ALAMY/VISUALHELLAS.GR
ΛΙΣΤΕΣ

Πριν το Fabelmans: 5 εμβληματικές ταινίες του Spielberg για να στριμάρεις

Πέντε από τις ταινίες του πιο επιτυχημένου εισπρακτικά σκηνοθέτη του σινεμά είναι τώρα στο ελληνικό streaming.

Μετά το West Side Story που κατέδειξε ότι ο Steven Spielberg έχει πάρει πίσω το groove του, ο σκηνοθέτης επέστρεψε με την πιο προσωπική ταινία της καριέρας του – το The Fabelmans.

Παρακάτω θα βρεις πέντε ταινίες του Spielberg που μπορείς να δεις αυτή τη στιγμή online, είτε σε αναμονή του Fabelmans, είτε γιατί well, μιλάμε για τον πιο επιτυχημένο εισπρακτικά σκηνοθέτη όλων των εποχών.

Jaws

Το λέμε για αρκετές ταινίες και όχι άδικα, όμως το εμβληματικό, πλήρως δραστικό θρίλερ του Steven Spielberg άλλαξε πραγματικά το σινεμά και τον τρόπο που η βιομηχανία θεάματος αντιμετώπιζε την καλοκαιρινή διανομή. Η τρομοκρατία, ο πανικός και οι πολιτικές δυναμικές μίας μικρής πόλης που κινδυνεύει αλλά εξαρτάται κιόλας από τον τουρισμό της γίνονται υπέροχα, το Jaws όμως είναι επίσης και μία ταινία για το θάρρος και τη φιλία. Ο αληθινός πρωταγωνιστής όμως είναι η σκηνοθεσία του Spielberg: η κάμερα κινείται σαν αρπακτικό ζώο και γλιστράει ανατριχιαστικά στην επιφάνεια ενός απέραντου Ατλαντικού, δημιουργώντας σεκάνς αφόρητης, σχεδόν, αγωνία

Η ταινία στριμάρει στο Netflix.

E.T. The Extra-Terrestrial

Όταν ένα μικρό αγόρι με μεγάλη φαντασία γνωρίζει από κοντά έναν άκακο εξωγήινο, η φιλία που γεννιέται μεταξύ τους δεν θα γίνει μονάχα μία συναρπαστική sci-fi περιπέτεια αλλά και ένα αξιομνημόνευτο πορτραίτο παιδικών χρόνων.

Ο Steven Spielberg πήρε όλη του τη φροντίδα, το χάρισμά του στη μεταδοτικότητα της κατάπληξης μπροστά στο θαύμα, και τη θλίψη από το τραύμα του διαζυγίου των γονιών του, και έφτιαξε με αυτά ένα από τα αριστουργήματα των ‘80s.

Το να το ονομάζουμε εμβληματικό είναι το να το υποβαθμίζουμε. Η ταινία κατέχει ακόμα πολλαπλά ρεκόρ: Περισσότερα Σαββατοκύριακα στο Νο.1 (16 εβδομάδες), περισσότερα Σαββατοκύριακα στο Top 5 (27 εβδομάδες), περισσότερα συνεχόμενα Σαββατοκύριακα στο Top 5 (27 εβδομάδες), περισσότερα Σαββατοκύριακα στο Top 10 (44 εβδομάδες), και τα περισσότερα συνεχόμενα Σαββατοκύριακα στο Top 10 (35 εβδομάδες).

Η ταινία στριμάρει στο Amazon Prime Video.

Saving Private Ryan

Για πολλούς, τους περισσότερους, ήταν η ταινία που αδικήθηκε στα Όσκαρ του 1999 έναντι στο Shakespeare In Love. Ακόμα και αν διαφωνείς με αυτό (προσωπικά θα ήμουν team Thin Red Line τότε), δεν μπορείς να αμφισβητήσεις πως πρόκειται για μία από τις κορυφαίες ερμηνείες του Tom Hanks.

O Captain Miller ήταν ο στρατηγός που αγαπούσαν όλοι οι άντρες του, η ήρεμη δύναμη που προσπαθούσε να τους δώσει την ψυχραιμία και τη δύναμη για να διασώσουν έναν στρατιώτη που δε γνώριζαν καν, ένας everyman από αυτούς που ξέρεις ότι θα υποδυθεί ο Tom Hanks στην εντέλεια, μάλλον γιατί υποψιάζεσαι ότι κάπως έτσι πρέπει να είναι και στη ζωή του. Κάτω όμως από την επιφάνεια, είναι απλώς ένας άνθρωπος που προσπαθεί να κάνει το καθήκον του τη στιγμή που στην πραγματικότητα σιχαίνεται την αποστολή του, με την εξάντληση και την εγκατάλειψη να καθρεφτίζονται στο βλέμμα του κάθε φορά που έχει να αντιμετωπίσει ένα ακόμη εμπόδιο.

Η ταινία στριμάρει στο Netflix.

Catch Me If You Can

Το διαζύγιο των γονιών του Steven Spielberg που αποτυπώνεται στο Fabelmans σημάδεψε τον δημιουργό του σε τέτοιο βαθμό που, αναμφίβολα, σημάδεψε τελικά και το σινεμά γενικώς πέρα από τη δική του, προσωπική φιλμογραφία, την τόσο εστιασμένη σε ραγισμένα οικογενειακά συστήματα. Το Catch Me If You Can με τον Leonardo DiCaprio και τον Tom Hanks ήταν κιόλας ένα από τα πολλά prequels της νέας του ταινίας.

Στο Sugarland Express, το ντεμπούτο του Spielberg για ένα ζευγάρι Τεξανών που προσπαθούν να επανενωθούν με τον γιο τους, τον οποίο η πρόνοια θα θέσει σύντομα σε αναδοχή. Στο τέλος του Close Encounters of the Third Kind, ο πρωταγωνιστής αφήνει την οικογένειά του επιλέγοντας να επιβιβαστεί σε ένα UFO και να μεταβεί στο διάστημα.

Για τον E.T., την αγαπημένη μου ταινία των 1980s, έχει αναφέρει πως η αρχική του ιδέα «δεν περιελάμβανε εξωγήινο. Θα ήταν για το πώς ένα διαζύγιο επηρεάζει την παιδική ηλικία και πώς πραγματικά τραυματίζει τα παιδιά. Έτσι, το κύριο θέμα θα ήταν το πώς γεμίζεις την καρδιά ενός μοναχικού παιδιού». Η δε πλοκή του Catch Me If You Can πυροδοτείται όταν οι γονείς του πρωταγωνιστή τού ανακοινώνουν πως χωρίζουν και εκείνος, ως πολυμήχανος έφηβος, αρχίζει να χρησιμοποιεί τα ταλέντα του για να μη σκέφτεται το διαζύγιο που δεν μπορεί να σταματήσει.

Και αυτά είναι λιγοστά μονάχα παραδείγματα – από το Minority Report ως τον Indiana Jones, η φιλμογραφία του Spielberg είναι γεμάτη κάποιου τύπου επιβαρυμένο οικογενειακό δεσμό.

Η ταινία στριμάρει στο Netflix.

Munich

Το Saving Private Ryan είχε κλείσει μία εποχή όπου ο Spielberg είχε επιτέλους καταλάβει πώς να κάνει ώριμες αλλά και ευχάριστες για το πλήθος ταινίες κύρους. Μετά από ένα μικρό διάλειμμα, είχε περάσει πέντε χρόνια—από το A.I. ως το Munich — σκηνοθετώντας ζόρικες ταινίες που βυθίζονταν κατευθείαν στις γκρίζες περιοχές μεταξύ του σωστού και του λάθους, ανθρώπου και μηχανής, φίλου και εχθρού. Ακόμη και το War Of The Worlds του 2005 είχε αιχμή θυμού.

Το Munich δεν είναι εμβληματικό για τις κριτικές ή τις εισπράξεις του, αλλά για την ίδια τη φιλμογραφία του Spielberg. Είχε γυρίσει πολεμικές ταινίες ή ταινίες “αποστολής” πριν από αυτό, όμως δεν είχε κάνει ποτέ του σκληρό πολιτικό θρίλερ. Η ταινία κιόλας δεν αφορά τόσο τον ίδιο τον πόλεμο, όσο το μικρότερο, πιο αναπόφευκτο και άσχημο στοιχείο του: τον φόνο. Το πολιτικό και ψυχολογικό βάρος του να υψώνεις το όπλο, να στοχεύεις, και να βλέπεις έναν άνθρωπο να αιμορραγεί μέχρι να παγώσει για πάντα.

Bonus η ελληνική μουσική που ακούγεται στην ταινία – Τα Παιδιά του Πειραιά, το Δώδεκα Χρονώ Κορίτσι του Παναγιώτη Τούντα και το Μινόρε του Τεκέ του Ιωάννη Χαλκιά.

Η ταινία στριμάρει στο Netflix.