ALPHA TV
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Πώς ο Σασμός κινδυνεύει να αναζωπυρώσει μια βεντέτα που έληξε το 1964

«Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού» δήλωσε ο πραγματικός γιος της Καλλιόπης, ο οποίος κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της τηλεοπτικής σειράς, απαιτώντας τη διακοπή της.

Ο Σασμός είναι μία από τις μεγαλύτερες τηλεοπτικές επιτυχίες της χρονιάς. Εκατομμύρια τηλεθεατές της σειράς Σασμός στήνονται μπροστά στους τηλεοπτικούς δέκτες κάθε βράδυ για να παρακολουθήσουν τον απαγορευμένο έρωτα δύο νέων, ο οποίος δεν πρέπει να συμβεί, καθώς οι δύο οικογένειες βρίσκονται σε μια σκληρή, πολύχρονη βεντέτα που δεν λέει να λήξει.

Ο Σασμός, όπως έγινε γνωστό από την πρώτη στιγμή, βασίζεται σε αληθινή ιστορία και πραγματικά γεγονότα, ενώ κάποια από τα πρόσωπα που βλέπουμε είναι υπαρκτά. Ποια είναι, όμως, η πραγματική ιστορία πίσω από τον Σασμό και πώς η επιτυχία της σειράς κινδυνεύει να αναζωπυρώσει αυτή τη βεντέτα, η οποία έληξε το 1964;

Η πραγματική ιστορία πίσω από τη σειρά «Σασμός»

Βρισκόμαστε στο 1944. Στα Ζωνιανά ξεσπά μια πρωτοφανής βεντέτα μεταξύ δύο οικογενειών, των Πεντάρηδων και Σαρτζέτηδων. Η σύγκρουση είναι φοβερή καθώς υπολογίζεται πως 20 χρόνια μετά, περισσότεροι από 90 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Η σφοδρότητά της είναι πρωτοφανής, καθώς οι οικογένειες φτάνουν στο σημείο ακόμη και να απαγορεύσουν στα μικρά παιδιά να πάνε στο σχολείο υπό το φόβο μη σκοτωθούν.

Η σύγκρουση λήγει επίσημα το 1964. Σύμφωνα με την κρητική παράδοση, ο «σασμός» σημαίνει «φτιάξιμο» και αποτελεί ένα έθιμο σύμφωνα με το οποίο, οι οικογένειες που είχαν εμπλακεί σε βεντέτα αποφασίζουν να δώσουν τα χέρια και να σταματήσουν, με αμοιβαίες υποχωρήσεις, το αιματοκύλισμα.

Ο σασμός στην περίπτωση των Πεντάρηδων και των Σαρτζέτηδων γίνεται μέσω τριών συντεκνιών, βαπτίσεων. Τη διαμεσολάβηση για την ειρηνική διευθέτηση των προβλημάτων αναλαμβάνουν επτά «σιάστες», επτά γέροντες, οι οποίοι για επτά μήνες δούλευαν για να «σάσουν τα πράγματα». Σύμφωνα, μάλιστα, με τις μαρτυρίες των ανθρώπων που έζησαν τη βεντέτα, τα, σχεδόν καθημερινά, συμβούλια μεταξύ των οικογενειών κρατούσαν ακόμη και 10 ώρες.

Ο φόβος για αναζωπύρωση της βεντέτας

Σασμός

 

Η μεγάλη επιτυχία της τηλεοπτικής σειράς «Σασμός» φαίνεται πως έχει φέρει στην επιφάνεια ξανά τις αναμνήσεις από τη βεντέτα. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ο πραγματικός γιος της τηλεοπτικής Καλλιόπης, ο οποίος ήρθε στην Αθήνα προκειμένου να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα κατά του τηλεοπτικού προγράμματος και να σταματήσει η προβολή του.

«Τα είχαμε ξεχάσει όλα. Με το που βγήκε ο Σασμός παρουσίασαν πως η μητέρα μου, η Καλλιόπη, ήταν αυτή οργάνωνε τους φόνους» υποστήριξε ο γιος της πραγματικής Καλλιόπης, προσθέτοντας ότι ο τάφος της μητέρας του έχει ήδη βεβηλωθεί, με κάποιους να του ρίχνουν μαύρη μπογιά.

«Είχαμε σκεπάσει με μια ταφόπετρα το μίσος και τον πόνο και ήρθαν μετά από 57 χρόνια να ξύσουν πληγές. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε τα χωριά της Κρήτης βράζουν. Έχουν κατέβει οι βοσκοί από τα βουνά και από τις δύο παρατάξεις, κάθονται στα καφενεία αρματωμένοι, πίνουν τσικουδιές και δεν συζητάνε τίποτα άλλο πέρα από αυτή τη βεντέτα. Είμαστε όλοι στην κόψη του ξυραφιού. Αν βρεθεί κάποιος και πατήσει τη σκανδάλη ο πόλεμος θ’ αρχίσει από την αρχή. Ο Θεός να βάλει το χέρι του» κατέληξε.

Ο ίδιος, μάλιστα, κατέθεσε αγωγή της τάξης του 1 εκατ. ευρώ για ηθική βλάβη, τα οποία, όπως δήλωσε, πρόκειται να δοθούν εξ ολοκλήρου στο Χαμόγελο του Παιδιού.