Photo by kpa/United Archives via Getty Images
REVIEWS

Ποια ταινία να δεις στο Netflix σήμερα (και κάθε μέρα): Diva

Mία ελιτίστρια τραγουδίστρια της όπερας, o ταχυδρόμος που την έχει ερωτευτεί, και δύο μπράβοι με φονικά ένστικτα στην πρώτη ταινία cinéma du look.

Πόσο δύσκολο έχει γίνει να ξετρυπώνεις περιεχόμενο στο Netflix. Γι’ αυτό κάθε μήνα ανανεώνουμε τη λίστα μας με τις 50 καλύτερες ταινίες που είναι διαθέσιμες στην πλατφόρμα, όπως και αυτή με τις 30 χαμηλότερου προφίλ παραγωγές που δε θα σπρώξει ο αλγόριθμος.

Αυτή την εβδομάδα προτείνουμε ένα γαλλικό διαμαντάκι που κρύβεται στο Netflix.

Netflix Pick of the Week:

Έχοντας εργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη στο πλευρό των Claude Berri, Rene Clement και Jerry Lewis, ο Jean-Jacques Beineix σκηνοθετεί την πρώτη δική του ταινία μεγάλου μήκους, ανοίγοντας την πόρτα για το cinéma du look.

Το αισθητικό καλλιτεχνικό ρεύμα του γαλλικού σινεμά στο οποίο θα συγκαταλέγονταν επίσης ο Luc Besson και ο Leos Carax, που ο Γάλλος κριτικός Raphaël Bassan είχε περιγράψει ως «ένα ρήγμα στον χρόνιο νατουραλισμό του γαλλικού κινηματογράφου» και εκτιμήσει για «τον συνδυασμό υψηλής και χαμηλής τέχνης, καθώς και για την ενασχόλησή του με προβλήματα αποξενωμένων πρωταγωνιστών που βρίσκονται έξω από οποιεσδήποτε φιλόξενες οικογενειακές δομές».

Κρυφοκοιτώντας στις σκοτεινές γωνιές του Παρισιού, ο Beineix είχε αναδυθεί γεμίζοντας τη Diva του με πολύχρωμους χαρακτήρες: μία ελιτίστρια τραγουδίστρια της όπερας που δεν έχει επιτρέψει ποτέ να ηχογραφηθεί η φωνή της, τον ταχυδρόμο που την έχει ερωτευτεί και εξασφαλίζει μία κασέτα ηχογραφώντας τη παράνομα, δύο μπράβους με φονικά ένστικτα που τον καταδιώκουν για να πάρουν την κασέτα, μία αινιγματική ανήλικη Βιετναμέζα που διατηρεί μία αμφίβολης φύσης σχέση με έναν μεγαλύτερο άνδρα.

Παρά το γεγονός ότι το Diva ήταν ένας μοναδικός συνδυασμός σινεμά δημιουργού με αέρα mainstream θρίλερ, το φιλμ δεν κατάφερε να πετύχει με την πρώτη στο γαλλικό box office. Η εγχώρια προσοχή ήρθε αφότου η ταινία πέτυχε στις Ηνωμένες Πολιτείες, με αποτέλεσμα να παίξει στις αίθουσες του Παρισιού για έναν ολόκληρο χρόνο και να κερδίσει τέσσερα βραβεία Σεζάρ – Καλύτερης Φωτογραφίας για τον Philippe Rousselot, Καλύτερου Ντεμπούτου, Καλύτερου Ήχου και Καλύτερης Μουσικής.

Το Diva που μπορείς να δεις στο Netflix (και εναλλακτικά στο Cinobo!), είναι γοργό και ανάλαφρο, και αντιστέκεται στην ιδέα ότι το cinéma du look δίνει προτεραιότητα στο στιλ έναντι ουσίας. Αγγίζει τις διαφυλετικές σχέσεις και την ταξικότητα που μπορεί να τις διαχωρίζει, την υψηλή τέχνη, τη μόδα και τη σύγχρονη ηθική, και προφανώς τη δυναμική της ίδιας της κινηματογράφησης που εδώ είναι εικαστικά γλαφυρή αλλά οικονόμα στις σχέσεις των πρωταγωνιστών που προκύπτουν μέσα από βλέμματα.

Η καριέρα του Beineix δεν έφερε τα αναμενόμενα στη συνέχεια – το διασημότερο ωστόσο Betty Blue θα ερχόταν λίγα χρόνια αργότερα και θα ήταν υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης – αλλά τι ξεκίνημα.

Σημείωση: Θα βρεις την ταινία βάζοντας το όνομα του σκηνοθέτη στην αναζήτηση του Netflix.