αίσθηση του χρόνου καθώς κατρακυλά προς τα μπροστά πιο γρήγορα από όσο προλαβαίνεις να τον συγκρατήσεις.»

(Η Greta Gerwig ήθελε στο ‘Lady Bird’ όλα να μοιάζουν διαλεγμένα, αλλά αληθινά, συνέντευξη του 2018)

Todd Phillips

Υποψήφιος για 3 Όσκαρ (Ταινία, Σκηνοθεσία, Σενάριο)

Σκηνοθέτης του ‘Joker’ (11 υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας)

«Στις ταινίες μου δεν ζητάει κανείς συγγνώμη.»

(Όταν μίλησα με τον σκηνοθέτη του ‘Joker’, συνέντευξη του 2009.)

Saoirse Ronan
Vianney Le Caer/Invision/AP / Vianney Le Caer/Invision/AP

Υποψήφια για Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου

Πρωταγωνίστρια του ‘Little Women’ (6 υποψηφιότητες Όσκαρ, μεταξύ αυτών Καλύτερης Ταινίας)

«Νομίζω πως η Greta είναι τόσο παρατηρητική και τόσο ανοιχτή στους δημιουργούς με τους οποίους δουλεύει και με τους ανθρώπους γύρω της που, πιστεύω, στο πέρασμα των χρόνων έχει αναπτύξει δικό της στυλ. Αυτή η καθαρότητα που έχει μεταφράζεται στο λουκ της ταινίας, στο είδος του μοντάζ που θέλει, το ρυθμό, τη μουσική, όλο το συναίσθημα πίσω από τα πάντα.»

(Η Saoirse Ronan μας εξήγησε γιατί η Lady Bird ζει μια ταινία του John Hughes, συνέντευξη του 2018)

Taika Waititi

Υποψήφιος για 2 Όσκαρ (Ταινίας, Διασκευασμένου Σεναρίου)

Σκηνοθέτης του ‘Jojo Rabbit’ (6 υποψηφιότητες Όσκαρ, μεταξύ αυτών Καλύτερης Ταινίας)

«Μου αρέσει να παίζω χαρακτήρες που είτε βοηθούν τους άλλους είτε είναι εκεί για να δώσουν λίγη υφή, να κάνουν λίγο πιο ενδιαφέρον αυτό που βλέπεις. Επίσης κάτι που θα είναι απλά διασκεδαστικό για μένα να το κάνω. Με ενδιαφέρουν λιγότερο οι ατάκες ή το να κάνω ένα stunt, και περισσότερο το να κάνω κάτι που δεν έχω κάνει ξανά.»

(Ο Taika Waititi πάντα πίστευε πως ήρθε από το διάστημα, 2017)

Alexandre Desplat

Υποψήφιος για Όσκαρ Πρωτότυπης Μουσικής (‘Little Women’)

«Δεν πετάω απλώς μουσική πάνω στο φιλμ. Είμαι μέσα στο φιλμ. Ρόλος μου είναι να συνδέω το φιλμ. Αυτό πρέπει να κάνω. Ακόμα κι αν χρησιμοποιώ τα ίδια όργανα, πρέπει να το κάνω με διαφορετικό τρόπο, γιατί δεν αντιπροσωπεύουν τα ίδια συναισθήματα.»

(Alexandre Desplat: Γράφω μουσική επειδή η ζωή είναι πολύ μικρή, συνέντευξη του 2013)

Το αποκορύφωμα της βραδιάς έρχεται με την τελετή απονομής στις 03.00 π.μ., την οποία θα απολαύσουμε στο COSMOTE CINEMA 1HD με τον πρωτότυπο ήχο ή στο COSMOTE CINEMA OSCARS HD.

***

Λίγο πριν τα φετινά Όσκαρ, απονέμουμε τα δικά μας βραβεία. Τι έχουμε να πούμε για τον Joaquin Phoenix; Τι συνδέει τη Jennifer Lopez και τον Adam Sandler; Γιατί δεν απονέμουμε ξενόγλωσση κατηγορία; Και γιατί μιλάμε πάλι για το ‘Shallow’ και τον Bradley Cooper;