ΛΙΣΤΕΣ

Αυτά είναι τα πιο τρομακτικά θρίλερ όλων των εποχών, σύμφωνα με έρευνα

Νέα έρευνα μέτρησε σφυγμούς κατά τη διάρκεια 50 εμβληματικών θρίλερ και κάποια έφυγαν μπροστά με διαφορά. Ποιο βρέθηκε στο Νο.1;

Ο Οκτώβριος είναι μήνας τιμητικής των θρίλερ και των ταινιών τρόμου λόγω του Halloween. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο τα στούντιο φροντίζουν να έχουν κυκλοφορήσει τα πιο μεγάλα τους τρομακτικά χαρτιά κάπου μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτώβρη.

Στην πραγματικότητα βέβαια δεν υπάρχει ιδανικό timing για ένα καλό θρίλερ. Όπως αποδεικνύουν χρόνο με τον χρόνο κυκλοφορίες ανοιξιάτικες όπως το ‘Get Out’ ή το ‘A Quiet Place’, χειμωνιάτικες όπως το ‘It Follows’ και το ‘The Babadook’, ή κατακαλοκαιρινές όπως το ‘Alien’ ή το ‘Jaws’, το κοινό θα είναι εκεί για την αδρεναλίνη και τον τρόμο όλες τις εποχές.

Παρότι ο τρόμος όπως όλα τα genres έχει περάσει τα πάνω και τα κάτω του ως είδος, το χαμηλό του κόστος – και άρα ρίσκο – τού έχει επιτρέψει να επιβιώνει ακόμα και σε δεκαετίες που ο κινηματογράφος στηρίζει άλλες τάσεις περισσότερο. Κάθε δεκαετία έχει τα δικά της στιβαρά θρίλερ, με πολλά από αυτά να έχουν γίνει κλασικά ή cult hit στη διαδρομή τους.

Η BroadbandChoices μελέτησε λίστες κριτικών και λίστες προτάσεων στο Reddit, και κατέληξε σε 50 από τις καλύτερες ταινίες τρόμου που έχουν γυριστεί ποτέ – από τον ‘Εξορκιστή’ και το ‘Hush’ μέχρι τη ‘Λάμψη’ και το ‘Conjuring’. Σε δεύτερη φάση παρουσίασε την καθεμιά τους σε ένα πάνελ πενήντα ατόμων με surround ήχο 5.1, με τους σφυγμούς της καρδιάς των συμμετεχόντων να παρακολουθούνται από μόνιτορ. Ο μέσος όρος σφυγμών όσο ήταν ξεκούραστοι ήταν 65 το λεπτό, στη διάρκεια των ταινιών 86, και στις πιο τρομακτικές στιγμές των θρίλερ έφτασε κατά μέσο όρο στους 131 σφυγμούς.

Το αποτέλεσμα της έρευνας είναι μία κατάταξη των 50 ταινιών με βάση το πόσο τρόμαξαν το πάνελ, με μία απρόσμενη ίσως κορυφή στο αγέρωχο Top-10. Έχουμε και λέμε:

1. SINISTER (2012)

θρίλερ sinister

2. INSIDIOUS (2010)

θρίλερ insidious

3. THE CONJURING (2013)

the conjuring

4. HEREDITARY (2018)

θρίλερ hereditary

5. PARANORMAL ACTIVITY (2007)

paranormal activity

6. IT FOLLOWS (2014)

θρίλερ it follows

7. THE CONJURING 2 (2016)

the conjuring 2

8. THE BABADOOK (2014)

the babadook

9. THE DESCENT (2005)

θρίλερ the descent

10. THE VISIT (2015)

θρίλερ the visit

Το ‘Sinister’ του Scott Derrickson, του σκηνοθέτη που ξεκίνησε από το ‘Exorcism of Emily Rose’ και έχει πλέον αναλάβει το franchise του ‘Doctor Strange’, είχε τα κλισέ των ακατάληπτων συμπεριφορών που βλέπουμε συνήθως στα θρίλερ, είχε όμως και αρκετά φρέσκα twists που έπιασαν τόπο. Tα ‘Conjuring’ ανήκουν σε ένα από τα πιο επιτυχημένα franchises τρόμου όλων των εποχών οπότε δεν αποτελεί έκπληξη που βρίσκονται στη δεκάδα, ο δημιουργός τους όμως James Wan και σκηνοθέτης του πρώτου ‘Saw’ έχει παρουσία και με το ‘Insidious’. Το ‘Hereditary’ ήταν η πιο ηχηρή άφιξη που θα μπορούσε να είχε φανταστεί ποτέ για το ντεμπούτο του ο Ari Aster (Midsommar), το ‘It Follows’ έβαλε το ‘elevated horror’ στη συζήτηση όσο ασαφής και ελιτίστικος κι αν είναι ο όρος, το ‘Paranormal Activity’ είχε τρομάξει τόσο τον κόσμο στα πρώτα του screenings που πολλοί είχαν αποχωρήσει, και το ‘Babadook’ είναι μία από τις καλύτερες ταινίες τρόμου της δεκαετίας που μας πέρασε.

Χάρηκα λίγο παραπάνω για την απόδοση του ‘The Descent’ γιατί έχει ίσως την πιο κλειστοφοβική ένταση που έχω βιώσει με θρίλερ στη ζωή μου – και ήταν τρομακτικό πριν καν μπουν στο παιχνίδι τα υπόγεια πλάσματά του! – αλλά και με το ‘The Visit’. Την ταινία που σήμανε το comeback του M. Night Shyamalan πριν το ‘Split’.

Δες ολόκληρο το ranking στο παρακάτω graphic:

πιο τρομακτικά θρίλερ

πιο τρομακτικά θρίλερ

πιο τρομακτικά θρίλερ

πιο τρομακτικά θρίλερ

Γιατί δεν χορταίνουμε ποτέ ένα καλό comeback; Από τον Gandalf the White μέχρι τον δεύτερο θρίαμβο του Keanu Reeves, θυμόμαστε τα comebacks της ποπ κουλτούρας που μας ισοπέδωσαν στο νέο επεισόδιο του POP για τις Δύσκολες Ώρες!