© 2018 / Jae C. Hong / Associated Press
ΣΙΝΕΜΑ

Τι ισχύει για την οπλοχρησία στα χολιγουντιανά σετ

Το ατύχημα του Alec Baldwin στα γυρίσματα της νέας του ταινίας έχει επαναφέρει τη συζήτηση γύρω από την οπλοχρησία στα σετ του Χόλιγουντ.

Τα γυρίσματα του Rust, του western που έπαιζε ο Alec Baldwin εκτελώντας ταυτόχρονα χρέη παραγωγού, διακόπηκαν όταν ο ηθοποιός τραυμάτισε θανάσιμα τη διευθύντρια φωτογραφίας Halyna Hutchins, ενώ τραυματίστηκε και ο σκηνοθέτης Joel Souza που έχει πλέον βγει από το νοσοκομείο. Φαίνεται πως πρόκειται για ατύχημα, καθώς ο Baldwin πυροβόλησε με όπλο που χρησιμοποιείται ως σκηνικό αντικείμενο. Προς το παρόν δεν έχει ασκηθεί δίωξη, αλλά η οπλοχρησία στα σετ έχει επανέλθει στη συζήτηση.

Η περίπτωση της Hutchins δυστυχώς δεν είναι η πρώτη. Η οπλοχρησία στα κινηματογραφικά σετ έχει αποβεί θανάσιμα στο παρελθόν και γι’ αυτό ακριβώς τα μέτρα θεωρητικά είναι πλέον δρακόντεια.

Το 1984, ο ηθοποιός Jon-Erik Hexum έβαλε ένα όπλο με άσφαιρα στο κεφάλι του και, αστειευόμενος για καθυστερήσεις στα γυρίσματα της σειράς Cover-Up, τράβηξε τη σκανδάλη. Η δύναμη της μάζας που εξαπολύθηκε ήταν αρκετή για να τον τραυματίσει θανάσιμα.

Ένα άλλο παράδειγμα θανατηφόρου ατυχήματος σε σετ από όπλο, το πιο γνωστό ίσως, είναι αυτό του Brandon Lee, γιο του θρυλικού Bruce Lee, όταν υποδύθηκε το Κοράκι στα γυρίσματα του The Crow. Το 1993, σε ηλικία 28 ετών, ο Lee έχασε τη ζωή του όταν ο συμπρωταγωνιστής του, Michael Massee, τον είχε πυροβολήσει με όπλο που νόμιζε ότι περιείχε άσφαιρα.

Η οικογένεια του Lee μάλιστα εξέφρασε τα συλλυπητήριά της για τον χαμό της Hutchins στο Twitter, τονίζοντας ότι κανείς δεν πρέπει να πεθαίνει από όπλο σε σετ γυρισμάτων.

Όταν γυρίζονται ταινίες που περιέχουν σκηνές με όπλα, τρεις είναι οι ειδικότητες που έχουν τα όπλα υπό την επιμέλειά τους: Οπλουργοί, υπεύθυνοι ασφαλείας και stunt coordinators (υπεύθυνοι για τα stunts). Ένα όπλο χωρίς πυρομαχικά -σφαίρες ή άσφαιρα- δεν είναι επικίνδυνο. Ένα όπλο με σφαίρες προφανώς είναι, αλλά και τα άσφαιρα μπορούν να αποβούν μοιραία. Μπορεί να χρησιμοποιούν υλικά όπως χαρτί, πλαστικό, τσόχα ή βαμβάκι, όμως η μάζα τους που εξασφαλίζει ότι θα βγει ένα ορισμένο επίπεδο φλόγας από το όπλο για τα εφέ, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Σύμφωνα με άρθρο κινηματογραφιστών που δημοσιεύτηκε στο The Conversation, οι υπεύθυνοι ασφαλείας υπολογίζουν τα πάντα για να εξασφαλίσουν μία ομαλή και ασφαλή λειτουργία στο σετ, από τον φωτισμό ενός σετ τη νύχτα και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι κάποιον ηθοποιό που θα πρέπει να εμφανιστεί με μία κούπα καυτού καφέ στην κάμερα.

Όσο για τα όπλα, αυτά παρέχονται από τους οπλουργούς που έχουν πρόσβαση τόσο σε πραγματικά όσο και σε αντίγραφα όπλων, με τα πραγματικά να κοστίζουν περισσότερο για ενοικίαση. Όλα τα πρωτόκολλα γύρω από τη χρήση όπλων είναι καλά εδραιωμένα, με το καστ, το συνεργείο, την αστυνομία και τους κατοίκους που μπορεί να βρίσκονται κοντά στην περιοχή να ενημερώνονται.

Ο Paul Szych, ένας συνταξιούχος διοικητής της αστυνομίας του Albuquerque που χειρίστηκε ένα πιστόλι στην ταινία Terminator Salvation, δήλωσε στο KOAT ότι τα χολιγουντιανά σετ χρησιμοποιούν μια «αυστηρή διαδικασία, πολύ ελεγχόμενη, επειδή προφανώς γνωρίζουν ότι έχουμε να κάνουμε με όπλα που μπορούν να πυροβολήσουν κανονικά πυρομαχικά».

Ο εμπειρογνώμονας όπλων Bill Davis, ο οποίος έχει εργαστεί σε πολλές κινηματογραφικές παραγωγές, δήλωσε στο BBC ότι «αν κάποιος έβαλε κανονικές σφαίρες εκεί, το νούμερο ένα ότι αυτό δε θα έπρεπε να συμβεί στα γυρίσματα. Νούμερο δύο, θα πρέπει να έχουν επιθεωρήσει πρώτα το όπλο με ένα μολύβι στην κάννη και έναν φακό για να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχουν εμπόδια στον μηχανισμό, και νούμερο τρία, πρέπει να επιθεωρήσουν τον γύρο μέσα στο όπλο».

Μία ακόμη άποψη που εξέφρασε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Craig Zobel (Mare of Easttown) στο Twitter αλλά δεν ήταν σε καμία περίπτωση ο μόνος, ήταν πως δε χρειάζονται καν πια γεμισμένα όπλα στο σετ -είτε με αληθινές σφαίρες είτε με άσφαιρα- αφού η τεχνολογία πλέον επιτρέπει στους δημιουργούς να έχουν το αποτέλεσμα του πυροβολισμού με VFX. «Θα πρέπει απλώς να τεθούν εκτός νόμου», υποστήριξε.

Όσο η έρευνα ακόμα εκτυλίσσεται, ας θυμηθούμε τις όμορφες εικόνες που είχε δημιουργήσει για όλους μας η ταλαντούχα Halyna Hutchins.