outnow.ch
REVIEWS

Ποια ταινία να δεις στο Netflix σήμερα (και κάθε μέρα): Young Adult

Το Netflix έχει την καλύτερη ερμηνεία της Charlize Theron που δεν είδες ποτέ.

Πόσο δύσκολο έχει γίνει να ξετρυπώνεις περιεχόμενο στο Netflix. Γι’ αυτό κάθε μήνα ανανεώνουμε τη λίστα μας με τις 50 καλύτερες ταινίες που είναι διαθέσιμες στην πλατφόρμα, όπως και αυτή με τις 30 χαμηλότερου προφίλ παραγωγές που δε θα σπρώξει ο αλγόριθμος.

Παρακάτω δε θα βρεις κάποια νέα ταινία που ανέβηκε πρόσφατα στο Netflix, αλλά η καλύτερη ερμηνεία της Charlize Theron που ίσως δεν ήξερες καν.

Netflix Pick of the Week:

Το Young Adult στο Netflix

Το Young Adult, μία από τις ταινίες που δε θα πάρεις εύκολα είδηση στο Netflix, ήταν μία περίεργη περίπτωση αποτυχίας. Είχε μεν τον Jason Reitman στη σκηνοθεσία και τη Diablo Cody στο σενάριο, μία συνεργασία που σύμφωνα με κάθε μετρικό σύστημα στο Hollywood (βραβεία, εισπράξεις, κριτική αποδοχή) είχε πετύχει λίγα μόλις χρόνια πριν με το Juno, είχε όμως και τη Charlize Theron σε μία μετά-Æon Flux περίοδο καριέρας που περνούν οι περισσότεροι ηθοποιοί. Ειδικά οι γυναίκες που δοκιμάζονται στη δράση. Είχε πρωταγωνιστήσει δηλαδή σε ένα επίδοξο blockbuster που είχε αποτύχει στο box office, άρα θεωρήθηκε πως μάλλον δε μπορεί να κουβαλήσει ένα franchise μόνη της και έτσι οι επόμενες προτάσεις που θα δεχόταν θα ήταν αθόρυβες ταινίες όπως το Burning Plain ή μεγαλύτερες όπως το Hancock όπου θα ήταν όμως στα μετόπισθεν.

Το Young Adult του 2011 προέκυψε ακριβώς πριν τα χιτ του Snow White and the Huntsman και το Mad Max: Fury Road – η πρώτη μία πολύ μέτρια ταινία που όμως έσκισε και θύμισε πόσο χαρισματική μπορεί να γίνει ως villain, και η δεύτερη που την αποκατέστησε στην πρώτη γραμμή και έγινε μία από τις καλύτερες ταινίες του αιώνα μας ως τώρα. Έκτοτε η καριέρα της Theron συνέχισε ακόμα πιο πολύμορφη – από τα σπασμένα κόκαλα του Atomic Blonde και του The Old Guard, μέχρι το dubbing για το Kubo and the Two Strings και το Tully που μπαίνει στην ίδια κατηγορία με το ξεχασμένο Young Adult.

Σε αυτό υποδύεται τη Mavis Gary, μία πρώην prom queen, νυν αλκοολική συγγραφέα που οι εκδοτικοί οίκοι κρατούν στην αφάνεια γιατί γράφει για λογαριασμό άλλων. Με την ελπίδα να ανακτήσει την παλιά της αίγλη, η Mavis επιστρέφει στη γενέτειρά της με μοναδικό στόχο να τα ξαναβρεί με τον εφηβικό της έρωτα (Patrick Wilson) που πλέον είναι παντρεμένος. Προς έκπληξή της, η Mavis θα βρει πως οι άνθρωποι που υπολόγιζε να την κάνουν να αισθανθεί καλύτερα για τον εαυτό της, τα έχουν πάει μια χαρά με τις οικογένειες και την καριέρα τους.

Στον δρόμο της θα βρει τον Matt του Patton Oswalt, έναν παλιό της συμμαθητή που δε θυμάται καν μιας που εκείνος ήταν στο άλλο άκρο της τροφικής αλυσίδας στο σχολείο όταν εκείνη το κυβερνούσε. Οι χαρακτήρες τους είναι και οι δύο παγιδευμένοι στο παρελθόν, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, ο Oswalt είναι υπέροχος παρτενέρ για τη Theron, και η περίπου φιλία που προκύπτει μεταξύ τους οδηγεί σε συζητήσεις που θες αργότερα να επεξεργαστείς.

Το Young Adult παίρνει αρκετά στοιχεία από τη συνταγή των ανάλαφρων ρομαντικών κομεντί που βρίσκεις πλέον κατά κόρον στο Netflix: Έχεις την ανύπαντρη, σε αδιέξοδο γυναίκα που μηχανεύεται ένα πλάνο. Έχεις το αστείο sidekick που γίνεται ταυτόχρονα συνεργός και συνείδησή της. Έχεις και το γοητευτικό αντικείμενο του πόθου που ίσως με την κατάλληλη μεγαλοπρεπή κίνηση στο τέλος να υποκύψει. Σε κάθε βήμα της ταινίας όμως ο Reitman και η Cody θέλουν να ανατρέψουν τη φόρμουλα, χωρίς ποτέ να ξεπλένουν τις προθέσεις της Mavis. Η ταινία γίνεται έτσι μία αστεία μεν, αλλά βλοσυρή, ωμή εξέταση της παρατεταμένης εφηβείας με τη Theron τρομερά αφοσιωμένη στην κατάθλιψη του χαρακτήρα της. Μέσα της η Mavis ντρέπεται για τον τρόπο που φερόταν ως έφηβη και μπορεί κιόλας να εκτιμά την προβλεψιμότητα της ζωής σε μία μικρή πόλη. Η ταινία το αναγνωρίζει αυτό, κατανοεί βαθιά όσα περνάει, και δημιουργεί οικειότητα μεταξύ του χαρακτήρα της και του θεατή ακόμα κι αν η ζωή μας δεν έχει φαινομενικά καμία ομοιότητα με τη δική της.

Μία παραγνωρισμένη ταινία που φιλοξενεί το Netflix και η καλύτερη ερμηνεία της Theron που μάλλον δεν είδες ποτέ.