Archives du 7eme Art/Photo12/AFP
REVIEWS

Ποια ταινία να δεις στο Netflix σήμερα (και κάθε μέρα): Tenebrae

Προτείνουμε ένα καλά θαμμένο, άλλοτε υποτιμημένο θρίλερ στο Netflix που επηρέασε το είδος περισσότερο απ' ότι φαντάζεσαι.

Πόσο δύσκολο έχει γίνει να ξετρυπώνεις περιεχόμενο στο Netflix. Γι’ αυτό κάθε μήνα ανανεώνουμε τη λίστα μας με τις 50 καλύτερες ταινίες που είναι διαθέσιμες στην πλατφόρμα, όπως και αυτή με τις 30 χαμηλότερου προφίλ παραγωγές που δε θα σπρώξει ο αλγόριθμος.

Αυτή την εβδομάδα προτείνουμε ένα πολύ καλά θαμμένο giallo στο Netflix, με την υπογραφή του άρχοντα του είδους.

Netflix Pick of the Week:

Το Tenebrae ξεκινά με έναν άνδρα που ταξιδεύει στη Ρώμη από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι ο συγγραφέας Peter Neal (Anthony Franciosa), που μας δίνεται η εντύπωση ότι έχει υπάρξει ένας αρκετά επιτυχημένος δημιουργός τεταμένων, βίαιων μυστηρίων δολοφονιών. Το τελευταίο του, το Tenebrae, είναι το πιο επιτυχημένο μέχρι τώρα.

Το πρώτο του όμως ταξίδι στην Ιταλία με σκοπό να προωθήσει το έργο του διαλύεται από έναν ιδιαίτερα φανατικό θαυμαστή: οι γυναίκες που έχουν επιδείξει με κάποιον τρόπο ασέβεια για τη δουλειά του, όπως με το να τον επικρίνουν για μισογυνισμό, καταλήγουν νεκρές με τον λαιμό τους κομμένο από ξυράφι. Την ίδια στιγμή ο Peter αρχίζει να λαμβάνει ανώνυμα γράμματα κάτω από την πόρτα του δωματίου στο ξενοδοχείο από τον δολοφόνο, που τον ενημερώνουν ότι για όλα φταίνε τα εξαιρετικά ζωντανά βιβλία του.

Το Tenebrae σηματοδότησε την επιστροφή του Argento στο giallo μετά από μια επιτυχημένη παράκαμψη στον υπερφυσικό γοτθικό τρόμο των Suspiria (1977) και Inferno (1980). Μπορεί να μην είχε το εύρος επιρροής των προηγούμενων ταινιών του, όμως το φιλμ επηρέασε τον Eli Roth, ειδικά στο Hostel: Part II, τον Quentin Tarantino στο Kill Bill: Vol. 1, το Scream, το High Tension, το Exorcism of Emily Rose και άλλα.

Η crane σεκάνς ακραίας τεχνικής περιπλοκότητας, δε, που χρησιμοποίησε για τη δολοφονία ενός ζευγαριού λεσβιών, έχει επηρεάσει στιλιστικά κινηματογραφιστές όπως ο Brian De Palma. Για την ακρίβεια, ολόκληρη η ταινία μοιάζει με κάποια ψευδαίσθηση του De Palma και δεν είναι τυχαίο. Το Tenebrae που μπορείς να δεις στο Netflix με τον αμερικανικό τίτλο Unsane, ήταν τα θεμέλια για το Raising Cain του Αμερικανού δημιουργού.

Ο αμερικανοποιημένος τίτλος αντιστοιχούσε σε cut που μείωνε τη διάρκεια του φιλμ στα 91 λεπτά. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το Unsane είχε παίξει στη 42η οδό της Νέας Υόρκης όπου οι ταινίες τρόμου και επιστημονικής φαντασίας, πολλές από αυτές καλτ στο μέλλον, πήγαιναν για να πεθάνουν, το κοινό ήταν μάλλον πολύ νυσταλέο ή πιωμένο για να το νοιάζουν αυτά που έβλεπε. Εκ των υστέρων λοιπόν, όλα τα cuts που έγιναν στις βίαιες σκηνές μοιάζουν αναίτια.

Η ταινία πλέον αναγνωρίζεται ως ένα έξυπνα αντανακλαστικό και αποδομητικό σχόλιο, όχι μόνο πάνω στο σύνολο της δουλειάς του Dario Argento αλλά και για τις συμβάσεις του ιταλικού giallo. Έχει βιώσει μία κριτική επανεκτίμηση λόγω της υποκείμενης θεματικής του για τις επιπτώσεις της βίαιης ψυχαγωγίας στο κοινό. Κρίμα μόνο που και στο Netflix θα το βρεις ως Unsane.