ENTERTAINMENT

Οι πιο ωραίοι αγώνες τρεξίματος γίνονται στη φύση

Το ότι όλοι διοργανώνουν αγώνες τρεξίματος μας δίνει ένα πλεονέκτημα. Το να διαλέγουμε εκείνους που πραγματικά μας αρέσουν πολύ.

Πριν περίπου 7-8 χρόνια, όταν το τρέξιμο ήταν ένα άθλημα είτε για τους αθλητές είτε για εκείνους που είχαν ενστερνιστεί την φιλοσοφία του χωρίς την υπερπροβολή από τα media και την επιμονή της βιομηχανίας του running σε αυτό, οι επιλογές για να βρεθείς σε έναν αγώνα χρονομέτρησης, για λιγότερα από τα χιλιόμετρα του Μαραθωνίου ήταν πραγματικά μετρημένες στα δάχτυλα. Και σίγουρα δεν κέρδιζαν τόσο πολύ την προσοχή μας. Θυμάμαι να συμμετέχω το 2008 σε έναν αγώνα 8 χιλιομέτρων γύρω από το ιστορικό τρίγωνο της Αθήνας και να μου μοιάζει ανήκουστο.

Εν έτει 2016 διοργανώνονται περισσότερα από ένα run κάθε εβδομάδα, ο κόσμος αγαπά πια το τρέξιμο πολύ περισσότερο γιατί έχει αντιληφθεί πόσο ουσιαστικά χρήσιμο είναι για την καθημερινότητά του και εμείς όλοι έχουμε μπροστά μας ένα αθλητικό καλεντάρι για να προγραμματίσουμε τις διαδρομές μας. Μόνο που κάποιες από αυτές τις διαδρομές είναι πολύ καλύτερες από τις υπόλοιπες. Και μιλάω για τις διαδρομές που είναι σκορπισμένες σε όμορφες περιοχές της Ελλάδας, διαδρομές που σου δίνουν την ευκαιρία όχι μόνο για μια ωραία εκδρομή αλλά για να γνωρίσεις το τρέξιμο εκεί που πραγματικά ανήκει. Στη φύση.

Στις 5 Ιουνίου, στην ορεινή Αρκαδία, διοργανώνεται το πρώτο Skiritida Run στο δάσος της Σκιρίτιδας. Και λέω το πρώτο γιατί παρατηρώντας τις μέχρι τώρα οργανωτικές κινήσεις τους αλλά και τις χορηγίες από τον Stoiximan.gr και τον Αστέρα Τρίπολης, είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει και επόμενο. Σε διαδρομές 5 και 10 χλμ λοιπόν, σε μία πολύ όμορφη μεριά της Αρκαδίας, οι δρομείς θα έχουν την ευκαιρία να τρέξουν ανάμεσα στα δέντρα και να πάρουν μια γεύση του τι σημαίνει να τρέχεις σε υψόμετρο και να έχεις τριγύρω μόνο τη φύση και τις ομορφιές της Αρκαδίας.

 

Αυτό όμως που κάνει ενέργειες όπως η συγκεκριμένη να αποτελούν ολοκληρωμένες εμπειρίες, είναι ότι οι τοπικές κοινωνίες τις αντιμετωπίζουν σαν γιορτή και φροντίζουν με τον καλύτερο τρόπο να αναδεικνύουν τα δικά τους προτερήματα. Τοπικοί παραγωγοί θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στον κόσμο τα προϊόντα τους, θα υπάρχουν μουσικά live αλλά το highlight (για ανθρώπους σαν εμένα) είναι το barbecue που θα ακολουθήσει το run με τα προϊόντα της Αρκαδικής Οικολογικής Φάρμας, μίας επιχείρησης πρότυπο για την οποία θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε περισσότερα σε άλλο κείμενο.

Γιατί σε αυτό το κείμενο, θέλω απλά να τονίσω την σημασία τέτοιων διοργανώσεων και να προτρέψω και άλλες τοπικές κοινωνίας να αναλάβουν τέτοιες πρωτοβουλίες. Κυρίως όμως για να προτρέψω εσένα και τον κάθε έναν να στηρίξει τέτοιες ενέργειες. Μία εκδρομή για τρέξιμο, μία εκδρομή σε ένα από τα πιο όμορφα μέρη της ελληνικής γης, είναι πάντα μια πολύ καλή ιδέα. Ειδικά όταν η Αρκαδία είναι τόσο εύκολα προσβάσιμη και σε τόσο κοντινή απόσταση από την Αθήνα και τις άλλες περιοχές της Πελοποννήσου.

Το τρέξιμο στη φύση σου δίνει άλλη ανάσα, σου δίνει άλλη δύναμη.

Ξέχνα την προπόνηση στους στίβους και τα τρεξίματα δίπλα σε αυτοκίνητα, ξέχνα τα στενά της πόλης και τις μισές ανάσες στο κέντρο. Το τρέξιμο στη φύση, το τρέξιμο σε υψόμετρο θα σε κάνει να αγαπήσεις το τρέξιμο ξανά από την αρχή αλλά και να αναζητάς σαν τρελός αφορμές για να ξαναφύγεις από την πόλη για χάρη του.

Τα 5 και τα 10 χιλιόμετρα δεν είναι μάλιστα απαιτητικές διαδρομές για εκείνους που τρέχουν. Είναι ένα τέλειο κομμάτι ενός τριημέρου στην ορεινή Αρκαδία, είναι μία τέλεια αφορμή ακόμα και για να ξυπνήσεις πολύ νωρίς το πρωί της Κυριακής 5 Ιουνίου και να βρεθείς στο δάσος της Σκιρίτιδας.

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και πάρτε μέρος σε αυτό το φανταστικό run.

Το Oneman θα είναι εκεί. Έλα κάτω από την σκιά των δέντρων στο barbecue να γνωριστούμε.