Nikos Nikolopoulos via Festival de Cannes/Press
ΤΑΙΝΙΕΣ

Ποιο είναι το How to Have Sex που γυρίστηκε στα Μάλια και βραβεύτηκε στις Κάννες

Το δράμα της Βρετανής Molly Manning Walker, η οποία εργάστηκε στο κομμάτι της παραγωγής με τη δική μας, Heretic Productions, κέρδισε το Βραβείο του Τμήματος Ένα Κάποιο Βλέμμα. 

Ήδη από την έναρξη του Φεστιβάλ των Καννών, το Hollywood Reporter ήταν ένα από πολλά μέσα που είχε ξεχωρίσει το How to Have Sex ως «το καλά κρυμμένο διαμαντάκι» της φετινής διοργάνωσης. Ήταν μία από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες στην Κρουαζέτ. 

«Ένα άγριο εφηβικό καλοκαίρι που παίρνει μία σκοτεινή τροπή», «ένα καστ ηθοποιών που σε πείθουν ότι παίζουν πράγματι όντας μεθυσμένοι και ταυτόχρονα, νηφάλιοι», «μία ιδρωμένη ιστορία για το τι σημαίνει σεξουαλική συναίνεση», είναι μερικά από όσα χαρακτηριστικά έγραψε ο κριτικός Alex Ritman. 

Με τη σειρά του, ο Peter Bradshaw της Guardian ανέφερε: «Μία ενδιαφέρουσα ταινία με ρεαλιστική ματιά και χωρίς τα κλισέ της ενηλικίωσης που συχνά κουβαλούν οι ταινίες του coming of genre, με φανταστική ενέργεια, συμπαθητικές ερμηνείες και ασυμβίβαστο, απολαυστικό χιούμορ».

Όλη αυτή η θετική υποδοχή για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Molly Manning Walker μεταφράστηκε σε μία σημαντική διάκριση στις Κάννες.

How to Have Sex: Η ελληνική συμπαραγωγή που γυρίστηκε στα Μάλια και βραβεύτηκε στις Κάννες Η σκηνοθέτις με το πρωταγωνιστικό καστ στο photo call της ταινίας στις Κάννες / 2023, Daniel Cole/AP Photo
Η σκηνοθέτις με το πρωταγωνιστικό καστ στο photo call της ταινίας στις Κάννες

Το How to Have Sex κέρδισε το Βραβείο του Τμήματος Ένα Κάποιο Βλέμμα και μαζί με τη Βρετανή κινηματογραφίστρια-σκηνοθέτρια πανηγύρισε και μία δική μας, ελληνική εταιρεία παραγωγής. 

Η Heretic Productions των Κωνσταντίνου Κοντοβράκη και Γιώργου Καρναβά ήταν εκ των εταιρειών παραγωγής που εργάστηκαν για την υλοποίηση της ταινίας, η οποία αποτελεί ελληνική συμπαραγωγή. 

Από τα Μάλια στις Κάννες

Το How to Have Sex ακολουθεί τρεις έφηβες από τη Βρετανία, την Tara (η Mia McKenna-Bruce από το Persuasion του Netflix), την Skye (η Lara Peake από το How to Talk to Girls at Parties) και την Em (η πρωτοεμφανιζόμενη Enva Lewis) που ταξιδεύουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, σε ένα δημοφιλή στους Βρετανούς τουρίστες ελληνικό προορισμό, τα Μάλια της Κρήτης με την ξέφρενη νυχτερινή διασκέδαση και την κιτς, καλτ αισθητική. 

«Οι σκηνές του ξέφρενου πάρτι γυρίστηκαν στην πραγματικότητα στα Μάλια, αλλά εκτός τουριστικής σεζόν κι έτσι, τα κλαμπ ήταν κυρίως γεμάτα με ντόπιους Έλληνες», έχει δηλώσει η Walker σε πρόσφατη συνέντευξή της, προσθέτοντας ότι πολλές σκηνές της ταινίας είναι εμπνευσμένες από τις δικές της εμπειρίες: 

«Ως έφηβη είχα κάνει πολλές ξέφρενες καλοκαιρινές διακοπές. Ήμουν άλλος άνθρωπος εκείνες τις εποχές: ψεύτικα μαλλιά, ψεύτικες βλεφαρίδες, ψεύτικο μαύρισμα. Συναντήθηκα με φίλους για να μου θυμίσουν όλες αυτές τις τρέλες που είχαμε κάνει τότε».

How to Have Sex: Η ελληνική συμπαραγωγή που γυρίστηκε στα Μάλια και βραβεύτηκε στις Κάννες Η Molly Manning Walker ποζάρει στους φωτογράφους σε παραλία των Καννών με το χαρακτηριστικό prop της ταινίας / 2023, Scott Garfitt/Invision/AP
Η Molly Manning Walker ποζάρει στους φωτογράφους σε παραλία των Καννών με το χαρακτηριστικό prop της ταινίας

Σκοπός των τριών ηρωίδων είναι να περάσουν το καλοκαίρι της ζωής τους, να πιουν, να μεθύσουν, να κάνουν εμετό από το hangover, να ξαναπιούν, να ξαναμεθύσουν, να ιδρώσουν από τον χορό, να διασκεδάσουν, να γνωρίσουν κόσμο, να κάνουν πολύ σεξ, ακόμα και η Tara που είναι η παρθένα της παρέας. Είναι αποφασισμένη να ζήσει την πρώτη ολοκληρωμένη σεξουαλική της εμπειρία, ενώ μπορεί να μην το θέλει στ’ αλήθεια. Τα χρονικά όρια όμως την πιέζουν, οι φίλες της που την έχουν ήδη βιώσει -κι όχι μία φορά- την πιέζουν. Και θα το κάνει λοιπόν χωρίς να πει ξεκάθαρα «ναι, θέλω να κάνουμε σεξ», ούτε όμως και «όχι, δε θέλω κάνω σεξ μαζί σου», αλλά και χωρίς να απολαύσει ούτε στο ελάχιστο την όλη διαδικασία. 

Το How to Have Sex δεν είναι μία ταινία σεξουαλικά φορτισμένη με hot σκηνές, όπως ίσως μπορεί να υπονοεί ο τίτλος. Είναι μία ιστορία, που από κάποιο σημείο και μετά παίρνει μία σκοτεινή τροπή για να μιλήσει για τη σεξουαλική συναίνεση και τι ακριβώς σημαίνει σε περιπτώσεις που δε συγκαταλέγονται στην κατηγορία της σεξουαλικής κακοποίησης, παρενόχλησης και του βιασμού.

«Θέλαμε να μιλήσουμε με λεπτότητα για αυτή την γκρίζα περιοχή. Όταν υπάρχει έλλειψη συγκατάθεσης, αλλά δεν έχει γίνει καταφανής επίθεση», διευκρινίζει η Walker για να τονίσει: «Δεν υπάρχει εκπαίδευση γύρω από το σεξ στους εφήβους. Είναι γνωστό αυτό, όπως και το ότι κανείς δεν τους μιλάει για τη γυναικεία απόλαυση. Όλοι μιλούν για την αντρική».