ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΙΝΕΜΑ

Ο σκηνοθέτης του ‘Pari’ μας ξεναγεί στα Εξάρχεια της ταινίας

Ο σκηνοθέτης της εξαιρετικής ταινίας 'Pari' που γυρίστηκε στην Αθήνα, Σιαμάκ Ετεμάντι, μας ξεναγεί στο backstage των γυρισμάτων μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Ένα ζευγάρι Ιρανών φτάνουν στο Ελευθέριος Βενιζέλος για να επισκεφθούν τον φοιτητή γιο τους, που ομως δεν είναι εκεί για να τους υποδεχθεί. Σύντομα ξεκινά μια αναζήτηση για τον Μπάμπακ που φέρνει το ζευγάρι -και πρωτίστως την μητέρα που δεν κάνει πίσω απέναντι σε κανένα εμπόδιο- στα ενδότερα μιας πρωτεύουσας που φλέγεται, σε αναζήτηση ενός γιου που ίσως και να μην είναι (πια) αυτό ακριβώς που θυμούνται ή νομίζουν.

Για το “Pari”, την καλύτερη νέα ταινία της εβδομάδας, γράψαμε και στις κριτικές του News247 για το πώς «προσεγγίζει την ιδέα του ξένου με όρους όχι μόνο εξωτερικούς (φέρνοντας την Παρί στον έναν μετά τον άλλον, τους χώρους για τους οποίους δεν γνωρίζει τίποτα) αλλά και καθαρά εσωτερικούς, καθώς μέσω αυτής της άγριας, ορμητικής διαδρομής η ηρωίδα αφήνει διαρκώς πίσω κομμάτια του εαυτού της- και όσο μαθαίνει πράγματα που δεν γνώριζε για τον γιο της, μαθαίνει παράλληλα και την ίδια».

Το “Pari” προβάλλεται ήδη στις αίθουσες.

Στην ταινία-ντεμπούτο του Ελληνο-Ιρανού Σιαμάκ Ετεμάντι που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο 70ό Φεστιβάλ Βερολίνου και από την Πέμπτη προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες, η σημερινή Αθήνα γίνεται πεδίο αναζήτησης και δράσης. Μια πόλη με τα σημάδια της, με την τέχνη της, με τα πρόσωπά της, αποτυπώνεται με τρομερή αίσθηση αλήθειας από τον Ετεμάντι, όσο η κάμερά του ακολουθεί την ηρωίδα του σε κάθε γωνιά της πόλης.

Ο δημιουργός του “Pari” μας συνόδεψε στο backstage της ταινίας του, μέσα από μια συλλογή φωτογραφικών ντοκουμέντων που σε κάνουν να νιώθεις πως ήσουν εκεί καθώς γυριζόταν. Οι εκπληκτικές εικόνες συνοδεύονται από τα δικά του λόγια. Ελάτε παρέα μας.

***

«Η ταινία έφερε κοντά απροσδόκητες ομάδες και έφτιαξε μια πραγματικά αρμονική οικογένεια».

***

«Το ταξίδι της αυτογνωσίας είναι μακρύ και περιπετειώδες. Τα βουνά και οι θάλασσες, μέχρι και οι αγοραίοι έρωτες χώρεσαν στην ιστορία. Μια οδύσσεια για την Περσίδα μάνα».

***

«Η φιγούρα της Παρί με το τσαντόρ της παρομιάστηκε με διάφορα Ελληνικά σύμβολα».

***

«Ήταν σαν η Αθήνα να συνομιλεί με την Παρί. Το γκράφιτι του θηλασμού έγινε στου Ψυρρή. Η Όλγα Μαυρομμάτη το ζωγράφησε. Άντεξε δύο μέρες μόνο. Το καλύψαν με κάτι γράμματα. Αποθανατίστηκε όμως στην ταινία».

***

«Η Όλγα έκανε και τα storyboard της ταινίας. Όλα στο χέρι και σε χαρτί. Το τελικό αποτέλεσμα είναι πολύ κοντά σε αυτά που είχαμε σχεδιάσει».

***

«Ήταν ένα μεγάλο στοίχημα να πετύχουμε την σκηνή με τις ταραχές. Κάναμε γυρίσματα στα πραγματικά επεισόδια, κάμποσες φορές. Και μετά στήσαμε μια μεγάλη κινηματογραφική σκηνή στο κέντρο της πόλης. Η κατάσταση φαινόταν τόσο ρεαλιστική που οι περαστικοί νόμιζαν ότι γινότανε πραγματικές ταραχές!»

***

«Ο κινηµατογράφος είναι η κατεξοχήν οµαδική τέχνη και οι συνεργάτες σου είναι το παν. Είµαι πολύ περήφανος και ευγνώµων για το συνεργείο µου».

*Το “Pari” προβάλλεται στις αίθουσες από την Πέμπτη 16 Ιουλίου.