ΤΑΙΝΙΕΣ

Οι ξεχασμένες εμφανίσεις του Κώστα Γκουσγκούνη στο ελληνικό σινεμά του ’50

Ο βασιλιάς του ελληνικού πορνό έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών στα 92 του χρόνια. Κανείς όμως δε θυμάται ότι έπαιζε μικρούς ρόλους στον «παλιό καλό κινηματογράφο».

«Σκύψε ευλογημένη». «Γυναίκα, τι φαΐ έχουμε;». «Βάστα τοίχο, θα σπρώξω». Οι ατάκες που αφήνει πίσω του ο Κώστας Γκουσγκούνης είναι το λιγότερο θρυλικές, ενώ συνεχίζουν να δίνουν χιλιάδες views στο YouTube. Αν έχουμε γελάσει όλοι με αυτές; Ναι, προφανώς, μάλλον τις έχουμε πει και ως αστείο περισσότερες από μία φορές. Το αν θα έπρεπε τώρα να αναλογιστούμε πως εκτός από καλτ είναι και τρομερά cringe είναι μία άλλη μεγάλη ιστορία.

Όσο για τον σεξισμό που κουβαλούν, δεν υπάρχει λόγος να αναζητήσουμε τις ευθύνες στον βασιλιά του ελληνικού πορνό, ο οποίος έφυγε πλήρης ημερών στα 92 του χρόνια. Είναι τρομερό φάουλ να κρίνεις κάτι από τα 70s με τις γνώσεις που έχεις το 2022.

Ο Κώστας Γκουσγκούνης έχτισε μία περσόνα που έκοψε χιλιάδες εισιτήρια στα ερωτικά σινεμά της εποχής, έγινε ένα παράξενο και χιουμοριστικό σύμβολο για το underground,  πριν αποκτήσει ένα cult status μέσα από τα χρόνια.

Μόνο τυχαίες άλλωστε δεν είναι συμμετοχές του σε ταινίες του αείμνηστου Νίκου Τριανταφυλλίδη (Ράδιο Μόσχα), η εμφάνιση στο Της Ελλάδος στα παιδιά η οποία ακόμα παίζει στο repeat του ελληνικού YouTube ή οι συμμετοχές του στις πρόσφατες παραγωγές της Sirina.

Αυτά είναι μέσες άκρες όσα γνωρίζουμε για εκείνον, έναν ηθοποιό και φωτογράφο που έγινε θρύλος του ελληνικού ερωτικού σινεμά.

Πόσοι όμως θυμούνται ότι έχει κάνει ένα πέρασμα από τον «παλιό, καλό ελληνικό κινηματογράφο» της δεκαετίες του ’50;

Ο Κώστας Γκουσγκούνης αγνώριστος στα 50s

Ένας ευθυτενής νεαρός με κάπως άτσαλο περπάτημα μπαίνει στην τράπεζα όπου εργάζεται ο Δημήτρης Χορν. Φορά την κλασική άσπρη ποδιά του καφετζή και κουβαλά τον ακόμα πιο κλασικό δίσκο με τους ελληνικούς καφέδες. «Κύριε Κλέων, το καφεδάκι σας» λέει στον διάσημο ηθοποιό, πριν τον προειδοποιήσει ότι οι τιμές έχουν ανέβει (Ναι, πάντα συνέβαινε αυτό).

Η ταινία Μια ζωή την έχουμε (1958) έχει παίξει εκατοντάδες φορές επανάληψη στην ελληνική τηλεόραση. Εκείνο όμως που κανείς μάλλον δεν κατάλαβε ποτέ είναι το γεγονός πως στον ρόλο του καφετζή βλέπουμε τον Κώστα Γκουσγκούνη. Βασική λεπτομέρεια; Έχει μαύρα πυκνά μαλλιά.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη του εμφάνιση στον ελληνικό κινηματογράφο. Είχε προηγηθεί Η Αγνή του λιμανιού (1952), Η θεία από το Σικάγο (1957) όπου δεν αναφέρεται καν στους συντελεστές, και Ο Λεφτάς (1958) όπου παίζει έναν άντρα που χορεύει. Πολύ μικροί ρόλοι στα όρια του κομπάρσου που όμως δείχνουν μία τελείως άγνωστη πλευρά του βασιλιά του ελληνικού πορνό.

Στη δεκαετία του 60′ αντίστοιχα έπαιξε σε κάποιες soft core παραγωγές και κάποια αστυνομικά πριν έρθει το Σεξ … 13 Μποφώρ, η μεγάλη πορνογραφική επιτυχία που τον απογείωσε, αφού έκοψε περισσότερα από 80 χιλιάδες (!) εισιτήρια.

Μάλιστα, ένας άλλος ρόλος που ξεχνάμε είναι εκείνος του Σεΐζη στην τηλεοπτική σειρά Ο Χριστός ξανασταυρώνεται (1975).

Όλες αυτές όμως είναι μικρές και ξεχασμένες λεπτομέρειες ενός cult ηθοποιού. Γιατί, τελικά, ο Κώστας Γκουσγκούνης θα μείνει στη μνήμη του κοινού μέσα από δύο λέξεις: «Ήταν άξιος».