© Σκηνή από την ταινία «Αντίο Ζωή» / Φίνος Φιλμ
JAMES BOND

Όταν ο Γιώργος Φούντας παραλίγο να φορέσει το κοστούμι του James Bond

Πώς ένας Έλληνας ηθοποιός έφτασε μια ανάσα από το να υποδυθεί έναν από τους πιο διάσημους κινηματογραφικούς ρόλους στον κόσμο.

Βρισκόμαστε στις αρχές του 1967. Ολόκληρο το κινηματογραφικό επιτελείο της νέας ταινίας του James Bond, η οποία πρόκειται να έχει τον τίτλο On Her Majesty’s Secret Service βρίσκεται στην Ιαπωνία για τα πρώτα γυρίσματα. Πρωταγωνιστής της ταινίας πρόκειται να είναι για ακόμη μία φορά ο Sean Connery, ο οποίος είναι έτοιμος  να ενσαρκώσει για έκτη φορά το ρόλο του Άγγλου μυστικού πράκτορα, μέσα σε διάστημα 5 χρόνων.

Μικρή παύση εδώ και η κάμερα γυρνάει σε κάποιον που δεν περίμενες: στο κάδρο μπαίνει ο Γιώργος Φούντας.

Τι σχέση όμως μπορεί να έχει ένας Έλληνας ηθοποιός με έναν από τους πιο εμβληματικούς ρόλους στο παγκόσμιο σινεμά;

Η μεγάλη ρήξη με τον Sean Connery

O Sean Connery, ωστόσο, φαίνεται πως έχει αρχίσει να κουράζεται, θεωρώντας πως ο ρόλος του δεν φαίνεται να αναπτύσσεται ιδιαίτερα μέσα στο πέρασμα των χρόνων.

Αυτός, όμως, δεν είναι ο μοναδικός λόγος της διάσπασης. Όπως εξηγεί χρόνια αργότερα η Telegraph, ο Σκωτσέζος ηθοποιός δεν τα πήγαινε πολύ καλά με τους παραγωγούς της ταινίας, Cubby Broccoli και Harry Saltzman. Η σύγκρουσή τους ήταν τέτοια, μάλιστα, με τον ίδιο να δηλώνει μπροστά σε όλο το καστ πως δεν πρόκειται να παίξει στην ταινία εάν ο Cubby δεν αποχωρήσει.

Η μεγάλη ρήξη είναι κοντά. O Sean Connery ανεβάζει το κασέ του στο 1 εκατ. λίρες, οι παραγωγοί αρνούνται, κάνοντας του αντιπρόταση στις 750.000 λίρες και ο ηθοποιός, ο οποίος, μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν ταυτισμένος με τον πράκτορα 007, αποχωρεί, προκαλώντας σοκ στους fans της ταινίας. Είχε φτάσει η ώρα για να βρεθεί ο επόμενος James Bond.

Οι παραγωγοί της ταινίας, λοιπόν, αρχίζουν να κάνουν «σαφάρι» προκειμένου να βρουν εκείνον τον ηθοποιό, ο οποίος θα αντικαθιστούσε τον Connery και θα έδινε νέα πνοή στην ταινία. Στα πλαίσια αυτή της αναζήτησης, πέφτουν πάνω σ’ έναν Έλληνα ηθοποιό, ο οποίος μεσουρανούσε στη χώρα.

Η προσέγγιση στον Γιώργο Φούντα και το αρχικό «όχι»

Ο λόγος για τον Γιώργο Φούντα, ο οποίος είχε γίνει παγκοσμίως γνωστός από τον πρωταγωνιστικό του ρόλο το 1955 στην ταινία Στέλλα, η οποία ήταν υποψήφια για το Χρυσό Φοίνικα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών και τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξένης ταινίας το 1956.

Ο ίδιος μπορεί να ήταν υποψήφιος σε καμία κατηγορία, ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο έπαιξε, ιδιαίτερα στην τελευταία σκηνή της ταινίας με το χαρακτηριστικό «Φύγε Στέλλα, κρατάω μαχαίρι» τράβηξε τα βλέμματα της διεθνής κινηματογραφικής βιομηχανίας και φυσικά των παραγωγών του James Bond, οι οποίοι θεώρησαν πως στο πρόσωπό του Γιώργου Φούντα θα μπορούσαν να βρουν έναν αλλιώτικο πράκτορα.

Προσπαθούν να έρθουν σε άμεση επικοινωνία μαζί του, ωστόσο, δεν τα καταφέρνουν. Τότε βρίσκουν τον Φίνο, τον «αυτοκράτορα» του ελληνικού σινεμά και ιδρυτή της Finos Film, και του διαβιβάζουν το αίτημά τους για ακρόαση. Ο Φίνος ενθουσιάζεται και ενημερώνει τον Φούντα για την τρομερή εξέλιξη. Ένας Έλληνας είναι πολύ πιθανό να ενσαρκώσει το ρόλο του James Bond. Δεν είναι και λίγο πράγμα.

Η απάντηση του ηθοποιού, όμως, τον σοκάρει. Ο Γιώργος Φούντας αρνείται κατηγορηματικά την πρόταση, κυρίως λόγω του φόβου του για τα αεροπλάνα. Ο Φίνος κάνει αμάν και πως να τον μεταπείσει, κάτι που τελικά καταφέρνει. Ο Έλληνας ηθοποιός μεταβαίνει στο Λονδίνο για τη μεγάλη οντισιόν.

Η οντισιόν στο Λονδίνο και τα αγγλικά που του στέρησαν τον ρόλο

Ο Φούντας τα πηγαίνει πολύ καλά και στο τέλος της ακρόασης μένει μόνο αυτός και ο συνονόματός του George Lazenby. Το μεγάλο πρόβλημα, όμως, ήταν ένα: ο Έλληνας ηθοποιός δεν γνωρίζει καθόλου αγγλικά και δηλώνει πως είναι πολύ δύσκολο να μάθει να τα μιλά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ως το λανσάρισμα της ταινίας.

Χάνει τον ρόλο και ο George Lazenby γίνεται ο πρώτος James Bond στην μετά Sean Connery εποχή. Η ταινία On Her Majesty’s Secret Service βγαίνει στο κοινό το 1967 και, παρά τις αρνητικές προβλέψεις του Σκοτσέζου ηθοποιού -ο οποίος επέστρεψε για μια τελευταία φορά το 1971 για λογαριασμό του Diamonds Are Forever, χωρίς ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία – η ταινία «σπάει» τα ταμεία και λαμβάνει διθυραμβικές κριτικές, μ’ αρκετούς κριτικούς κινηματογράφου να τη θεωρούν ακόμη μέχρι σήμερα μία από τις καλύτερες όλων των εποχών.

Ο Γιώργος Φούντας γύρισε στην Ελλάδα και έπαιξε σε αρκετές ελληνικές παραγωγές, μεταξύ αυτών στις ταινίες Πυρετός στην άσφαλτο και Με τη λάμψη στα μάτια για τις οποίες τιμήθηκε με Βραβεία Α’ Ανδρικού Ρόλου στο έβδομο και όγδοο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το 1966 και το 1967 αντίστοιχα.

Ο ίδιος δεν μετάνιωσε ποτέ για εκείνη την απάντησή του στην οντισιόν του Λονδίνου. Πόσο διαφορετικά, άραγε, όμως, θα ήταν τα πράγματα εάν Έλληνας ηθοποιός κατάφερνε να παίξει τον ρόλο του James Bond;