ΒΙΒΛΙΟ

Πώς θα διαβάσετε δωρεάν τη Φόνισσα. Ακόμη και στο κινητό σας.

Τα «Άπαντα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη διατίθενται δωρεάν online σε εξαιρετικές εκδόσεις. Ανάμεσά τους φυσικά και η συγκλονιστική Φόνισσα που μόλις μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο και εγκωμιάζεται από κοινό και κριτικούς.

Ο απόλυτος online προορισμός για όσες και όσους θέλουν να εμβαθύνουν στις λέξεις και τις ημέρες του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη είναι δίχως αμφιβολία εδώ και χρόνια το site της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών.

Εκεί, εκτός όλων των άλλων (από πρακτικά συνεδρίων και αφιερώματα στον Τύπο μέχρι διδακτορικές διατριβές και τρέχουσες έρευνες) εξυπακούεται ότι υπάρχει αναλυτικά η εργογραφία του αξεπέραστου λογοτέχνη.

Μάλιστα, εδώ και μερικά χρόνια τα «Άπαντα» του Παπαδιαμάντη, κοινώς το σύνολο του έργου του όπως κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Δόμος με τη φιλολογική επιμέλεια του Ν.Δ.Τριανταφυλλόπουλου, διατίθεται δωρεάν για ανάγνωση είτε online είτε για να το αποθηκεύσετε σε μορφή pdf (σε άψογη ευκρίνεια).

Προφανώς, ανάμεσα σε όλα αυτά τα αριστουργήματα (και συγκεκριμένα στον Γ’ Τόμο των «Απάντων») θα βρείτε και τη Φόνισσα, την κινηματογραφική μεταφορά της οποίας -σε σκηνοθεσία Εύας Νάθενα, με την Καρυοφιλλιά Καραμπέτη στον πρωταγωνιστικό ρόλο- εγκωμιάζει το κοινό και η κριτική. «Αναμφίβολα η ελληνική ταινία της χρονιάς» έγραψε στο OneMan η Ιωσηφίνα Γριβέα, σημειώνοντας και τα εξής:

«Η αξία του αριστουργήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη δεν έχει ανάγκη υπενθυμίσεις, όμως τη στιγμή που η υποτιμημένη και υπονομευμένη θέση της γυναίκας εξακολουθεί να πολιορκείται με τον πιο ζοφερό τρόπο, αυτό των γυναικοκτονιών, η επαναφορά του μυθιστορήματος στη μεγάλη οθόνη αξίζει αναγνώριση».