© ANT1
BUZZ

Οι Σέρρες του Γιώργου Καπουτζίδη, μια ηλιαχτίδα στην ελληνική τηλεόραση

Βροχή τα αποθεωτικά σχόλια στο Twitter για τη σειρά Σέρρες και τα μηνύματα συμπεριληπτικότητας που με ανεπιτήδευτο και τρυφερό τρόπο περνάει από το πρώτο κι όλας επεισόδιο.

«Να δει ο ένας την καρδιά του άλλου χρειάζεται». Αυτή είναι ίσως η φράση που έμεινε στο μυαλό σαν επίγευση από το πρώτο επεισόδιο, αρκετά ενδεικτική για την τρυφερότητα, την ευστοχία και την ευθύτητα της σειράς του Γιώργου Καπουτζίδη που διαδραματίζεται στον τόπο του, στις Σέρρες.

Έχοντας περάσει πρώτα από τη διαδικτυακή πλατφόρμα του ANT1+, η πολυσυζητημένη σειρά ξεκίνησε τώρα να προβάλλεται στο ελεύθερο τηλεοπτικό κανάλι του ομίλου με στόχο να προβληθούν όλα τα επεισόδια, σε αντίθεση με τον περασμένο Οκτώβριο που προβλήθηκαν μονάχα τα δύο πρώτα.

Ανάμεσα στις δύο πρεμιέρες της σειράς στην ελεύθερη συχνότητα, η τωρινή βγήκε νικήτρια με λίγο υψηλότερα ποσοστά τηλεθέασης (13,9% στο δυναμικό κοινό) αλλά και έναν καταιγισμό από υμνητικά σχόλια να πλημμυρίζουν το Twitter, πολλά από τα οποία αναφέρονταν στον Πάνο Νάτση, τον πρωταγωνιστή της σειράς που πριν λίγο καιρό σκοτώθηκε ακαριαία σε τροχαίο.

Στον κόσμο που έπλασε ο Καπουτζίδης, εκείνος είναι ο Οδυσσέας, ένας ανέμελος, ελεύθερος άνθρωπος που επιστρέφει στην πόλη του, στην επαρχία, για το μνημόσυνο της μητέρας του, βρίσκοντας έναν πατέρα που κάποτε τον απαρνήθηκε για τη σεξουαλική του ταυτότητα. Πέρα από τον πατέρα του, εκεί τον περιμένει η αδερφή (Λένα Δροσάκη) και η θεία του (Γιούλη Τσαγκαράκη) –δύο χαρακτήρες με ατάκες-διαμάντια– όπως και ο αδερφός του, δομώντας ένα σύνολο που εκπροσωπεί τη φαινομενικά υγιή, αλλά βαθιά προβληματική μικροκοινωνία κάθε επαρχίας στο σήμερα.

Το story ακούγεται βαρύ, η περιγραφή της σειράς αναφέρεται σε κωμωδία, αλλά τελικά οι τηλεθεατές συναντούν ένα πολύ καλογραμμένο σενάριο που κινείται με άνεση μεταξύ χιούμορ και συγκίνησης, κάνοντας τα πάντα να μοιάζουν πολύ αληθινά, πολύ ειλικρινή. Όπως έχει δηλώσει σε διάφορες συνεντεύξεις του ο Γιώργος Καπουτζίδης, είναι η πιο βιογραφική σειρά που έχει γράψει. Λίγο μέρες πριν ανέβασε το εξής στο προσωπικό του Instagram:

«Έγραψα λοιπόν μια σειρά για τα γκέι παιδιά που μεγάλωσαν στην επαρχία, για τους γονείς μας και τα αδέρφια μας, που μπορεί να τους ήρθε λίγο ζόρικο στην αρχή, αλλά δε σταμάτησαν να μας αγαπάνε […],, την έγραψα για τους straight φίλους μας που δε μας διαχώρισαν ποτέ από την παρέα αντιμετωπίζοντας μας ως κάτι διαφορετικό, αλλά και για όσους από εσάς, στο πέρασμα των χρόνων, εξελιχθήκατε με αξιοθαύμαστο τρόπο και διαγράψατε από τη φρασεολογία σας το σαχλό κλισέ: “Δεν με νοιάζει τι κάνεις στο κρεβάτι σου” γιατί πολύ απλά καταλάβατε ότι δεν ήταν ποτέ το κρεβάτι το θέμα.»

Οι αντιδράσεις του κοινού εστίασαν κυρίως στα μηνύματα, που με ανεπιτήδευτο τρόπο περνάνε οι Σέρρες. Χωρίς επιτήδευση, χωρίς να εργαλειοποιεί (όπως συνηθίζεται) το δράμα, η ιστορία της σειρά δείχνει τελικά πόσο ανούσια είναι τα κάθε είδους στερεότυπα μπροστά στην ουσία της ζωής – την αγάπη. Πόσο βλακώδες είναι τέτοια αβάσιμα κολλήματα να στερούν πολύτιμες στιγμές, αγκαλιές, σχέσεις που έχουμε τόσο πολύ ανάγκη, όπως εκείνη μεταξύ πατέρα και γιου.