AP Photo Ed Bailey
THE LAST DANCE

Ποιο κόμμα υποστηρίζει τελικά ο Michael Jordan;

Η ιστορία με την απουσία στήριξης στον Harvey Gantt και τα άτολμα politics ενός μπασκετικού αστεριού.

Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ ασχολούνται αυτές τις μέρες με την πολιτική τοποθέτηση του Michael Jordan. Ωστόσο, μετά τα νέα επεισόδια -ιδίως το 5ο- όπου παρουσιάστηκε το χτίσιμο ενός γιγαντιαίου franchise φτιαγμένου γύρω από τον σπουδαιότερο μπασκετμπολίστα όλων των εποχών. Και στο μέσο αυτής της αφήγησης αυτής της ιστορίας, εμφανίστηκε κάτι που τη λέρωνε.

Ήταν το 1990 που η γενέτειρα του, η Βόρεια Καρολίνα, είχε βρεθεί πολύ κοντά στην εκλογή του πρώτου Αφροαμερικανού Κυβερνήτη της ιστορίας της. Ο αρχιτέκτονας και Δημοκρατικός Harvey Gratt είχε το προβάδισμα απέναντι στον ακροδεξιό ρατσιστή Jesse Helms. Οι οπαδοί του πρώτου είχαν στραφεί προς τον Michael Jordan -άλλοτε μέλος της αφροαμερικανικής κοινότητας της Β.Καρολίνα- προκειμένου να ενισχύσει με μια δήλωση την υποψηφιότητα του. Το boost που θα έδινε μια τέτοια δήλωση θα ήταν μάλλον το τελικό χτύπημα στον τότε Κυβερνήτη Jesse Helms. Ο Μichael Jordan, βλέπετε, ήταν το 1990 ήδη ένα μεγάλο μπασκετικό αστέρι. Ειδικά σε μια τόσο αμφίρροπη αναμέτρηση, μια δήλωση στήριξης του πιο γνωστού ανθρώπου που ανέδειξε (και όχι γέννησε) η Bόρεια Καρολίνα, θα ήταν αρκετή για να κριθεί η αναμέτρηση.

Η δήλωση που δεν ήρθε ποτέ

H δήλωση όμως δεν ήρθε ποτέ. Ο Helms γύρισε την πολιτική αντιπαράθεση στη φυλετική ταυτότητα του αντιπάλου του, πράγμα που επιμελώς άφηνε απ’έξω ο Gratt. Με μια σειρά από διαφημιστικά ο Helms τόνιζε την “αδικία” που βιώνουν οι λευκοί που δεν βρίσκουν δουλειά λόγω των προνομίων των Αφροαμερικανών. Ταυτόχρονα, μάλιστα τον χτύπησε επειδή είχε δηλώσει ότι είναι υπέρ των αμβλώσεων και είχε στηρίξει προγράμματα στήριξης της αφροαμερικανικής κοινότητας. Τελικά, ο Helms γύρισε την παρτίδα και νίκησε με 53% τον αντίπαλό του. Η απάντηση που είχε έρθει από τον Jordan, όταν είχε ερωτηθεί γιατί δεν στηρίζει τον Helms; “Κι οι Ρεπουμπλικάνοι αγοράζουν sneakers”.

Γι’αυτή τη στάση του ο Michael Jordan έχει κατηγορηθεί και κατηγορείται ακόμα. Η αδιαφορία του να στηρίξει ένα μέλος της κοινότητας του είναι το ένα κομμάτι. Και ίσως το λιγότερο κατακριτέο. Προφανώς, και δεν είναι υποχρεωμένος κάποιος να είναι Δημοκρατικός ή να στηρίζει κάποιον Αφροαμερικανό μόνο και μόνο επειδή μοιράζονται κοινές ρίζες. Σύμφωνοι. Ωστόσο, η επιλογή να μείνει έξω από την πολιτική, για να μη χαλάσει το franchise του και μέρος του κοινού του. Αυτό είναι μια τελείως διαφορετική περίπτωση.

AP Photo / Alan Marler

Στο Last Dance ο ίδιος μοιάζει να υπερασπίζεται την επιλογή του. Έχοντας όμως μια κάπως πιο αμυντική στάση: “Δεν ήμουν πολιτικός. Είχα επικεντρωθεί στο δικό μου κομμάτι. Ήμουν εγωιστής; Ενδεχομένως”. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι υπάρχει πιθανότητα ο Jordan να μην είπε έτσι τη φράση για τους Ρεπουμπλικάνους που φορούν sneakers και σίγουρα να μην την εννοούσε όπως τελικά διαβάστηκε. Χωρίς βέβαια να αφαιρεί αυτό από το γεγονός ότι ο ίδιος αρνήθηκε τη στήριξη στον Grantt. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την επανεκλογή όχι ενός οποιουδήποτε Ρεπουμπλικάνου αλλά ενός ακραίου ρατσιστή που τελικά στήριξε την προεκλογική του εκστρατεία στο χρώμα δέρματος του αντιπάλου του.

Eίναι τελικά Ρεπουμπλικάνος;

Περάν αυτού του quote, κυκλοφορεί και ένα από τα γνωστά εξαγριωμένα tweet του Προέδρου Trump. Πίσω στο 2018 ο Trump ήταν εξαγριωμένος με μια συνέντευξη του καθαρά πολιτικοποιημένου και γνωστού υποστηρικτή των Δημοκρατικών, Lebron James. Σε αυτό το tweet ο Trump αφού δήλωνε τις αμφιβολίες του για την ευφυΐα του Lebron, τόνιζε ότι ο ίδιος προτιμάει τον Michael Jordan. Και η αλήθεια είναι ότι το να σε προτιμάει σε οτιδήποτε ο Donald Trump είναι ένα πρόβλημα όποιο και αν είναι το κριτήριο που σε κάνει προτιμότερο για εκείνον. Σε καμία περίπτωση όμως δεν δηλώνει ότι και εσύ είσαι κάτι σαν αυτόν.

Oι ενδείξεις ότι ο Jordan είναι Δημοκρατικός είναι αντιθέτως πολύ περισσότερες. Το όνομά του είναι πολλές φορές ανάμεσα σε εκείνα των χορηγών για έναν Δημοκρατικό υποψήφιο. O ίδιος στήριξε τον Barrack Obama ήδη από τις εκλογές του 2004 για τη Γερουσία. Τον στήριξε και στις επαναληπτικές του 2012. Για κάποιον λόγο απουσίαζε παντελώς από το να το στηρίξει στις πιο κρίσιμες εκλογές του 2008, όταν και πάλι θα γινόταν ο πρώτος Αφρομερικανός Πρόεδρος των ΗΠΑ. O ίδιος έκανε μια μάλλον δήλωση-μπαλαντζάρισμα το 2016, όταν το κίνημα Black Lives Matter είχε κορυφωθεί.

Τελικά

Ο Michael Jordan ήταν ένας τόσο σπουδαίος αθλητής που δεν έχει καν νόημα να ψάχνουμε τον επόμενο σαν αυτόν. Μπορούμε προκαταβολικά να χωνέψουμε ότι τέτοιος δεν θα υπάρξει. Ο ίδιος δεν ακολούθησε το παράδειγμα άλλων σπουδαίων Αφροαμερικανών αθλητών όπως ο Μuhammad Ali ή ο Jim Brown ή ο Kareem Abdul-Jabbar, που τόλμησαν να μιλήσουν για την κοινωνική ανισότητα και αυτό ίσως και να έβλαψε μέρος της συνολικής τους αποδοχής.

Μπορούμε να πιθανολογήσουμε ότι πράγματι ο Jordan δεν είναι Ρεπουμπλικάνος. Πιθανότητα να είναι Δημοκρατικός. Χωρίς όμως μια ενεργή στήριξη ή έναν πολιτικό λόγο δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε σίγουροι. Θα υπήρχε πρόβλημα αν ήταν Ρεπουμπλικάνος; Φυσικά και όχι. Το να γίνει το χρώμα του δέρματός του αποκλειστικός παράγοντας της πολιτικής του επιλογής είναι και αυτό κατά κάποιον τρόπο ρατσιστικό.

Το ότι όμως ο Jordan απέφυγε συστηματικά να μπει στην τριβή της πολιτικής η οποία θα του χαλούσε τη δημόσια εικόνα είναι κάτι τελείως διαφορετικό.