© iStock
ΒΙΒΛΙΟ
SPONSORED

Πώς θα καταφέρεις να σκέφτεσαι σαν πλούσιος

17 τρόποι σκέψης για να καταφέρεις αυτό που πάντα ονειρευόσουν, μέσα από ένα καλογραμμένο εγχειρίδιο γεμάτο μεγάλες δόσεις χιούμορ. Το «Σκέψου σαν πλούσιος» (εκδ. Key Books) από τον αυτοδημιούργητο εκατομμυριούχο T. Harv Eker είναι όλα όσα υπόσχεται. 

Σύμφωνα με τον Eker, «οι σκέψεις οδηγούν σε συναισθήματα, τα οποία οδηγούν σε πράξεις, οι οποίες οδηγούν σε αποτελέσματα, και ως εκ τούτου το κλειδί για την απόκτηση του πλούτου αρχίζει από τη σκέψη. Γι’ αυτό, σκέψου σαν πλούσιος» σημειώνει το Booklist για ένα βιβλίο αυτοβελτίωσης το οποίο κατάφερε -κάτι καθόλου εύκολο- να βρεθεί στη λίστα με τα bestsellers των New York Times και της Wall Street Journal.

Τι ακριβώς όμως υπόσχεται το Σκέψου σαν πλούσιος (εκδ. Key Books) και πώς καταφέρνει να κάνει πραγματικότητα τις υποσχέσεις του; Ο T. Harv Eker είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση συγγραφέα αλλά και life coach. Το πρώτο, λοιπόν, πολύ πειστικό του επιχείρημα είναι οι ίδιες οι πράξεις του: κατάφερε να γίνει ένας αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος ξεκινώντας με ένα δάνειο αξίας μόλις 2000 (!) δολαρίων.

Μπορεί κάτι τέτοιο να ακούγεται ως παραμύθι από τον κόσμο του επιχειρείν, είναι όμως πέρα για πέρα αληθινό. Ο Eker όμως δεν κρατά κρυφά τα μυστικά που τον έφεραν μέχρι εδώ – να γίνει, δηλαδή, ένας διάσημος συγγραφέας και πρόεδρος σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες προσωπικής οικονομικής ανάπτυξης παγκοσμίως. Αντίθετα, έχει καταφέρει να χωρέσει όλα όσα γνωρίζει μέσα σε 231 σελίδες.

Σε γενικές γραμμές, το στυλ του καταφέρνει να συνδυάζει τη «σοφία του πεζοδρομίου» με δυναμικές συμβουλές από τον κόσμο των επιχειρήσεων, αλλά και τις σκληρές – πολλές φορές – παραδοχές της αλήθειας μαζί με μεγάλες δόσεις χιούμορ. Είναι κάτι που το κάνει με τρομερή επιτυχία σε σεμινάρια με κοινό (που συχνά ξεπερνά τα 2000 άτομα), αλλά και παράλληλα μεταφέρει στα βιβλία του όπως το Σκέψου σαν πλούσιος.

Το πρωτοποριακό αυτό εγχειρίδιο για το πώς θα καταφέρεις να αποκτήσεις όλα όσα έχεις ονειρευτεί σε οικονομικό επίπεδο, λοιπόν, είναι χωρισμένο σε δύο διαφορετικά μέρη. Στο πρώτο μέρος, ο T. Harv Eker δείχνει στους αναγνώστες έναν πολύ απλό τρόπο για να προβλέψουν το οικονομικό τους μέλλον. Ο ίδιος το ονομάζει «οικονομικό αρχέτυπο»: ένα σύνολο από στοιχεία που οδηγεί κάποιους ανθρώπους να έχουν έναν «θερμοστάση» ο οποίος στοχεύει προς τα πολλά εκατομμύρια δολάρια και άλλους στα μόλις μερικές εκατοντάδες δολάρια τον μήνα.

Όπως ο ίδιος σημειώνει χαρακτηριστικά, μία πολύ καλή απόδειξη για αυτό είναι το εξής: το γεγονός ότι πολλοί αυτοδημιουργήτοι επιχειρηματίες χάνουν όλα τα λεφτά τους αλλά καταφέρνουν σε βάθος χρόνου να πλουτίσουν ξανά. Πώς και γιατί συμβαίνει αυτό; Η πιο απλή εξήγηση βρίσκεται σε τρεις απλές λέξεις: σκέφτονται σαν πλούσιοι.

Ο Eker εξηγεί πως όλοι έχουμε ένα λειτουργικό σύστημα, βαθιά ριζωμένο στο υποσυνείδητό μας, που καθορί­ζει την οικονομική μας ζωή. Μπορεί να έχεις τρομερές γνώσεις για τις πωλήσεις, για το χρηματιστήριο, για την αγορά ακινήτων αλλά δεν είναι αυτό το στοιχείο που θα σε κάνει πλούσιο. Θα πρέπει να έχεις περισσότερες οικονομικές φιλοδοξίες: αν δεν στοχεύεις ψηλά, δε θα έρθουν ποτέ τα πολλά χρήματα. Ο Eker όμως είναι εδώ για να σε βοηθήσει.

Έτσι, στο δεύτερο μέρος παρουσιάζει 17 αρχεία πλουτισμού, τα οποία περιγράφουν τον τρόπο σκέψης αλλά και δράσης των πλουσίων. Όχι, όμως απλά σε ένα θεωρητικό συννεφάκι αλλά με απτά παραδείγματα. Έτσι, όταν αναφέρει πως «οι πλούσιοι επιλέγουν να αμείβονται βάσει έργου, oι φτωχοί επιλέγουν να αμείβονται βάσει χρόνου» δε στέκεται μόνο στο τσιτάτο, αλλά φροντίζει να αποδομήσει διάφορες ψευδαισθήσεις των αναγνωστών – αφού, όχι, κανείς δε χαρίζεται σε κανέναν στην ελεύθερη αγορά.

Για τον Eker ο σταθερός μισθός δεν είναι κάτι το μεμπτό φυσικά. Μεταμορφώνεται όμως σε κάτι το μεμπτό όταν βάζει φρένο στις πραγματικές μας δυνατότητες. Έτσι, εκείνος προτείνει πάντα ένα σχέδιο δράσης με βάση τις αρχές πλουτισμού που δομεί (ή και αποδομεί ενίοτε).

Μπορεί, λοιπόν, να πιστεύουμε ότι ο πλούτος έχει να κάνει με τη μόρφωση, τις γνωριμίες ή την τύχη. Ο συγγραφέας του Σκέψου σαν πλούσιος, όμως, ρίχνει φως διώχνοντας τις παρανοήσεις: το mentality είναι εκείνο που πρώτα και βασικά αλλάζει το οικονομικό μας μέλλον. Αποκαλύπτει, με άλλα λόγια, τον χαμένο κρίκο ανάμεσα στην επιθυμία, την επιτυχία και την επίτευξη της δίνοντας χρήσιμες, πρακτικές και εφαρμόσιμες από όλους συμβουλές.

Άλλωστε, οι αρχές του Eker έχουν αποδεδειγμένα αλλάξει τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων βάζοντας σε τάξη τα οικονομικά τους και διευρύνοντας την περιουσία τους. Τι έχει λοιπόν στα χέρια του ο αναγνώστης; Ένα ιδανικό βιβλίο για όσους θέλουν να κυνηγήσουν τον πλούτο και ένα ιδανικό ανάγνωσμα για όσους αγάπησαν το Ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Βαβυλώνα (εκδ. Key Books) του George S. Clason, το κορυφαίο κείμενο όσον αφορά τον οικονομικό προγραμματισμό όλων των εποχών.