ΛΙΣΤΕΣ

Οι τηλεοπτικοί μπήχτες που σημάδεψαν τα νιάτα μας

Όλοι τους Έλληνες, όλοι τους γυναικοκατακτητές που μεσουρανούσαν στα 90s και τα 00s στην μικρή μας οθόνη.

Αν πέρα από τα μηχανάκια της AGB υπήρχε και ένα τεστοστερονόμετρο να γράφει διαρκώς κατά τη διάρκεια των 23 τελευταίων ετών, υπάρχουν πολλές ημερομηνίες, σεζόν και βραδιές που το κοντέρ αυτό θα ράγιζε από τα πολλά κιλά μπηχτισμού που ξεχείλιζαν από την οθόνη.

Κι αυτό γιατί έχουν περάσει δεκάδες “μπήχτες” από την μικρή μας οθόνη. Άλλοι με μουστάκι και βαριά προφορά. Άλλοι ψηλόλιγνοι και φινετσάτοι. Άλλοι παραδοσιακοί και επαρχιώτες και άλλοι λίγο πιο μοντέρνοι και πρωτευουσιάνοι. Αλλά είχαν ένα κοινό παρανομαστή.

 

Δεν θα το πάμε με τους ηθοποιούς, με τους ανθρώπους. Θα το πάμε με τους χαρακτήρες. Με τους τηλεοπτικούς ρόλους στους οποίους μάθαμε και αγαπήσαμε την μπηχτοσύνη του καθενός.

Από το μακρινό 1990 μέχρι και τα τελευταία χρόνια της τηλεοπτικής παρακμής σε επίπεδο παραγωγών, αυτοί οι τηλεοπτικοί ρόλοι κέρδισαν την προσοχή μας κι έκαναν τα κορίτσια να κλείνουν ερμητικά τα πόδια τους.

Ο Ζάχος Δόγκανος

 

Ηθοποιός: Γιάννης Μπέζος

Σειρά: Εκείνες κι Εγώ

Αντικείμενο του πόθου: Το Λιτσάκι, λίγο περισσότερο από την επίσημη αγαπημένη του, Ελένη. Αλλά ο Ζάχος δεν ήταν για μία και δύο γυναίκες. Ο Ζάχος ήταν για όλες.

Μπαίνει στη λίστα: Γιατί είναι ο πρώτος που το πέσιμό του το έκανε με στιλ, με φινέτσα και αρχοντιά. Ο Ζάχος Δόγκανος ήταν ένα λαϊκός ήρωας και ως τέτοιος έμεινε στην ιστορία.

Βαθμός μπηχτοσύνης: 8.5/10

Ο Πατήρ Ιωάννης

 

Ηθοποιός: Σταύρος Ζαλμάς

Σειρά: Άγγιγμα Ψυχής

Αντικείμενο του πόθου: Η Θεοφανία Παπαθωμά στα καλύτερά της, έτοιμη να ζήσει τον παράνομο για τον Θεό και την τοπική κοινωνία έρωτα με τον αρχιμανδρίτη.

Μπαίνει στη λίστα: Γιατί πέταξε τα ράσα για χάρη του κορτσόπουλου.

Βαθμός μπηχτοσύνης: 4/10

Ο Ανδρέας Ακάλυπτος

 

Ηθοποιός: Αντώνης Καφετζόπουλος

Σειρά: Κι οι παντρεμένοι έχουν ψυχή

Αντικείμενο του πόθου: Η Αλίκη του. Κατά κύριο λόγο γιατί ο Ακάλυπτος δεν της ήταν πιστός και γύρναγε στην ποδιά της κάθε φορά που εκείνη τολμούσε να τον φοβερίσει ότι θα τον αφήσει.

Μπαίνει στη λίστα: Γιατί ήταν λαμόγιο και στον έρωτα. Και με τον ίδιο τρόπο που έψηνε τον κόσμο να του δώσει λεφτά, έψηνε και τις γυναίκες να πέσουν στο κρεβάτι του.

Βαθμός μπηχτοσύνης: 8/10

Ο Μάνθος Φουστάνος

 

Ηθοποιός: Βασίλης Κούκουρας

Σειρά: Κωνσταντίνου και Ελένης

Αντικείμενο του πόθου: Η γκαρσόνα βου, Πέγκυ μοναδική του αγάπη. Αν και διαρκώς στη σειρά άφηναν να εννοηθεί ότι ο Φουστάνος τσιλιμπούρδιζε δεκιά κι αριστερά.

Μπαίνει στη λίστα: Γιατί ήταν εκείνη τη σεζόν το πρότυπο του γυναικοκατακτητή με το σπορ αμάξι, τα λεφτά, το εργοστάσιο και το ύφος.

Βαθμός μπηχτοσύνης: 6/10

Ο Κώστας Ραζής aka Κωστάκης

 

Ηθοποιός: Στράτος Τζώρτζογλου

Σειρά: Το σημάδι του έρωτα

Αντικείμενο του πόθου: Είχε να διαλέξει ανάμεσα στη Τζένη Μπότση και τη Βάνα Μπάρμπα. Πείτε με βλάσφημο αλλά εγώ Τζένη Μπότση θα διάλεγα.

Μπαίνει στη λίστα: Γιατί είχε και την πρωτευουσιάνα και την χωριάτισσα (“τι έγινε Κωστάκη;”) και τα βόλευε μια χαρά και με τις δύο. Μεγάλες σκηνές σεξ και βίας στον σταύλο.

Βαθμός μπηχτοσύνης: 9/10

Ο Σάκης ο υδραυλικός

 

Ηθοποιός: Τάσος Χαλκιάς

Σειρά: Λαβ Σόρρυ

Αντικείμενο του πόθου: Η Κωνσταντίνα Μιχαήλ. Μυξοπαρθένα στη σειρά, η τηλεοπτική Λίλλη ήταν το κορίτσι από σπίτι που σοκαριζόταν σε κάθε ατάκα του Σάκαρου.

Μπαίνει στη λίστα: Γιατί ήταν το αυθεντικό αρσενικό με την μουστάκα και το ύφος που δεν σηκώνει κουβέντα. Ρίγος στα κορίτσια κάθε φορά που ο Σάκης κεντράριζε την κάμερα να ρίξει την ατάκα.

Βαθμός μπηχτοσύνης: 8.5/10

Ο Κώστας Στεργίου

 

Ηθοποιός: Κώστας Καρράς

Σειρά: Πάτερ Ημών

Αντικείμενο του πόθου: Η Ωραία Ελένη. Η Ελένη Μενεγάκη με την οποία διατηρούσε κρυφό από τα παιδιά του δεσμό. Κι όταν το έμαθαν δηλαδή, πάλι την έκρυβε.

Μπαίνει στη λίστα: Γιατί είναι αυτός που έφερνε την Μενεγάκη κάθε μεσημέρι στο σπίτι μας.

Βαθμός μπηχτοσύνης: 3/10

Ο Αντώνης Καλούδης

 

Ηθοποιός: Θανάσης Ευθυμιάδης

Σειρά: Ντόλτσε Βίτα

Αντικείμενο του πόθου: Η Άννα Παναγιωτοπούλου. Το χειρότερο τηλεοπτική ζευγάρι της Ελλάδας, της Ευρώπης, της υφηλίου, του σύμπαντος.

Μπαίνει στη λίστα: Γιατί ανεξαρτήτως του ποια είχε απέναντί του, το ζούσε το δράμα του με τη μάνα και την κόρη. Ποιος Παπακαλιάτης;

Βαθμός μπηχτοσύνης: 5/10

Ο Κωνσταντίνος Μαρκοράς

 

Ηθοποιός: Νίκος Σεργιανόπουλος

Σειρά: Δύο Ξένοι

Αντικείμενο του πόθου: Η δεσποινίδα Κουντουράτου. Μία Εβελίνα Παπούλια στον ρόλο που την ανέδειξε. Πότε ξανθιά χαζογκόμενα σε ένα τηλεοπτικό πλατό, πότε ξανθιά που προσπαθεί να αποδείξει ότι έχει σοβαρή πλευρά.

Μπαίνει στη λίστα: Γιατί αυτό το ζευγάρι ήταν κυρίαρχο από το 1997 ως το 1999. Μπορεί ο Σεργιανόπουλος να μην ήταν μπήχτης και να έπαιρνε μπρος μόνο όταν του ερχόταν η άλλη στο πιάτο αλλά του οφείλαμε να συμπεριληφθεί στη λίστα.

Βαθμός μπηχτοσύνης: 2/10

Ο Αντώνης Μαυράκης

 

Ηθοποιός: Απόστολος Γκλέτσος

Σειρά: Ψίθυροι καρδιάς

Αντικείμενο του πόθου: Η ωραιότατη για την εποχή Άννα – Μαρία. Αν και τσιγγάνα δεν άντεξε το πρέσινγκ του πολλά βαρύ Απόστολου και έπεσε.

Μπαίνει στη λίστα: Γιατί είναι ο Απόστολος. Αυτός έφτιαξε τη λίστα.

Βαθμός μπηχτοσύνης: 9/10

Ο Αλέκος Παπαδήμας

 

Ηθοποιός: Κώστας Κόκλας

Σειρά: Εγκλήματα

Αντικείμενο του πόθου: Η Φλώρα. Άλλο ένα ζευγάρι που δεν κατάλαβα ποτέ στη ζωή μου αλλά εντάξει, τι να κάνουμε.

Μπαίνει στη λίστα: Γιατί ήταν ο χασάπαρος και την έριξε τη Φλωρίτσα με τον δικό του μάγκικο τρόπο, αψηφώντας τη ραδιουργό σύζυγό του.

Βαθμός μπηχτοσύνης: 5/10

Ο Θανάσης Καλημέρης

 

Ηθοποιός: Ρένος Χαραλαμπίδης

Σειρά: Κάτι τρέχει με τους δίπλα

Αντικείμενο του πόθου: Η Ελευθερία Βιδάκη για κάποιο λόγο και όχι η Δήμητρα Ματσούκα την οποία είχε γλεντήσει καλά καλά και την είχε στο σπίτι να τον περιμένει.

Μπαίνει στη λίστα: Γιατί είχε στιλ, γιατί είχε ύφος, γιατί έλεγε “Θανάσης Καλημέρης” και ένιωθες ότι είχε μπει κάποιος στο σαλόνι σου. Την έριξε και τη δασκαλίτσα ο άξεστος.

Βαθμός μπηχτοσύνης: 7/10

Ο Γεράσιμος Μαντούβαλος

 

Ηθοποιός: Χάρης Ρώμας

Σειρά: Λίφτινγκ

Αντικείμενο του πόθου: Η Μαρία Γεωργιάδου η οποία υποδύθηκε την Λυδία Λεμπέση, φίλη του πλαστικού χειρουργού που σιγά – σιγά τον ερωτεύεται.

Μπαίνει στη λίστα: Γιατί παραήταν μπήχτης σε αυτή τη σειρά. Μιλούσε και αναλόγως. Όσο κακή κι αν ήταν η σειρά.

Βαθμός μπηχτοσύνης: 6/10

Ο Φίλιππος (σκέτο)

 

Ηθοποιός: Χριστόφορος Παπακαλιάτης

Σειρά: Κλείσε τα Μάτια

Αντικείμενο του πόθου: Η μάνα, η κόρη, η κόρη και η μάνα. Πέμυ Ζούνη και Ιωάννα Παππά μάχονται για μια θέση στην καρδιά του, το κρεβάτι του, το θολωμένο του μυαλό.

Μπαίνει στη λίστα: Γιατί ήταν τεράστιο το πώς έπαιζε με την μάνα και την κόρη, αποτυπώνοντας επί της οθόνης μία κλασική φαντασίωση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Βαθμός μπηχτοσύνης: 7.5/10

Ο Βαλέριος Δεληβοριάς

 

Ηθοποιός: Σπύρος Παπαδόπουλος

Σειρά: Περί Ανέμων και Υδάτων

Αντικείμενο του πόθου: Η Γωγώ Μπρέμπου που ήταν δοσμένη αλλού και βαριόμασταν λίγο με το πέρα δώθε αλλά εντάξει, ήταν ένα σοβαρό ερωτικό τρίγωνο.

Μπαίνει στη λίστα: Γιατί ήταν πιλότος και το πούλησε ωραία ως γόης με τη στολή του και την συνεχόμενη ατάκα “έχω πτήση, φεύγω”.

Βαθμός μπηχτοσύνης: 5.5/10

Ο Ανδρέας Σταθόπουλος

 

Ηθοποιός: Γιώργος Χρανιώτης

Σειρά: Για μια γυναίκα κι ένα αυτοκίνητο

Αντικείμενο του πόθου: Η Λίνα Σακκά. Από εκείνη τη σειρά την αγάπησα αυτή τη γυναίκα. Θα κλέψεις τη γυναίκα του μαφιόζου ρε;

Μπαίνει στη λίστα: Γιατί ακριβώς ήταν το πρωτοπαλίκαρο που τόλμησε να κλέψει τη γυναίκα του αρχινονού.

Βαθμός μπηχτοσύνης: 6/10

Ο Σπύρος Φούντας

 

Ηθοποιός: Αλέξης Γεωργούλης

Σειρά: Εραστής Δυτικών Προαστίων

Αντικείμενο του πόθου: Η Μαριλίτα Λαμπροπούλου. Το πλουσιοκόριτσο των Βορείων προαστίων που έπεσε στα δίχτυα του κηπουρού από τα Δυτικά. Κλασικό παραμύθι σε μοντέρνα έκδοση.

Μπαίνει στη λίστα: Γιατί εξέφραζε τον κλασικό άντρα που δεν αντέχει τις κοπέλες των ΒΠ με το ύφος και τα λεφτά του μπαμπά. “Του μπαμπά του μπαμπά πάρε αυτόν θα φας καλά” που λέει κι ο Μαζωνάκης.

Βαθμός μπηχτοσύνης: 6.5/10

Ο Ίλια

 

Ηθοποιός: Κώστας Σόμμερ

Σειρά: Η αγάπη ήρθε από μακριά

Αντικείμενο του πόθου: Η Λίνα Σακκά. Και πάλι. Η γυναίκα του αφεντικού που τον είχε πάρει στα χωράφια να δουλέψει.

Μπαίνει στη λίστα: Γιατί έζησε τον απαγορευμένο για την εποχή έρωτα του νεαρού Αλβανού με την ωραία Ελληνίδα. Πόσο μπροστά ο Μανουσάκης.

Βαθμός μπηχτοσύνης: 7/10

Ο Λουκάς Καλούδας

 

Ηθοποιός: Γιώργος Χρυσοστόμου

Σειρά: L.A.P.D.

Αντικείμενο του πόθου: Η μικρή κόρη του Ταξίαρχου (δεν θυμάμαι τι βαθμό είχε) που υποδυόταν ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης.

Μπαίνει στη λίστα: Γιατί ο ρόλος αυτός έκανε κάθε γυναίκα στην Ελλάδα εκείνη την εποχή να μάθει περισσότερα για τον μυστηριώδη τύπο που ήταν ο Γιώργος Χρυσοστόμου.

Βαθμός μπηχτοσύνης: 6.5/10

Ο Μανώλης Ρετσίνας aka Λούης

 

Ηθοποιός: Γιώργος Νινιός

Σειρά: Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά

Αντικείμενο του πόθου: Του Λούη και πολλών άλλων ανδρών η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη. Γιατί δεν την βλέπαμε τόσο πολύ μετά τα ΒΚΜ δεν είμαι σίγουρος. Τυχερέ Νινιέ.

Μπαίνει στη λίστα: Γιατί είναι ο Νινιός και είχε αυτό το pal στιλάκι (αν και πολύ νεαρός τότε) του ώριμου άνδρα που θα κερδίσει αυτό που θέλει, ο κόσμος να χαλάσει.

Βαθμός μπηχτοσύνης: 5.5/10

Ο Γεώργιος Βλάχος

 

Ηθοποιός: Κώστας Ευριπιώτης

Σειρά: Της Ελλάδος τα Παιδιά

Αντικείμενο του πόθου: Όχι κάποια συγκεκριμένη. Ο Βλάχος δεν έκανε διακρίσεις.

Μπαίνει στη λίστα: Γιατί ήταν ο Βλάχος και του έδιναν respect οι έτεροι σμηνίες όταν ερχόταν νέα γυναίκα στο γραφείο.

Βαθμός μπηχτοσύνης: 4.5/10

 

Κερνάω ποτό όποιον θυμηθεί ή μου βρει το επώνυμο του Παπακαλιάτη στο “Κλείσε τα μάτια”. Μπήχτες και μπηγμένοι και στο @christoschatzi