© NETFLIX
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Physical 100, το νέο ριάλιτι του Netflix είναι κάτι ανάμεσα σε Squid Game και Survivor

Ήρθε με φόρα από τη Νότια Κορέα και στρογγυλοκάθισε στην κορυφή του ελληνικού Netflix. Reality Tv ή ένας καλοσχεδιασμένος αθλητικός διαγωνισμός;

Μία απειλητική αίθουσα γεμάτη ακέφαλα αγάλματα, διαγωνιζόμενοι που δε γνωρίζουν τι τους περιμένει, μία παγωμένη φωνή να αναγγέλλει τις (σκληρές) δοκιμασίες. Τα vibes του Squid Game είναι διάχυτα στο νέο κορεατικό ρεάλιτι που προβάλλεται στο Netflix. Άλλωστε, γιατί να αλλάξεις τη συνταγή της σίγουρης επιτυχίας; Το Physical 100 είναι εδώ και ανέβηκε με χαρακτηριστική ευκολία στο νο.1 της αμερικανικής πλατφόρμας αφού πρώτα προκάλεσε τον αντίστοιχο χαμό σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως για παράδειγμα η Μεγάλη Βρετανία.

Η λογική, πριν δει κανείς το πρώτο επεισόδιο, έλεγε ότι δεν μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από trash TV με καταγωγή από τη Νότια Κορέα. Τελικά, δεν είναι ακριβώς έτσι. Και σίγουρα δεν είναι έτσι για την Guardian που πριν λίγο καιρό το αποθέωσε ως ένα «τηλεοπτικό show που δε χάνεται».

Οι παραγωγοί εξασφάλισαν τη συμμετοχή 100 επαγγελματιών αθλητών από πολλά και διαφορετικά αθλήματα για εννιά επεισόδια και με τελικό έπαθλο αξίας 300 εκ. won ή αλλιώς 220 χιλιάδων ευρώ. Ανάμεσά τους fitness trainers, παλαιστές, πρωταθλητές ξιφασκίας, break dancers αλλά και ένας χρυσός ολυμπιονίκης της ενόργανης γυμναστικής (Yun Sung Bin).

Το εισαγωγικό επεισόδιο, βέβαια, είναι τρομερά βαρετό στα πρώτα του λεπτά. Ξεκινά με την παρουσίαση των παικτών, η οποία μοιάζει να μην τελειώνει ποτέ, και σχεδόν δεν καταλαβαίνεις τι και -κυρίως- γιατί το βλέπεις.

Μια αργή παρέλαση από καλογυμνασμένα σώματα και τρομερά ξυρισμένες γάμπες δίπλα σε τεράστιους μυς παλαιστών, αλλά και περιπτώσεις διαγωνιζομένων που δεν περιμένεις  – όπως ο Γερμανός fitness model Florian ή η εντυπωσιακή γυμνάστρια Kim Eun-ji η οποία μπήκε στο παιχνίδι για να δει αν υπάρχουν πιο τέλεια γυναικεία σώματα από το δικό της. 

Τίποτα που μπορεί να σε κρατήσει στην οθόνη, δηλαδή, αρχικά. Στη συνέχεια όμως ξεκινούν τα αγωνίσματα με το σασπένς να αλλάζει επίπεδο: πόσα λεπτά μπορεί να αντέξει πάνω στο μονόζυγο ένας άνθρωπος;  Και έχουμε και plot twists: το δάπεδο ανοίγει στα δύο, αποκαλύπτεται ένα στρώμα παχιάς ομίχλης, καθώς ακούμε έναν παίκτη να λέει στο μικρόφωνο «ένιωσα τον ίδιο φόβο με εκείνον που ένιωθα όταν έβλεπα το Squid Game».

Το επεισόδιο κλείνει με cliffhanger: μόνο δύο από τους δεκάδες διαγωνιζόμενους έχουν μείνει πάνω στα μονόζυγα, πέφτουν στο νερό με διαφορά λίγα δέκατα του δευτερολέπτου, αλλά η παραγωγή μας στέλνει στο E02 για να μάθουμε ποιος είναι ο νικητής. Η λογική του Physical 100 είναι ξεκάθαρη. “There can be only one” όπως έλεγαν και στο Highlander.

Όχι, δεν πρόκειται για ένα Survivor από τη Νότια Κορέα. Τα επίπεδα ριάλιτι είναι μάλλον πολύ χαμηλά. Οι μηχανορραφίες και τα πισώπλατα μαχαιρώματα δεν παίζουν ιδιαίτερο ρόλο. Η (όποια) ευφυΐα του ως τηλεοπτικό show βρίσκεται στις δοκιμασίες: είναι τρομερά ισορροπημένες, με αποτέλεσμα να μην μπορείς να προβλέψεις εύκολα τον νικητή.

Τι τύχη έχει ένα στεγνό αθλητικό σώμα απέναντι σε ένα γιγάντιο παλαιστή; Αν η δοκιμασία ήταν απλά το ποιος μπορεί να πάρει την τεράστια μπάλα του αγωνίσματος στην αγκαλιά του, τότε όλοι θα γνωρίζαμε τον νικητή. Όταν όμως νικητής είναι εκείνος που στο τέλος των 3 λεπτών θα την έχει στα χέρια του, τότε το παιχνίδι αλλάζει. Η αντοχή παίζει πιο σημαντικό ρόλο από τη δύναμη – το ίδιο ισχύει και για τη στρατηγική και την ευελιξία, ανάλογα το αγώνισμα κάθε φορά.

Τα φαινόμενα λοιπόν απατούν και έχουμε μεγάλες εκπλήξεις. Κάπως έτσι, το Physical 100 θυμίζει περισσότερο αθλητικό διαγωνισμό και λιγότερο Survivor ή American Gladiators (το θρυλικό αλλά και πολύ κιτς show από τα 90s, για όσους το θυμούνται).

Με κάποιον παράξενο τρόπο είναι εθιστικό, παρότι δείχνει τρομερά βαρετό στα πρώτα λεπτά. Ίσως, επειδή οι παίκτες είναι όντως επαγγελματίες αθλητές και όχι celebrities. Ίσως, επειδή όντως οι δοκιμασίες δείχνουν τρομερά δύσκολες για οποιονδήποτε απλό άνθρωπο. Ίσως, επειδή τελικά έχει μία ατμόσφαιρα δυστοπικού θρίλερ – ακριβώς, δηλαδή, όπως το Squid Game.

Σε κάθε περίπτωση εξελίσσεται σε άλλο ένα τηλεοπτικό φαινόμενο από τη Νότια Κορέα που θα κατακτήσει τον Δυτικό Κόσμο. Η κορυφή του Netflix είναι ήδη δικιά του.