GAMES

Κορονοϊός: Το παιχνίδι που τα προέβλεψε όλα

Στο “Plague Inc” ένας φονικός ιός έχει στόχο να μην αφήσει τίποτα ζωντανό στον πλανήτη. Α ναι, τον ιό τον ελέγχεις εσύ. Είσαι μόνος εναντίον όλων. Καλή τύχη(;).

*Το κείμενο γράφτηκε τον Ιανουάριο του 2013, οπότε κάποιες αναφορές (όπως οι Ολυμπιακοί του Λονδίνου) είναι dated. Το ‘Plague Inc.’ σκαρφάλωσε ξανά στα charts των apps αυτή την περίοδο, ενώ στην Κίνα απαγορεύτηκε πριν λίγες μέρες ύστερα από χρόνια κυκλοφορίας.

***

Δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι τι λέει για την κουλτούρα μας το γεγονός ότι μπορούμε να απολαμβάνουμε ένα τόσο διαολεμένα εθιστικό παιχνίδι όπου μοναδικός σκοπός είναι να εξαλείψεις πλήρως την ανθρωπότητα, αλλά c’est la vie. Ή όχι πια, μιας και είπαμε, προσπαθείς να βάλεις τέρμα σε αυτή τη ματαιότητα ματαιοτήτων. Το θέμα είναι το πώς!

Στο “Plague Inc”, ένα τρομερό app game που μπορείς να βρεις σε iOS και Android, ελέγχεις έναν ιό με τελικό στόχο να μεταδοθείς σε όλη την ανθρωπότητα, κάθε τελευταίο άνθρωπο δηλαδή, και ύστερα να τους σκοτώσεις. (Πρόσεξε μην γίνεις φονικός πριν προσβάλεις τους πάντες. Μια φορά είχαν επιβιώσει 3,000 Ισλανδοί από όλη την ανθρωπότητα κι έχασα.)

Όσο εσύ εξαπλώνεσαι, σκοτώνεις, και γενικά κάνεις ό,τι θες, αργά ή γρήγορα η ανθρωπότητα θα σε πάρει χαμπάρι και θα αρχίσει να ετοιμάζει αντίδοτο. Έτσι και το αντίδοτο φτάσει το 100%, είσαι τελειωμένος, η ανθρωπότητα τη γλίτωσε, είσαι ένας κορονοϊός SARS και τίποτα παραπάνω φίλε μου. Εκεί παίζει στρατηγική ανάπτυξη: Δε θες να γίνεις φονικός πολύ γρήγορα γιατί όλες οι προσπάθειες των επιστημόνων θα στραφούν πάνω σου. Θες να λειτουργείς πιο υπόγεια.

Εν ολίγοις μιλάμε για καθαρόαιμο παιχνίδι στρατηγικής απλά ρε παιδί μου δεν θες να κατακτήσεις καμιά χώρα ή τίποτα τέτοιο, θες κάτι πιο grande, να εξολοθρεύσεις τα πάντα όλα. ΟΚ, τίμιο. Η φιλοδοξία μας πάει μπροστά.

Πώς γίνεται λοιπόν όλο αυτό; Όταν λέμε ότι τον ελέγχεις τον ιό, εννοούμε πως κοντρολάρεις το πώς αναπτύσσεται. Κερδίζεις DNA points σπάζοντας DNA φούσκες που εμφανίζονται σταδιακά στον παγκόσμιο χάρτη (συνήθως όταν αρχίσεις να διαδίδεσαι ή όταν μολύνεις μια άλλη χώρα) και στόχος είναι να διανείμεις αυτούς τους πόντους με σωστή στρατηγική στην ανάπτυξη του DNA σου, ανάμεσα σε 3 κατηγορίες:

*Μετάδοση, δηλαδή ισχυροποιείς το DNA σου ώστε να διαδίδεσαι γρηγορότερα και ευκολότερα. Θα φροντίσεις να διαδίδεσαι μέσω του κύκλου τροφής των ζώων; Από το αίμα; Από τον αέρα; Το νερό; Να αντέχεις στην επίδραση των αντιβιοτικών; Να μεταδίδεσαι από τα υπερατλαντικά ταξίδια πλοίων; Δική σου επιλογή το πώς θα διαδίδεσαι. Απλά σκέψου πως κάθε επιλογή κάνει ευκολότερη τη διάδοση σε συγκεκριμένα κλίματα και χώρες αντίστοιχου βιοτικού επιπέδου. (Αυτός ο Καναδάς με το αναπτυγμένο σύστημα υγείας,  και το ψηλό βιοτικό επίπεδο, και το καλό κλίμα, και τους Arcade Fire, ε, μου βγάζει την πίστη κάθε φορά.)

*Συμπτώματα, δηλαδή μεταβάλλεις το DNA σου ώστε να αρχίσεις να εμφανίζεις συμπτώματα στους φορείς. Και πάλι παίζεις έξυπνα. Υπάρχουν επιλογές που σε κάνουν άμεσα φονικό, αλλά πολλές φορές δεν είναι επιθυμητό αυτό. Αντιθέτως υπάρχουν πιο περίεργες επιλογές, τύπου παράνοια, αϋπνία, κώμα κλπ- οι οποίες μέσα σε όλα κάνουν την ανθρωπότητα να μη μπορεί να συγκεντρωθεί και να φτιάξει γρήγορα αντίδοτο.

*Ικανότητες, όπου προστατεύεσαι από τα διάφορα κλίματα (βοηθάει όταν ας πούμε σου έχει απομείνει μόνο ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΗ Η ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ, οπότε πρέπει να αποκτήσεις φουλ αντοχή στο κρύο για να διαδοθείς κι εκεί), από τα φάρμακα, αλλά και μπορείς να ανακατεύεις το DNA σου ώστε να καθυστερήσεις πολύ τη διαδικασία εύρεσης αντίδοτου.Το παιχνίδι παρουσιάζει πολλά διαφορετικά είδη απειλών, από βακτήρια και ιούς μέχρι ζόμπι και τεκνο-ιό.

Το κάθε τι έχει διαφορετικά υπέρ και κατά. Ο ιός ας πούμε μεταλάσσεται μόνος του και γίνεται φονικός χωρίς να ξοδεύεις DNA πόντους. Το παράσιτο έτσι και το καμουφλάρεις νωρίς, και δε το παίρνει κανείς χαμπάρι μέχρι να αρχίσει να σκοτώνει.

Το fungus είναι ό,τι πιο δύσκολο και το εννοώ. Θα έχεις προσβάλει σχεδόν το 100% του παγκόσμιου πληθυσμού αλλά όλο και κάτι θα σου έχει ξεφύγει. Είναι τρομερά δύσκολη η διάδοση αυτού του πράγματος. Ε και τελικά θα λάβεις τα άσχημα νέα: Η ανθρωπότητα θα σε εξαλείψει.

Δύο είναι οι στρατηγικές ας πούμε εκεί (αν ξεκινήσεις από τίποτα Καναδάδες και ΗΠΑ την έκατσες): Πιάνεις και ξεκινάς από Κίνα, οπότε αργούν πολύ να σε πάρουν χαμπάρι, κι ακόμα και τότε δεν έχουν τα εφόδια ώστε να πάνε γρήγορα το αντίδοτο, έχεις τρελό head start. [Edit 9/3/20: Ενδεχομένως να βοηθήσει να ξεκινήσεις από κάποια χώρα που η Κυβέρνηση προτρέπει τους πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να χρησιμοποιούν όλοι μεταξύ τους τα ίδια κουτάλια πάνω στην περίοδο έξαρσης του ιού.]

Μια άλλη φανταστική στρατηγική είναι να ξεκινήσεις από Αγγλία, γιατί στο σύμπαν του παιχνιδιού γίνονται Ολυμπιακοί Αγώνες σε 2 καλοκαίρια. Αν πετύχεις σωστό timing στην ανάπτυξή σου και συμπέσει το μεγάλο μπαμ με τη διεξαγωγή των αγώνων, θα διαδοθείς άκοπα στο μισό πλανήτη.

Ένα έξτρα στοιχείο αρρωστημένα διασκεδαστικό έρχεται στην εξέλιξη της πορείας σου, όταν ένα newsflash στην κορυφή της οθόνης σε ενημερώνει για διάφορα πράγματα, όπως ότι “σταρ του σινεμά παντρεύεται σταρ της μουσικής”, πως “η Ελλάδα φεύγει από το ευρώ” την ώρα που η Ευρώπη εμφανώς διαλύεται από τον ιό, ή πως “η Σάρα Πέιλιν γίνεται πρόεδρος των ΗΠΑ στη θέση του άρρωστου προέδρου”.

(Ακραίο. Είπαμε, να εξολοθρεύσεις την ανθρωπότητα θες, όχι να κάνεις τη Σάρα Πέιλιν πλανητάρχη. Υπάρχουν και όρια.)

Το παιχνίδι είναι τρομερά εθιστικό, σαν κάθε καλό strategy εκεί έξω, ενώ η αναζήτηση διαφορετικών στρατηγικών για το κάθε είδος ιού θα το κρατήσει ενδιαφέρον για πολύ καιρό.

Αυτό τον ανησυχητικό ενθουσιασμό καθώς βλέπεις τον παγκόσμιο χάρτη να κοκκινίζει με εκθετικές ταχύτητες (ενώ το σάουντρακ αποτελείται πλέον από σειρήνες και ουρλιαχτά) θα τον συζητήσουμε κάποια άλλη στιγμή. Αχέμ. Για την ώρα μάζευε DNA points: στη Μαδαγασκάρη άρχισαν να ψάχνουν εμβόλιο.

***

Δέκα χρόνια μετά το τέλος του ‘Lost’, η ομάδα του POP για τις Δύσκολες Ώρες επιστρέφει στο Νησί. Στην 4η σεζόν της σειράς τα πράγματα ξεφεύγουν (με την καλή έννοια). Τα Flash-forwards, νέοι χαρακτήρες εισβάλουν στο νησί, και η μυθολογία κεντράρεται με απόλυτη επιτυχία στα πρόσωπα του δράματος. Επίσης, The Constant!