Κωνσταντίνος Μπαντούνας
OSCARS

Οι 10 ταινίες με τις περισσότερες υποψηφιότητες Oscar στην ιστορία

Μπορεί οι νίκες να είναι ο στόχος, όμως οι υποψηφιότητες των Όσκαρ είναι που καταδεικνύουν ποιες είναι οι αγαπημένες ταινίες της Ακαδημίας.

Πολύ καλές οι νίκες, ο στόχος είναι δηλαδή, αλλά είναι οι υποψηφιότητες των Όσκαρ που καταδεικνύουν πάνω από όλα το ποιες ταινίες αγάπησε περισσότερο από όλες η Ακαδημία Κινηματογράφου.

Αυτές παρακάτω είναι δέκα από τις ταινίες που είχαν κερδίσει από 13 έως 14 υποψηφιότητες Όσκαρ.

La La Land (2016) – 14 υποψηφιότητες

Μετά την κυκλοφορία του, το La La Land έλαβε ευρεία αναγνώριση και επιτυχία από τους κριτικούς και το κοινό εξίσου. Η ταινία έλαβε 14 υποψηφιότητες στα Όσκαρ του 2017 και κέρδισε έξι από τις 14 υποψηφιότητες στις κατηγορίες Α΄Γυναικείου, Καλύτερου Μοντάζ, Καλύτερο Μουσικό Σκορ, Καλύτερο Πρωτότυπο Τραγούδι, Καλύτερη Σκηνογραφία, και Καλύτερη Σκηνοθεσία για τον Damien Chazelle, ο οποίος είχε σπάσει το ρεκόρ ως ο νεότερος σκηνοθέτης (32 ετών τότε) που κέρδιζε βραβείο στην κατηγορία.

Νίκες: 6

Tιτανικός (1997) – 14 υποψηφιότητες

Ο Τιτανικός, όχι μόνο ισοφάρισε το ρεκόρ του All About Eve για τις περισσότερες υποψηφιότητες που είχε λάβει ποτέ μία ταινία, αλλά κέρδισε επίσης 11 από τις 14 υποψηφιότητές της. Αυτό την έκανε μόνο μία από τις δύο ταινίες (η μόνη άλλη ταινία που το είχε πετύχει ως τότε αυτό ήταν το Ben-Hur) που έχει το ρεκόρ για περισσότερα βραβεία που έχει κερδίσει μία ταινία.

Νίκες: 11

All About Eve (1950) – 14 υποψηφιότητες

Η ταινιάρα σήκωσε τα Όσκαρ Καλύτερης Ενδυματολογίας. Καλύτερου Ήχου, Καλύτερου Σεναρίου, Β΄ Ανδρικού, Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Ταινίας.

Νίκες: 6

The Shape of Water (2017) – 13 υποψηφιότητες

Μετά την αποδοχή των κριτικών και την επιτυχία της, η ταινία ήταν υποψήφια για 13 κατηγορίες στα Όσκαρ. Ωστόσο, το The Shape of Water κέρδισε μόνο τέσσερα βραβεία για Καλύτερο Μουσικό Σκορ, Καλύτερη Σκηνογραφία, Καλύτερη Σκηνοθεσία και Καλύτερη Ταινία.

Νίκες: 4

The Curious Case of Benjamin Button (2008) – 13 υποψηφιότητες

Η μόνη ταινία του David Fincher που δε μου έχει αρέσει είχε μείνει αδίκως χωρίς μία υποψηφιότητα για την Cate Blanchett, ενώ είχε δεκατρείς συνολικά. Δεν χωρούσε άραγε μία ακόμη;

Νίκες: 3

Chicago (2002) – 13 υποψηφιότητες

Η ταινία με τις περισσότερες υποψηφιότητες στα 75α Όσκαρ. Έφυγε με Β΄ Γυναικείο, Καλλιτεχνική Διεύθυνση, Μοντάζ, Κοστούμια, Ήχο και Καλύτερη Ταινία.

Νίκες: 6

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001) – 13 υποψηφιότητες

Όλοι θυμούνται τη μπάζα του Return of the King, λίγοι το γεγονός ότι η Συντροφιά είχε τις περισσότερες υποψηφιότητες. Είχε πάρει Διεύθυνση Φωτογραφίας, Μουσικό Σκορ και Οπτικά Εφέ.

Νίκες: 4

Shakespeare In Love (1998) – 13 υποψηφιότητες

Πάρα πολλές υποψηφιότητες για αυτή την little movie that could. Πώς έγινε αυτό; Μάθε περισσότερα στο παρακάτω επεισόδιο του POP για τις Δύσκολες Ώρες για το αόρατο σκάνδαλο των Όσκαρ του 1999.

Νίκες: 7

Forrest Gump (1994) – 13 υποψηφιότητες

Μεταξύ των Όσκαρ του Forrest Gump ήταν και αυτό του Α΄ Ανδρικού για τον Tom Hanks, που τον έκανε τον δεύτερο μόλις ηθοποιό με back to back νίκη μετά το Philadelphia της προηγούμενης χρονιάς.

Νίκες: 6

Όσα Παίρνει ο Άνεμος (1939) – 13 υποψηφιότητες

Η ταινία ήταν η πρώτη που σημείωσε ρεκόρ για τον συνολικό αριθμό νικών και υποψηφιοτήτων που είχαν δοθεί σε μία ταινία. Η Hattie McDaniel ήταν επίσης η πρώτη Αφροαμερικανίδα που κέρδισε Όσκαρ σε κατηγορία ερμηνείας, ενώ με διάρκεια 238 λεπτών το Gone with the Wind ήταν (και εξακολουθεί να είναι) η μεγαλύτερη σε διάρκεια ταινία που έχει κερδίσει ποτέ το κορυφαίο βραβείο στα Όσκαρ.

Νίκες: 8