2024, Martin Meissner/AP Photo
EUROVISION

«Πόνος μη μας έρθει μακάρι»: Η Μαρίνα Σάττι είναι στον τελικό της Eurovision

Η εμφάνισή της στη σκηνή του Malmo Arena, οι δηλώσεις της μετά την πρόκριση, οι ψύχραιμες αντιδράσεις στο ελληνικό X.  

Ευφορία: (από την πλευρά της ψυχιατρικής) το υπερβολικό συναίσθημα ψυχικής και σωματικής ευεξίας, που προκαλείται από διάφορες ψυχικές ασθένειες, το αλκοόλ ή από τις ναρκωτικές ουσίες. Να τολμήσουμε να προσθέσουμε δύο ακόμα αιτίες;

Το βράδυ της Πέμπτης (09/05) το πέπλο ευφορίας που ήταν σαν έχει τυλίξει τον ελληνικό ουρανό ήταν λόγω της επικής πρόκρισης του Ολυμπιακού στον τελικό του Conference League και της σαρωτικής πρόκρισης της Μαρίνας Σάττι στον τελικό της Eurovision. Οι μισοί δηλαδή βρίσκονταν σε κατάσταση μέθης από την ιστορία που έγραψε η ομάδα του Ολυμπιακού στο ελληνικό ποδόσφαιρο, οι άλλοι μισοί που το Ζάρι έφερε εξάρες στον Β΄ Ημιτελικό του μουσικού διαγωνισμού. 

Η Μαρίνα Σάττι εμφανίστηκε σχεδόν στην έναρξη της βραδιάς, ήταν μόλις η τρίτη εμφάνιση, και κυριολεκτικά σάρωσε τη σκηνή του Malmo Arena με την ενέργεια, την εκρηκτικότητα, μα κυρίως με την αυτοπεποίθησή της. 

Αν εξαιρέσουμε κάποια δικαιολογημένα φωνητικά λάθη –ήταν άρρωστη με υψηλό πυρετό ανήμερα του Ημιτελικού– ανταποκρίθηκε άψογα τόσο όσον αφορά τη δύσκολη ερμηνεία του τραγουδιού, όσο και την περίπλοκη και απαιτητική χορογραφία και σκηνική της παρουσία με τα μονοπλάνα. 

Προφανώς, και το ελληνικό X ήταν εκεί για να την καταχειροκροτήσει.

Οι δηλώσεις της Σάττι μετά την πρόκριση

«Είναι πολύ σημαντικό να εμφανιστούμε με τον τρόπο μας, τη γλώσσα μας και να μοιραστούμε τον πολιτισμό και τους χορούς μας. Χαιρόμαστε που η Ευρώπη χόρεψε μαζί μας», δήλωσε η Μαρίνα Σάττι, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε για τις 10 χώρες του Β’ Ημιτελικού που πέρασαν στον τελικό.

«Αυτό που κάνουμε εδώ είναι πιο αγχωτικό από το να είσαι επάνω στη σκηνή, νιώθω ότι πρέπει να πω κάτι έξυπνο. Νιώθω αγχωμένη αλλά και ενθουσιασμένη ταυτόχρονα για το τι πρόκειται να συμβεί. Εάν μας είδατε στα παρασκήνια, χορεύαμε σαν τρελοί. Θα βρούμε τον χρόνο να αποφορτιστούμε», πρόσθεσε, ενώ ερωτήθη από Τούρκο δημοσιογράφο για τη σχέση της με την Τουρκία.

«Αγαπάμε την Τουρκία. Είχα έναν δάσκαλο που μου μάθαινε τραγούδια από την Ανατολή, από την Τουρκία, το Ιράν, το Αζερμπαϊτζάν και αναρωτιόμουν πώς γίνεται να έχουν τόσες ομοιότητες με την ελληνική μουσική. Και τότε ο δάσκαλος μου είπε κάτι που δεν θα το ξεχάσω, ότι η ηλικία αυτών των πολιτισμών είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη των συνόρων ανάμεσα στις χώρες αυτές».

Τέλος, σχετικά με το Ζάρι υπογράμμισε ότι «θέλαμε να δείξουμε με χιούμορ τα στερεότυπα που κυριαρχούν γύρω από την εικόνα της Ελλάδας. Για μένα είναι μία πολύ μεγάλη ευκαιρία που βρίσκομαι εδώ για να αναδείξω και την άλλη μας πλευρά».

Να σημειωθεί ότι ενώ η Μαρίνα Σάττι περίμενε να έρθει η σειρά της κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, φρόντισε να πάρει θέση για τη συμμετοχή του Ισραήλ στην Eurovision, καθώς και για τον εν εξελίξει πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, με τον τρόπο της.

Την ώρα που μιλούσε η εκπρόσωπος της χώρας, Eden Golan, άρχισε να χασμουριέται και να προσποιείται ότι νυστάζει με τον Ελβετό Nemo, που καθόταν δίπλα της να προσπαθεί να την ξυπνήσει.