ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Οι υπέροχες μουσικές του Vinyl

Η σειρά του Martin Scorsese αποτελεί την ιδανική μουσική εγκυκλοπαίδεια κι εμείς ξεχωρίσαμε τις κορυφαίες μέχρι τώρα στιγμές της.

Ως μια παραγωγή που εξελίσσεται γύρω από τη μουσική βιομηχανία της Νέας Υόρκης στη δεκαετία του 1970, ήταν εξαρχής προφανές ότι το Vinyl δεν θα είναι απλώς μια σειρά για τη μουσική αλλά και μια σειρά με πάρα πολλή μουσική.

Μπορεί ο Richie Finestra, δηλαδή ο κεντρικός ήρωας του σύμπαντος που δημιούργησαν οι Martin Scorsese και Mick Jagger, να μην αποτελεί ένα αληθινό πρόσωπο, ωστόσο οι περισσότεροι μουσικοί που εμφανίζονται και ακούγονται στη σειρά, είναι πέρα για πέρα αληθινοί, ενώ ακόμα κι αυτοί που ανήκουν στη σφαίρα του μύθου, είναι φανέρα επηρεασμένοι από ιστορικούς καλλιτέχνες που μεγαλουργούσαν μερικές δεκαετίες πίσω, σε μια από τις πιο επιδραστικές εποχές για τη μουσική παγκοσμίως.

 

Tους Led Zeppelin που ξαφνικά παρουσιάζονται στην οθόνη μου, τον Alice Cooper, τους New York Dolls, τον Dj Kool Herc, αλλά και μερικούς που δεν εμφανίζονται, αλλά -προς το παρόν- περιορίζονται σαν απλές αναφορές, όπως οι Abba κι ο Bowie. Όχι κι άσχημα.

Και υπάρχουν και τα λατρεμένα πια μουσικά intermezzo, όπου διάσημοι μουσικοί της εποχής και όχι μόνο, διακόπτουν την ροή του επεισοδίου για μια αναπάντεχη αλλά πάντα καλοδεχούμενη εμφάνιση, όπως ο Jerry lee Lewis κι ο Howlin’ Wolf.

Έχοντας διανύσει πια τέσσερα επεισόδια, ξεχωρίσαμε μερικές από τις σπουδαιότερες μουσικές στιγμές του Vinyl, σε μια σειρά που εκτός απ’ το να μας ψυχαγωγεί, λειτουργεί σε ένα τεράστιο βαθμό (τουλάχιστον για μένα) και ως μια μουσική εγκυκλοπαίδεια αλλά και ως μια εξαιρετική ευκαιρία να ακούσουμε παλιά αγαπημένα τραγούδια.

Μην ξεχνάς ότι τα επεισόδια του Vinyl προβάλλονται κάθε Κυριακή στις 4.00 μετά τα μεσάνυχτα ταυτόχρονα με την προβολή στην Αμερική, με ελληνικούς υπότιτλους,  και κάθε Δευτέρα στις 22.10 το βράδυ αποκλειστικά στα κανάλια Novacinema.

Και εάν κανείς δεν θέλει να ταράξει την ησυχία του σπιτιού του στις 04.00 το πρωί βλέποντας τις α΄ προβολές των επεισοδίων της σειράς στην τηλεόραση του, μπορεί να τα δει live στο tablet, το PC ή το Smartphone του μέσω του Nova GO ή αν δεν θέλει κανείς να ξενυχτήσει μπορεί να απολαμβάνει τα νέα επεισόδια της σειράς Οn Demand επίσης μέσω του Nova GO και μάλιστα εντελώς δωρεάν.

Otis Redding – Mr. Pitiful

Στον πιλότο της σειράς, ο Richie θυμάται την εποχή που πούλησε το μερίδιό του στον Maury Gold για να ανοίξει τα φτερά του και να ανοίξει τη δική του δισκογραφική εταιρεία. Το τραγούδι που συνοδεύει τη σκηνή, είναι η soul μπαλάντα του 1965 απ’ την υπέροχη φωνή του Redding. Από νωρίς καταλάβαμε ότι στο Vinyl θα ακούσουμε ωραίες μουσικές.

 

Ty Taylor – Cha Cha Twist

Ο Lester Grimes ήταν ο καλλιτέχνης που αποτέλεσε το εισιτήριο του Richie στον κόσμο της δισκογραφίας. Μόνο που η υπέροχη φωνή του Lester, έπρεπε να μπει σε καλούπια και να ακολουθήσει τους νόμους του μάρκετινγκ, χαραμίζοντας το ταλέντο του σε εύκολες επιτυχίες, όπως το Cha Cha Twist, η αυθεντική εκτέλεση του οποίου ανήκε στον Brice Coefield και στη σειρά το ερμηνεύει η επίσημη “φωνή” του Lester, ο Ty Taylor.

 

Dee Dee Warwick – Suspicious Minds

Είμαστε ακόμα στον πιλότο, όταν η Jamie “σπρώχνει” στον Richie την μπάντα του αγαπητικού της, Kip, υπό τους ήχους της μεγάλης και αγαπημένης επιτυχίας του Elvis, ερμηνευμένης από την αδερφή της Dionne Warwick, Dee Dee.

 

New York Dolls – Personality Crisis

Η τελευταία σκηνή του πρώτου επεισοδίου, είναι μια απ΄ τις πιο κομβικές στην πλοκή ολόκληρης της σειράς. Ο Richie βρίσκεται στο Mercer Arts Center και πάνω στη σκηνή οι New York Dolls τον βοηθάνε να αποκτήσει μια επιφοίτηση η οποία θα του αλλάξει την κοσμοθεωρία γύρω απ’ τη ζωή του, τη μουσική και το μέλλον της εταιρείας του.

 

Velvet Underground & Nico – Venus In Furs

Βρισκόμαστε πια στο δεύτερο επεισόδιο και σε ένα από τα πολλά flashbacks της σειράς μεταφερόμαστε στο Factory για να δούμε πώς ο Richie γνώρισε την Devon, υπό τους ήχους των Velvet Underground και τον Lou Reed να ντύνει μουσικά τις πρώτες τους παθιασμένες ματιές.

 

The Carpenters – Yesterday Once More

Η Devon φεύγει άρον-άρον από το Diner ξεχνώντας πίσω τα παιδιά της και στο αυτοκίνητο της κάνει παρέα η Natalie Prass υποδυόμενη την Karen Carpenter, γιορτάζοντας μαζί της τις καλύτερες μέρες που έχουν πια περάσει οριστικά.

 

Jerry Lee Lewis – Breathless

Τα intermezzo που λέγαμε πριν, εμφανίζουν τον Jerry Lee Lewis καθισμένο σε ένα πιάνο να ερμηνεύει το Breathless του 1958. Ένα από τα μουσικά διαλείμματα που ξεφεύγουν από την ιστορία της σειράς και λειτουργούν σαν μια μικρή επίδειξη δύναμης του Vinyl.

 

David Bowie – The Jean Genie

Ο Richie μπαίνει στα γραφεία της American Century για να φέρει τα πάνω-κάτω, υπό τους ήχους του Thin White Duke.

 

The Kinks – All Day and All of the Night

Οι Nasty Bits ακούνε τον Julie και μαθαίνουν να παίζουν την επιτυχία των Kinks, καταφέρνοντας φυσικά να εκνευρίσουν τον Richie, στο μεγάλο τεστ του τρίτου επεισοδίου. Ευτυχώς μετά το γύρισαν στα δικά τους τραγούδια και κέρδισαν το πρώτο τους συμβόλαιο.

 

Howlin’ Wolf – Smokestack Lightning

Ακόμη ένα μουσικό intermezzo, αυτή τη φορά στο τρίτο επεισόδιο, με τον Irving Louis Lattin  να φοράει τα παπούτσια του σπουδαίου Wolf.

 

Anne Murray – Danny’s Song

Ο Corso προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τα ένοχα μυστικά που μοιράζεται με τον Richie και προωθεί τη δικιά του τραγουδίστρια. Στην κασέτα που του δίνει, την ακούμε να ερμηνεύει την επιτυχία που έγραψε ο Kenny Loggins το 1971.

 

Otis Blackwell – Please Help Me Find My Way Home

Το τέταρτο επεισόδιο ξεκινάει πολύ δυνατά, με μουσική υπόκρουση το κομμάτι του δημιουργού από τη δεκαετία του 1950.

 

Pink Floyd – Money

O Skip επισκέπτεται το εργοστάσιο παραγωγής βινυλίων κι ο ιδιοκτήτης ακούει το Money των Floyd, με τον Skip να δείχνει παντελώς αδαής ως προς αυτό που ακούει. Άσχετοι.