2014/AP Photo/Frank Augstein
EUROVISION

Οι πιο ξεχασμένες ελληνικές συμμετοχές στην ιστορία της Eurovision

Από το Φεγγάρι Καλοκαιρινό μέχρι το Χωρίς Σκοπό, αυτά τα τραγούδια έχουν χαθεί στη γιουροβιζονική λήθη του χρόνου.

Κάθε χρόνο οι συμμετοχές μας στην Eurovision ακούγονται τόσο πολύ, που μπορείς να τραγουδήσεις έστω ένα μικρό κομμάτι του ρεφρέν.

Όσο για τα παλαιότερα τραγούδια, μπορεί να μην τα έχεις ζήσει στη στιγμή τους, αλλά τα περισσότερα τα έχεις ακούσει σε αφιερώματα και πάλι μπορείς να τραγουδήσεις κάποιους στίχους.

Είναι όμως κάποια τραγούδια που έχουν πεθάνει για πάντα. Αυτό εδώ το άρθρο, σκοπεύει να τα αναστήσει.

Γιάννης ΔημητράςΦεγγάρι Καλοκαιρινό (1981)

Μία μπαλάντα στους ήχους των late 70s ελληνικών μπαλάντων, που θα μπορούσε πολύ άνετα να είναι υπόκρουση σε ταινία με την Έλενα Ναθαναήλ.

Το Φεγγάρι Καλοκαιρινό  πήγε σχετικά καλά στην Eurovision τερματίζοντας 8ο ανάμεσα στους 20 συμμετέχοντες. Η καριέρα του Γιάννη Δημητρά, που το τραγούδησε δεν πήγε τόσο καλά, αφού δε γνωρίζουμε ούτε τι έκανε πριν, ούτε μετά τον διαγωνισμό.

Θέμης ΑδαμαντίδηςΣαρανταπέντε Κοπελιές (1982)

Αν έχετε ακούσει ποτέ κάτι για τις Σαρανταπέντε Κοπελιές του Θέμη Αδαμαντίδη δεν είναι επειδή το τραγούδι έγινε επιτυχία, αλλά γιατί ήταν η μοναδική φορά που η Ελλάδα έσπασε τους κανόνες της Eurovision.

Και όπως διαβάζουμε στο News 24/7 αναγκάστηκε να πληρώσει 600.000 δραχμές πρόστιμο στην EBU.

Το τραγούδι αρχικά βρισκόταν ψηλά στις προβλέψεις, φτάνοντας στη δεύτερη θέση ανάμεσα στα φαβορί για τη νίκη. Μετά από καταγγελίες κρίθηκε ως μη πρωτότυπο, μιας και βασιζόταν στιχουργικά και μουσικά σε άλλα κομμάτια.

Για την ακρίβεια, πατούσε πάνω στο Γεφύρι της Άρτας, με τον στίχο «Σαρανταπέντε πέντε μάστοροι κι εξήντα μαθητάδες» να γίνεται «Σαρανταπέντε κοπελιές κι εξήντα γοργονίτσες» και μουσικά στο Ποιος πληρώνει το Βαρκάρη του Γιάννη Μαρκόπουλου.

Ο θεσμός επιβάλλει τα κομμάτια που κατατίθενται να είναι πρωτότυπα και ακυκλοφόρητα, επομένως η ελληνική συμμετοχή αποσύρθηκε δύο εβδομάδες πριν την βραδιά της Eurovision.

Κρίστη ΣτασινοπούλουΜου Λες (1983)

Είναι πολύ πιθανό να θυμάσαι τη φωνή της Κρίστη Στασινοπούλου ως Άριελ, στην πρώτη ελληνική μεταγλώττιση της Μικρής Γοργόνας, όπως επίσης και ως Μπελ στην Πεντάμορφη και το Τέρας.

Είναι απίθανο να θυμάσαι τη συμμετοχή της στην Eurovision με το Μου λες με το οποίο τερμάτισε στη 14η θέση.

Χρήστος Κάλοου & WaveΧωρίς Σκοπό (1990) 

Τρεις φορές προσπάθησε ο Χρήστος Κάλοου να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision. To 1987 παρέα μάλιστα με την Άννα Βίσση, και το 1988 μόνος του, αλλά δεν τα κατάφερε.

Το 1990 ήταν η χρονιά του και επιτέλους πήγε στην Eurovision με το Χωρίς Σκοπό φέρνοντας τη 19η θέση. Δυστυχώς, κανείς δε θυμάται να σιγοτραγουδήσει τον σκοπό αυτού του κομματιού.

ΚλεοπάτραΌλου του Κόσμου η Ελπίδα (1992)

H Κλεοπάτρα με τυμπάνια, επική διάθεση και λουκ Κρουέλα ντε Βιλ κατάφερε να κατακτήσει την 5η, την καλύτερη θέση που είχε πάρει ως τότε η Ελλάδα στον διαγωνισμό, ισοφαρίζοντας εκείνη του Μαθήματος Σολφέζ.

Παρόλο όμως που θυμόμαστε έστω το ρεφρέν από τις ελληνικές συμμετοχές, που έχουν πάει καλά στην Eurovision, με το Όλου του Κόσμου η Ελπίδα δε συμβαίνει κάτι τέτοιο. Είναι επομένως, αν και πήγε καλά, από τα πιο ξεχασμένα τραγούδια που έχουμε στείλει.

Συγκρότημα ΘάλασσαΜια Κρυφή Ευαισθησία (1998)

Αυτή η συμμετοχή είχε τόσο παρασκήνιο που είναι πολύ πιο πιθανό να έχετε ακούσει τα κουτσομπολιά για το τραγούδι, παρά το ίδιο το τραγούδι. Για αρχή υπήρχαν φήμες ότι το τραγούδι νίκησε στον ελληνικό τελικό με στημένη ψηφοφορία.

Στη συνέχεια γυρίστηκαν δύο διαφορετικά κλιπ, επειδή το πρώτο δεν άρεσε. Τα χειρότερα όμως έγιναν στον ίδιο τον διαγωνισμό της Eurovision στο Μπέρμιγχαμ. Ο συνθέτης Γιάννης Βάλβης θεώρησε ότι το τραγούδι του δεν προβάλλεται σωστά από τους διοργανωτές και έκανε φασαρία με αποτέλεσμα να του απαγορευτεί η είσοδος στον χώρο διεξαγωγής του διαγωνισμού. Για την ιστορία η Κρυφή Ευαισθησία τερμάτισε τελικά στην 20η θέση.

Freaky Fortune & RiskykiddRise Up (2014)

Από τους Antique και έπειτα, η Eurovision ήταν κάθε χρόνο μεγάλη υπόθεση για την Ελλάδα. Αυτό άλλαξε κάπου εκεί στο 2014. Η Ελλάδα βρισκόταν πια σε βαθιά κρίση και το τελευταίο πράγμα που μας ένοιαζε ήταν η Eurovision.

Ταυτόχρονα και η τηλεόραση περνούσε μεγάλη κρίση, έτσι κανείς δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με αυτή τη συμμετοχή. Το Rise Up τερμάτισε στην 20η θέση.

Μαρία Έλενα ΚυριάκουOne Last Breath (2015) 19η

Και η Μαρία Έλενα Κυριακού έπεσε θύμα της εποχής. Το 2015 η κρίση ήταν ακόμα πιο βαθιά και από το 2014. Το τραγούδι της ήταν μία μπαλάντα Τζέιμις Μποντ και η εμφάνισή της έφερνε σε Celine Dion, τίποτα από τα δύο όμως δεν ήταν αρκετό για να πάρει μια καλή θέση, αφού τερμάτισε 19ο.