Outnow.ch
REVIEWS

Ποια ταινία να δεις στο Netflix σήμερα (και κάθε μέρα): The Town

Γνώριμο, συναρπαστικό pulp σινεμά από τον Ben Affleck στο Netflix. Ώρα για rewatch.

Πόσο δύσκολο έχει γίνει να ξετρυπώνεις περιεχόμενο στο Netflix. Γι’ αυτό κάθε μήνα ανανεώνουμε τη λίστα μας με τις 50 καλύτερες ταινίες που είναι διαθέσιμες στην πλατφόρμα, όπως και αυτή με τις 30 χαμηλότερου προφίλ παραγωγές που δε θα σπρώξει ο αλγόριθμος.

Το The Town που προτείνουμε παρακάτω ήταν επιτυχία στην Ελλάδα το 2010. Έχει έρθει η ώρα για rewatch στο Netflix:

Netflix Pick of the Week:

Το The Town που βλέπουμε στο Netflix, εμπνεύστηκε από το βιβλίο Prince of Thieves του Chuck Hogan και βασίζεται στην εξής ιδέα: Ότι η γειτονιά του Charlestown στη Βοστόνη έχει βγάλει περισσότερους ληστές τραπεζών και αυτοκινήτων από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ένας από αυτούς είναι Doug MacRay που υποδύεται εδώ ο Ben Affleck, όμως εκείνος δεν είναι φτιαγμένος από το ίδιο υλικό με τους “συναδέλφους” του. Αντίθετα με εκείνους ο Doug είχε την ευκαιρία να ξεφύγει από αυτή τη ζωή του πατέρα του, όμως επέλεξε να γίνει ο αρχηγός μίας συμμορίας αδίστακτων ληστών που υπερηφανεύονται για τις επιτυχίες τους. Δίπλα στον Doug είναι πάντοτε ο Jem (Jeremy Renner), ό,τι κοντινότερο έχει σε αδερφό, που σε μία από τις πιο πρόσφατες επιχειρήσεις της συμμορίας κράτησε για λίγο όμηρο μία διευθύντρια τράπεζας, την Claire (Rebecca Hall). Στην προσπάθειά του να διαπιστώσει εάν η γυναίκα είδε κάτι παραπάνω απ’ ότι έπρεπε, ο Doug αποφασίζει να την προσεγγίσει τις επόμενες μέρες μετά τη ληστεία, όμως δεν αργεί να την ερωτευτεί και να φανταστεί μια ειρηνική ζωή μαζί της. Ο Jem αμφισβητεί την αφοσίωσή του, το FBI πλησιάζει επικίνδυνα, και ο Doug συνειδητοποιεί ότι οι επιλογές του είναι πια μόνο δύο: να προδώσει τους φίλους του ή να χάσει τη γυναίκα που αγαπάει.

Μετά το Gone Baby Gone, το ασφυκτικό σκηνοθετικό του ντεμπούτο, ο Affleck είχε συνδυάσει για πρώτη φορά εδώ σκηνοθεσία, σενάριο και υποκριτική, και τα είχε φέρει όλα σε πέρας επιτυχημένα. Εκτός από τις δυνατότητές του στη σκηνοθεσία, το The Town είχε επιβεβαιώσει και κάτι ακόμα για τον Affleck μετά το Gone Baby Gone – ότι ως σκηνοθέτης αφουγκράζεται και μπορεί να αποδίδει γλαφυρά την τραχιά ατμόσφαιρα όταν συγκρούεται ο νόμος με τον νόμο του δρόμου. Ειδικά όταν το κάνει στην πόλη όπου μεγάλωσε (ακόμα και στο ανιαρό, στιλάτο Live By Night που βρίσκεις επίσης στο Netflix).

Ο ρόλος του de facto αρχηγού της συμμορίας που κράτησε για τον εαυτό του εδώ δεν είναι από τους πιο συναρπαστικούς της ιστορίας, όμως κρατώντας τη στάση της ήρεμης δύναμης έδωσε τότε την ευκαιρία στον Jeremy Renner να κλέψει την παράσταση, να κερδίσει μία υποψηφιότητα για Όσκαρ και να μπει στα κιτάπια όλων των casting directors του Hollywood. Παρότι απολαμβάνει τα φώτα της δημοσιότητας συχνότερα απ’ ότι τα αποστρέφεται, ο Affleck παραδόξως δεν έχει κανένα πρόβλημα να αφήνει χώρο για τους συμπρωταγωνιστές του ή άλλους συνεργάτες του. Στο The Town επιτρέπει σε έναν μαγνητικό Renner να καθοδηγήσει τη δράση, αλλά αποσπά ζωντανές, τέλεια ρυθμισμένες στον τόνο ερμηνείες και από το υπόλοιπο καστ. Ο Pete Postlethwaite παίζει εδώ τον τελευταίο του ρόλο (ήταν υποψήφιος για Β΄ Ανδρικό μετά θάνατον στα βραβεία BAFTA) και η Blake Lively τσαλακώνεται εντυπωσιακά όσο έπαιζε ακόμα στο Gossip Girl. Την πιστέψαμε τότε και μας δικαίωσε το A Simple Flavor.

Το The Town είναι σκοτεινό, έξυπνο pulp που υπηρετεί το είδος με ευκολία, αναδεικνύοντας τον Affleck ως σκηνοθέτη που έχει ό,τι χρειάζεται για να κάνει γνώριμη, συναρπαστική διασκέδαση για μεγάλους. Δεν έχει πολλές τέτοιες ταινίες το Hollywood πια.

Δύο χρόνια μετά το Argo που επίσης μπορείς να δεις στο Netflix θα έπαιρνε τρία Όσκαρ, ανάμεσά τους και αυτό της Καλύτερης Ταινίας.