AP IMAGES
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πώς οι Αμερικάνοι ‘Beatles’ κορόιδεψαν μια ολόκληρη ήπειρο

Μια τεράστια απατεωνιά, που φυσικά κατέληξε σε τεράστιο φιάσκο.

Το 1964, οι Νοτιοαμερικανοί φαν των Beatles περίμεναν με ανυπόμονεσία την άφιξη των John Lennon, George Harrison, Ringo Starr και  Paul McCartney. Αντ ‘αυτού εμφανίστηκαν τέσσερις Αμερικανοί με όνομα Tom, Vic, Bill και Dave. Είναι μια παράξενη ιστορία μιας απατεωνιάς, που φυσικά κατέληξε σε τεράστιο φιάσκο.

Έχουμε αρχές του 1964, λοιπόν, και έναν χρόνο πριν έχει κυκλοφορήσει με τρομερή επιτυχία το ντεμπούτο άλμπουμ των Beatles, ‘Please Please Me’. Ο δίσκος σαρώνει και προκαλεί παγκοσμίως την “Beatlemania”, όπως τη χαρακτηρίζει ο τύπος της εποχής. Τον Φεβρουάριο οι Beatles πραγματοποιούν το πρώτο βορειοαμερικανικό τουρ τους και μία εφημερίδα στη Νότιο Αμερική γράφει ότι επρόκειτο να έρθουν και εκεί αργότερα μέσα στο ίδιο έτος.

Φτάνει ο Ιούλιος του 1964 και πλήθος φαν συσωστίζεται στο αεροδρόμιο του Μπουένος Άιρες της Αργεντινής περιμένοντας να κατέβουν τα σκαθάρια. Οι Beatles όμως δεν βρίσκονταν καθόλου κοντά στο αεροδρόμιο του Μπουένος Άιρες. Βρίσκονταν στο Λονδίνο. Ποιοι τότε κατέβηκαν από το αεροπλάνο;

Beatles Όχι, δεν βλέπετε το αεροδρόμιο του Μπουένος Άιρες. Στη φωτογραφία βλέπετε τους Beatles να επιστρέφουν στο Λονδίνο μετά το πολύ επιτυχημένο τουρ τους στην Αμερική. /AP Photo

Μια μπάντα που που αρχικά ονομαζόταν The Ardells. “Όταν οι Beatles έγιναν διάσημοι”, θυμάται ο μάνατζερ τους, Bob Yorey, στο ντοκιμαντέρ του 2017 ‘The Day The Beatles Came To Argentina’, “είπα,” Ξέρεις τι; Είναι αυτοί είναι οι Αγγλοι Beatles. Θα φτιάξω και γω μια τέτοια ίδια ομάδα Αμερικάνων”.

“Πήρα αυτά τα τέσσερα παιδιά και τους είπα: Ακούστε, μακρύνετε τα μαλλιά σας και θα σας αποκαλούμε οι American Beetles”. Ο Tom, ο Vic, ο Bill και ο Dave υπάκουσαν. “Κάναμε τα μαλλιά μας τα ίδια, ντυθήκαμε με τα ίδια κοστούμια. Δεν ήταν κι άσχημα”, λέει ο Bill Ande, είπε ο κιθαρίστας της μπάντας, στο BBC Culture. Και γρήγορα Αμερικάνοι “Beatles” κέρδισαν το κοινό τους στις ΗΠΑ χωρίς απατεωνιές. Εδώ οι American Beetles μιλούν σε αμερικάνικο τηλεοπτικό σόου για τη γνωριμία τους με τους πραγματικούς Beatles.

Ο Rudy Duclós, ένας Αργεντίνος διοργανωτής συναυλιών τους εντόπισε σε ένα κλαμπ του Μαϊάμι. Τους πρότεινε λοιπόν να τους πάει περιοδεία στη Νότια Αμερική. Ωστόσο, όταν έκανε το πρόμο του συγκροτήματος, ο Duclós παρέλειπε το κομμάτι «American». Τους έλεγε απλά Beetles. Υπογράφηκαν συμβόλαια, ο τύπος ήταν προετοιμασμένος και οι έφηβοι περίμεναν με άγχος την άφιξη τους. Οι Beatles θα έκαναν τουρ στη Νότιο Αμερική.

Ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά σποτ διαφήμιζαν την άφιξή τους και τα κανάλια τσακώνονταν για το ποιο θα τους πρωτοπαρουσιάσει. Τελικά εμφανίστηκαν το ίδιο βράδυ της άφιξής τους στην εκπομπή του Channel 9 ‘The Laughter Festival’. Και τότε όλοι κατάλαβαν ότι δεν επρόκειτο για τους πραγματικούς, αλλά για τους Αμερικάνους “Beatles”.

Στην εκπομπή παρόλα αυτά δεν υπήρχαν παρατράγουδα. Ο κόσμος στο πλατό το διασκέδασε ακόμα και αν κάποια χαμόγελα ήταν παγωμένα. Το τουρ όμως που ξεκινούσε τις επόμενες ημέρες ήταν μια άλλη ιστορία. Εκεί οι θεατές ήταν θυμωμένοι και με το δίκιο τους.

Ο τύπος όμως ήταν ακόμα πιο αμείλικτος. Τους έθαψε κανονικότητα και για πολύ καιρό η δημοσιότητα που λάμβαναν ήταν ανάλογη με αυτή των πραγματικών Beatles. H δισκογραφική των πραγματικών Beatles κυκλοφόρησε μια επείγουσα ανακοίνωση που επιβεβαίωνε την πλαστοποίηση. Από τότε στα πρόμο τους άρχισαν να τονίζονται οι αγγλικές ρίζες της μπάντας.

Γιατί όμως δεν πήγαν ποτέ οι πραγματικοί Beatles σε νοτιοαμερικάνικο τουρ; Η απάντηση είναι εξίσου θλιβερή. Η Νότιος Αμερική δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά να φέρει τους πραγματικούς. Ο μισθός ενός μέσου Βραζιλιάνου ήταν 13 φορές μικρότερος από του μέσου Αμερικάνου.

Αυτό βέβαια δεν δικαιολογεί την εξαπάτηση ενός ολόκληρου πληθυσμού. Μετά το φιάσκο οι American Beetles άλλαξαν το όνομά τους σε The Razor’s Edge και μέχρι το τέλος των 60s διαλύθηκαν εντελώς. Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι δεν έμαθαν για το παραπλανητικό πρόμο που τους είχαν κάνει, παρά μόνο όταν πάτησαν το πόδι τους στην Αργεντινή.