Netflix
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

On My Block: 8 ερωτήσεις που έχουμε όσοι επιβιώσαμε το φινάλε

Η σειρά ενηλικίωσης του Netflix επέστρεψε ακόμα καλύτερη, αλλά πιο έτοιμη για σκληρές αποφάσεις από ποτέ.

Το ‘On My Block’ ήταν το αγαπημένο μας Netflix original το 2018 και, χωρίς να το γνωρίζουμε ακόμη τότε, θα γινόταν το πρώτο δείγμα της πλατφόρμας για την επόμενη εποχή της.

Γιατί ίσως το έχουμε ξεχάσει πια, όμως όταν το Netflix ξεκίνησε τον original προγραμματισμό του, οι σειρές του απευθύνονταν πολύ ξεκάθαρα σε ενηλίκους. Στις μετα-Stranger Things ημέρες του όμως, το Netflix στράφηκε στους εφήβους (και στους εφήβους στην καρδιά) και γέμισε τον κατάλογό του με ιστορίες ενηλικίωσης. Ανάμεσα σε αυτές που θα ακολουθούσαν, το ‘On My Block’ ήταν το πρώτο teen show που υπέδειξε τη διάθεση του δικτύου να δώσει έμφαση στο diversity των αφηγήσεων, των φωνών, του τόνου και, κυρίως, των εμπειριών των παιδιών, όπως αυτές διαμορφώνονται από την καταγωγή, το κοινωνικό τους περιβάλλον, τη σεξουαλικότητα, τον αυτοπροσδιορισμό τους που ακόμα εξερευνούν.

Τοποθετημένο στο Freeridge, μία από τις κακόφημες συνοικίες του Νοτίου Λος Άντζελες, το ‘On My Block’ καταγράφει μια καθημερινότητα τεσσάρων παιδικών φίλων που περιλαμβάνει τόσο πάρτι, ερωτικές απογοητεύσεις και κυνήγια θησαυρού, όσο και βία συμμοριών, απαγωγές και δολοφονίες. Και αν ο συνδυασμός είχε ξενίσει αρκετούς που τον έβρισκαν ανομοιόμορφα δομημένο στο ξεκίνημα της σειράς, προσωπικά έβρισκα εξαρχής ότι η τονική ισορροπία της σειράς ήταν σχεδόν αψεγάδιαστη.

Στην 3η σεζόν του show που έκανε πρεμιέρα την περασμένη εβδομάδα και πέρασε αρκετές ημέρες στο Τop10 του ελληνικού Netflix, ο κίνδυνος δεν είχε ποτέ υπάρξει πιο πραγματικός για τους πέντε βασικούς πρωταγωνιστές – η Jasmine είναι επιτέλους regular! – και η κωμωδία τους ποτέ πιο σωματική. Υπεύθυνοι για την τελευταία είναι κυρίως ο Jamal (Brett Gray) και η Jasmine (Jessica Marie Garcia), αν και ολόκληρο το εφηβικό καστ έχει ορισμένες παρανοϊκές σεκάνς στα γυρίσματα ενός video clip που δεν θα ξεχάσεις σύντομα. Ο κίνδυνος, από την άλλη, μάς συστήνεται από τις πρώτες σκηνές με τη μορφή της Cuchillos, της επικεφαλής των Santos που απήγαγε τον Cesar, τη Monse, τον Jamal και τον Ruby για να της βρουν τον (ζωντανό τελικά;) Lil Ricky. Η Cuchillos σφίγγει τον κλοιό γύρω από τα παιδιά σε όλη τη διάρκεια του κύκλου και τα αναγκάζει να προχωρήσουν σε σκληρές αποφάσεις που δεν έχουν γυρισμό. Στον δραματικό τόνο τώρα της σειράς, συμμετέχει για πρώτη φορά τόσο ενεργά ο Spooky δίνοντας στον Julio Macias που τον υποδύεται τις καλύτερες στιγμές του, και μια ανθρώπινη πλευρά που δεν είχαμε δει ως τώρα. Και η Monse της Sierra Capri, της πιο άγουρης του καστ όταν έκανε πρεμιέρα το show, έχει μεγάλο δραματικό βάρος στους ώμους της και ξεχωρίζει σε μία επίπονη σκηνή εξομολόγησης σε σχέση με τη μητέρα της.

Αν η 1η σεζόν όμως είχε τελειώσει σε ένα αδιέξοδο για τον Cesar και η 2η με μία αναπάντεχη αρπαγή, το φινάλε της 3ης μάς ρίχνει σε αχαρτογράφητα, γλυκόπικρα νερά που, καλώς ή κακώς, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν επαρκώς και ως τελικό φινάλε εάν η σειρά δεν ανανεωθεί (δεν αφήνουμε όμως τίποτα τέτοιο στο σύμπαν!).
Ακόμα κι έτσι, οι ερωτήσεις μας αυτή τη στιγμή είναι περισσότερες από τις απαντήσεις που πήραμε και τις απαριθμούμε παρακάτω.

ΠΡΟΣΟΧΗ – ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ SPOILERS:

Είναι αυτό το τέλος για τους τέσσερις φίλους;

ON MY BLOCK

Οι κόντρες μεταξύ των τεσσάρων βασικών ηρώων ήταν υπαρκτές ήδη από την 1η σεζόν. Γι’ αυτό ίσως και η Monse εκδήλωσε φέτος τον φόβο ότι, με εκείνη σε οικοτροφείο, η παρέα μπορεί και να έσπαγε. Εάν υπάρχει όμως κάτι που σίγουρα θα μπορούσε να κλονίσει ακόμα και τις πιο καρδιακές φιλίες, αυτό είναι μία ομαδική συμφωνία για δολοφονία.

Οι τέσσερις φίλοι χρειάστηκε να αποφασίσουν για πρώτη φορά κάτι τόσο μακριά από τα όριά τους και, για τη Monse, τον Ruby και τον Jamal τουλάχιστον, αυτή δεν ήταν μια εκδοχή του εαυτού τους που θα ήθελαν ποτέ να δουν. Ο σκοπός τους μπορεί να μην ήρθε τελικά σε πέρας αφού τους πρόλαβαν οι 19th Street, η συνειδητοποίηση όμως για τα άκρα στα οποία ήταν έτοιμοι να φτάσουν και για την τροπή που έχει πάρει πια η ζωή τους είχε γίνει. Οι συνθήκες ζωής και θανάτου ή θα σε δέσουν περισσότερο ή θα σε απομακρύνουν. Για τη συντροφιά του ‘On My Block’, προς το παρόν έχει συμβεί το δεύτερο.

Αυτή τη στιγμή οι βασικοί τέσσερις ζουν τελείως διαφορετικές ζωές, αλλά υπάρχουν ακόμη μυστήρια που θα μπορούσαν να τους φέρουν ξανά κοντά για μία τελευταία περιπέτεια πριν την αποφοίτηση.

Ας πούμε τα δύο αμέσως επόμενα.

Τελικά ζει ή όχι ο Lil Ricky;

ON MY BLOCK

Ο Lil Ricky εξακολουθεί να λάμπει δια της απουσίας του. Ο πρώην ειρηνικός gangster είχε έντονη παρουσία στη σειρά από το ξεκίνημά της και για μια στιγμή φέτος νιώσαμε πως τον είχαμε ανακαλύψει. Δεν μπορώ να αποφασίσω αν η επιβίωση ή ο θάνατός του θα ήταν πιο επιδραστικά για τη σειρά. Υποθέτω σε αυτό θα μετρήσει περισσότερο η εκτέλεση. Ο χρόνος που έχει ξοδέψει το show πάντως σε αυτόν, σημαίνει ότι δεν τον έχουμε ακούσει για τελευταία φορά.

Τι έγινε με τα χρήματα του Roller World;

ON MY BLOCK ON MY BLOCK
ON MY BLOCK

Όταν είδαμε την Abuelita να περιποιείται τα τραύματα που ψώνισε ο Spooky από τους 19th Street, είδαμε και τα χρήματα του Roller World, άρα τα είχε ήδη πάρει από την Cuchillos πριν την ξεφορτωθούν. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε στο μέλλον πώς τα εκμεταλλεύτηκε.

Τα μοιράστηκε με τους υπόλοιπους; Τα χρησιμοποίησε (ή το μερίδιό του) για να φτιάξει την καινούρια του ζωή; Έπεσε ποτέ στο τραπέζι να τα πάρουν με τον Cesar και να φύγουν από το Freeridge; Ή τα έδωσε στους Santos για να εξαγοράσει την ελευθερία του;

Πώς έφυγε ο Spooky από τους Santos;

spooky

Δεν ανοίγεις απλά την πόρτα και βγαίνεις από μια συμμορία. Εξαγόρασε ο Spooky την ελευθερία του με τα λεφτά του Roller World;

Θα ήταν μια ενδιαφέρουσα κατεύθυνση αυτή, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι τα χρήματα αυτά προορίζονταν αρχικά για να σώσουν τον αδερφό του. Ο Spooky ήταν εκείνος που επέμενε να βάλει τον Cesar στους Santos, όμως έκτοτε έχει δείξει αυτοθυσιαστική διάθεση για τον αδερφό του. Αποκλείεται απλώς να τα εκμεταλλεύτηκε όσο ο αδερφός του βυθιζόταν ξανά σε μια ζωή απ’ όπου πάλεψε ο ίδιος, έστω και απρόθυμα, να τον βγάλει.

Πώς βρέθηκε ο Cesar στην ηγεσία των Santos;

ON MY BLOCK

Δεν γνωρίζουμε εάν ο Cesar είναι το Νο.1 των Santos αυτή τη στιγμή, τον είδαμε ωστόσο να ηγείται τη μύηση ενός νέου μέλους. Τριτοτέταρτο άρα στην ιεραρχία δεν τον λες.

Με τη Monse μακριά, τις πατρικές του φιγούρες να τραβούν άλλο δρόμο και, κυρίως, τις σχέσεις του με τον Ruby και τον Jamal να έχουν ψυχραθεί, δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς γιατί ο Cesar έψαξε αλλού δεσμούς. Η αφοσίωση είναι προφανώς κάτι που αποζητά και εκείνο το μέλος των Santos που τον βοήθησε να βρει τον Spooky ήταν ξεκάθαρο: «Ήμουν με τον αδερφό σου, θα είμαι και με σένα».

Αν κάτι όμως θα μας στερήσει το time jump στην περίπτωση που το ‘On My Block’ δεν κάνει flashbacks, είναι η διαδικασία που τον οδήγησε εκεί.

Τι συνέβη μεταξύ του Jamal και του Ruby;

ruby jamal ON MY BLOCK
ON MY BLOCK

Για πρώτη φορά σε ολόκληρη τη σειρά, ο Jamal απάντησε στις επιπλήξεις της Monse και του Ruby στο φινάλε με ένα ηχηρό, σαφές «μη μου λέτε να σκάσω». Με τη Monse εκτός, την ερωτική του ζωή πια ενεργή και τον Cesar με τον Ruby να του θυμίζουν ότι έφτασε κοντά στον φόνο, το υπέρτατο comic relief είχε μάλλον δει αρκετά.

Με τον Ruby συγκεκριμένα, όμως, είχε πάντα έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας και θα ήθελα να δω πώς ακριβώς αυτός διαλύθηκε.

Για τον θεό, γιατί παίζει ο Jamal ξανά football;

jamal ruby monse

Αμάν έκανε για να αφήσει το football. Για την ακρίβεια, ένα πολύ μεγάλο μέρος του arc του Jamal στην 1η σεζόν είχε να κάνει με το γεγονός ότι, ενώ δεν ήθελε να απογοητεύσει τον πατέρα του που τον φανταζόταν παιχταρά, έφτανε σε σημείο να προσποιείται τραυματισμούς για να το αποφεύγει. Δεν είχε καμία σχέση με τους υπόλοιπους αθλητές του σχολείου και προτιμούσε να παίζει το ‘Goonies’ με τους κολλητούς του και να μιλάει σε φιγουρίνια νάνων.

Ήταν τόσο μεγάλη η ανάγκη του για επιστροφή στην κανονικότητα που ξεκίνησε ξανά κάτι που τόσο αποστρεφόταν ή κρύβεται κάτι άλλο πίσω από την επιστροφή του στην ομάδα;

Πόσο γαμάτη είναι η Jasmine;

ON MY BLOCK jasmine

Μην απαντήσεις. Ρητορικό.

***

Δέκα χρόνια μετά το τέλος του ‘Lost’, η ομάδα του POP για τις Δύσκολες Ώρες επιστρέφει στο Νησί. Με καλεσμένο τον υπερφανατικό Lostάκια και υπάλληλο της Dharma Initiative, Θέμη Καίσαρη, αναλύουμε τα κυριότερα σημεία της 5ης σεζόν και εξετάζουμε τη σοβαρή πιθανότητα να είναι κρυφά η καλύτερη σεζόν της σειράς-φαινόμενο.