ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Olivia Pope για δήμαρχο και περιφερειάρχη

Εκλογές έχουμε, ό,τι θέλουμε ψηφίζουμε. Αρκεί να αποφασίσει η Kerry Washington να αφήσει το Scandal και να ασχοληθεί με την πολιτική στην Ελλάδα.

Το κείμενο γράφεται λίγη ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες για τις Ελληνικές Δημοτικές Εκλογές. Κοιτώντας τα ψηφοδέλτια στην κάλπη και αναλογιζόμενος τι έχει κάνει ο κάθε υποψήφιος στην πολιτική του σταδιοδρομία μέχρι σήμερα, σκεφτόμουν ότι έχω αμφιβολίες. Για το ποιόν του ενός, το ήθος του άλλου, το πολιτικό φρόνημα του τρίτου και ούτω καθεξής.

Σκεφτόμουν λοιπόν ότι ξέρουμε λίγα για τους ανθρώπους που καλούμαστε να ψηφίσουμε. Ξέρουμε μόνο όσα έχουν αποφασίσει να δείχνουν στις τηλεοπτικές κάμερες και όσα λίγα άπλυτα οι πολιτικοί τους αντίπαλοι έχουν καταφέρει να φέρουν στην επιφάνεια πετώντας κι αυτοί με τη σειρά τους τη λάσπη τους. Μόνο ο Θεός Louis Litt γουστάρει τα λασπόλουτρα παιδιά, κανένας άλλος.

 

Όχι ότι παίζεται κάπως αλλιώς το παιχνίδι σε κάποια άλλη μεριά του πλανήτη. Αλλά όταν μας πλησιάζει μία υποψήφια σύμβουλος για την περιφέρεια και πετάει ένα “Πού ψηφίζετε παιδιά; Ραφήνα; Με ψηφίζεις” θα ήθελα εκείνη τη στιγμή να ξέρω ποια είναι, τι έχει κάνει στη ζωή της και πόση βρωμιά κρύβει κάτω από την έπαρση που της επιτρέπει να μας μιλήσει έτσι. Θα ήθελα να ξέρω όσα ξέρω για τους πολιτικούς που βλέπω στις τηλεοπτικές σειρές. Τους Fitzgerald Grant αυτής της ζωής. Τους Tom Kane αυτής της ζωής. Τους Frank Underwood αυτής της ζωής.

 

(Για δύο δευτερόλεπτα ένιωσα φόβο ότι μπορεί ο Underwood να είναι κάπου εκεί έξω και να θέλει να πάμε μια βόλτα στο μετρό, έτσι που μίλησα για εκείνον)

Έχω ξαναγράψει για το Scandal. Και είχα γράψει τότε ότι το Scandal είναι τόσο μέτριο που είναι εθιστικό. Μόνο που πλέον δεν είναι καθόλου μέτριο. Και είναι πάρα μα πάρα πολύ εθιστικό. Φτάνοντας στο τέλος της τρίτης σεζόν – το FOX life προβάλλει το τελευταίο επεισόδιο της τρίτης σεζόν αυτή την Πέμπτη στις 21:00 – έχουμε μια τόσο μα τόσο διαφορετική σειρά από εκείνη που είχαμε στα χέρια μας πριν από 3 χρόνια.

 

Στην πρώτη σεζόν είχαμε μία – τη λες και γυναικεία – σειρά η οποία ήταν ένα πολιτικό και ερωτικό δράμα, με μία Olivia Pope να μην πείθει και φοβερά για την δυναμική της, κάποιους χαρακτήρες να ξενίζουν και το συναισθηματικό στοιχείο να κυριαρχεί. Μέτριο όπως είπα και παραπάνω. Στη δεύτερη άρχισε να ξετυλίγεται ένα κουβάρι το οποίο έφτασε μέχρι και το τέλος της τρίτης σεζόν. Ένα κουβάρι που κατάφερε να πάρει μία μέτρια προς καλή πολιτικοερωτική σειρά και να την κάνει ένα φοβερό πολιτικό θρίλερ (κόβω λίγο) με αντικατασκοπεία, μυστικές υπηρεσίες, δράματα και ανατροπές που θα ζήλευε και το Game of Thrones (δεν έκοψα τελικά).

Κι ενώ έλεγα ότι οι περιφερειακοί χαρακτήρες του Scandal έχουν πιο πολλά να δώσουν από την μονίμως ημικλαίουσα Olivia Pope, όσο προχωρά η πλοκή αντιλαμβάνεσαι ότι αυτή τη γυναίκα θα ήθελες να την έχεις να χειρίζεται οτιδήποτε πάει στραβά σε αυτή τη χώρα. Να περπατά στους δρόμους της χώρας και να σου λέει στο αυτί…

 

Ψηφίζω Olivia Pope λοιπόν. Για τους εξής απλούστατους λόγους:

Γιατί θα καθάριζε τον τόπο από τη βρώμα

 

Πάνω απ’ όλα η Olivia δουλεύει για το καλό του τόπου, για να επικρατήσει το φως. Αυτό λέει συνέχεια στον πατέρα της, αυτό λέει τα βράδια στον εαυτό της για να κοιμηθεί με τόσο σκοτάδι τριγύρω της και με τα χέρια της στο αίμα. Αλλά θέλει το καλό του τόπου το κορίτσι. Πιστεύει στο καλό των ανθρώπων, πιστεύει στην ουτοπία και όχι μόνο πιστεύει αλλά την κυνηγά κιόλας.

Γιατί έχει βουτήξει κι αυτή τη φούστα της στη λάσπη

 

Ακόμα καλύτερος πολιτικός από έναν που έχει άγνοια κινδύνου είναι ένας που έχει δει το κακό, έχει πάρει μια ιδέα και ξέρει πώς να το αποφύγει. Η Olivia Pope έχει δει όλη τη βρωμιά της πολιτικής, όλη τη μούργα που έλεγε κάποτε κι ο Βασίλης Λεβέντης. Και αποτελεί ιδανικό άνθρωπο για να μυρίζει τη βρώμα και να την καθαρίζει πριν εξαπλωθεί.

Γιατί σε τέτοιες θέσεις θες ανθρώπους και όχι ρομπότ

Λένε ότι οι πιο δυναμικές γυναίκες στην πολιτική είναι εκείνες που έχουν βάλει την προσωπική τους ζωή στο πλάι. Ε όχι. Δεν θέλουμε τέτοιους ανθρώπους στην εξουσία. Δεν θέλουμε ρομπότ. θέλουμε ανθρώπους με αισθήματα, με συναισθηματική νοημοσύνη, ανθρώπους που έχουν πονέσει και ξέρουν. Ότι κάνει μαλακίες η Olivia στα ερωτικά της είναι κάτι που δεν αφορά το παρόν κείμενο. Αλλά κάνεις μαλακίες Olivia, να το ξέρεις.

 

(εντάξει, η απάντηση βέβαια είναι ακόμα καλύτερη)

 

Γιατί θα ερχόταν στις επίσημες εκδηλώσεις έτσι

 

Γιατί την νοιάζει να γίνει το σωστό ακόμα κι όταν η μπάλα έχει χαθεί

 

Ο κόσμος τριγύρω γκρεμίζεται, σε λίγο θα υπάρχει μόνο καμμένη γη και εκείνη είναι ακόμα εκεί και παλεύει για την επικράτηση του καλού. Τέτοιους ανθρώπους θέλουμε, ρομαντικούς. Που μένουν στο γήπεδο και ελπίζουν παρ’ όλο που η ομάδα τους χάνει 0-2. Η Olivia μένει στο γήπεδο και όχι απλά ελπίζει στην ανατροπή. Είναι αυτή που την πραγματοποιεί.

Ψηφίζω Olivia Pope γιατί μου γύρισαν τα άντερα βλέποντας μερικά ψηφοδέλτια στην κάλπη και θα προτιμούσα στη θέση τους να έβλεπα τον Chandler Bing, τον Phil Dunphy και τον Al Bundy.

Αφήστε με ήσυχο, πάω να φάω το φαγωτό μου…