© Getty Images
REVIEWS

Ποια ταινία να δεις στο Netflix σήμερα (και κάθε μέρα): Eyes Wide Shut

Ο εξιλεωμένος εφιάλτης του Stanley Kubrick επέστρεψε στο Netflix και μας θυμίζει μία αλλοτινή καριέρα του Tom Cruise.

Πόσο δύσκολο έχει γίνει να ξετρυπώνεις περιεχόμενο στο Netflix. Γι’ αυτό κάθε μήνα ανανεώνουμε τη λίστα μας με τις 50 καλύτερες ταινίες που είναι διαθέσιμες στην πλατφόρμα, όπως και αυτή με τις 30 χαμηλότερου προφίλ παραγωγές που δε θα σπρώξει ο αλγόριθμος.

Αυτή την εβδομάδα προτείνουμε μία επαναφορά από την κιουμπρική φιλμογραφία στο Netflix, μία μακρινή ανάμνηση από μία άλλη καριέρα του Tom Cruise.

Netflix Pick of the Week:

Το κύκνειο άσμα του Stanley Kubrick, το τελευταίο του, ατελές αριστούργημα, δεν είχε την υποδοχή που του άξιζε το 1999. Η προώθηση της ταινίας έμοιαζε να υπόσχεται ένα ερωτικό θρίλερ με τους πιο hot πρωταγωνιστές της εποχής, τον Tom Cruise και τη Nicole Kidman, όμως το φιλμ δεν θα μπορούσε να είναι λιγότερο σέξι με την αναμενόμενη έννοια.

Το Eyes Wide Shut ανήκει σε μία παλαιότερη φάση στην καριέρα του Cruise – που έχει ενδεχομένως περάσει ανεπιστρεπτί; – όταν, διψώντας για αναγνώριση και σίγουρα για προσωπική εξέλιξη στην τέχνη του, ο ηθοποιός συνεργαζόταν με θρυλικούς σκηνοθέτες όπως ο Kubrick, ο Martin Scorsese και ο Steven Spielberg, παίζοντας με την (αυτο)εικόνα έντασής του με ρόλους όπως του Frank στο Magnolia του Paul Thomas Anderson ή του Vincent στο Collateral του Michael Mann.

Πλέον είναι ένας daredevil πολυτελείας, ένας showman που σφίγγει τις γροθιές και το σαγόνι του, τρέχει γρήγορα και εκτοξεύεται απ’ όπου βρίσκει, όσο ο πλανήτης τον κοιτάζει με το στόμα ανοιχτό.

Σε όσους από εμάς αγαπούσαμε τον αλλόκοτο μαγνητισμό του σε δραματικούς ρόλους μάς λείπει εκείνη η πλευρά του Cruise, όσο καλός κι αν έχει γίνει σε αυτό που κάνει τώρα. Ο καλύτερος. Στο Eyes Wide Shut ο ηθοποιός υποδύεται έναν γιατρό που γίνεται εμμονικός με την ιδέα μιας εξωσυζυγικής σχέσης όταν η γυναίκα του (Kidman) τού εκμυστηρεύεται πως έχει φαντασιώσεις για άλλους άνδρες.

Μιλώντας στο Φεστιβάλ των Καννών όπου βραβεύτηκε με έναν τιμητικό Χρυσό Φοίνικα για τη συμβολή του στο σινεμά, ο Cruise θυμήθηκε τα γυρίσματα της ταινίας, λέγοντας πως: «Τη σκηνή [που η Nicole Kidman εξομολογείται τη φαντασίωσή της], τη γυρίσαμε πολλές φορές, μάλιστα τη γράψαμε πολλές φορές.

Γιατί ψάχναμε τον τόνο. Τη γυρίζαμε και κάτι δεν ήταν σωστό, μετά τη γυρίζαμε ξανά και δεν ήταν σωστή η μία ερμηνεία και μετά η άλλη. Ήταν κάτι που μαζί με τον Stanley και τη Nic το ανακαλύψαμε. Τα πάντα είναι μία αναζήτηση».

Το Eyes Wide Shut που ανεβαίνει ξανά τώρα στο Netflix μετά από απουσία κάποιων μηνών, μελετά την ανθρώπινη ψυχολογία, τη σεξουαλικότητα και την καταστολή της στο πλαίσιο ενός αποστειρωμένου γάμου, και σε κανένα σημείο του δεν κάνει εκπτώσεις στην αμηχανία που θέλει να προκαλέσει στον θεατή. Ο Kubrick θα ήταν περήφανος που η τελευταία λέξη που ειπώνεται στη φιλμογραφία του είναι το “fuck”.

Για περισσότερα πάνω στον εφιάλτη του Kubrick, άκου το αφιερωματικό επεισόδιο του POP για τις Δύσκολες Ώρες: