ΛΙΣΤΕΣ

Πριν το “Under the Skin”: Τα 12 καλύτερα κλιπάκια του Jonathan Glazer

Ο τρομερός σκηνοθέτης του "Under the Skin" μπορεί να γυρίζει ταινίες σπάνια, αλλά στο ενδιάμεσο παράγει διαφημίσεις και βιντεοκλίπ που γράφουν ιστορία.

Άραγε αν ο Κιούμπρικ ζούσε σήμερα θα σκηνοθετούσε βιντεοκλίπ και διαφημίσεις όλη την ώρα; Λέγαμε και τις προάλλες πώς έχει απενοχοποιηθεί επιτέλους αυτή η αμφίδρομη δημιουργική σχέση των μέσων, και είναι ελάχιστοι που έχουν μεγαλουργήσει με τόσο αδιαμφισβήτητο τρόπο σε όλα όσο ο Τζόναθαν Γκλέιζερ.

Γράφοντας για το “Under the Skin”, μια από τις κορυφαίες ταινίες της χρονιάς, υπογραμμίζαμε το εντυπωσιακό ως τώρα ρόστερ δουλειών του Γκλέιζερ στο σινεμά. Έχει κάνει 3 μόλις ταινίες σε 14 χρόνια, όμως τόσο το “Sexy Beast” όσο και το “Birth”, όσο φυσικά και το “Under the Skin”, είναι αριστουργήματα. Έχει ο Γκλέιζερ τον μεγαλύτερο ‘μέσο όρο’ αξίας μετά από τις 3 πρώτες ταινίες, από οποιονδήποτε σύγχρονό του; Μεγάλη συζήτηση, τεράστιας υποκειμενικότητας προφανώς.

Ας στρέψουμε το ενδιαφέρον μας λοιπόν αλλού για την ώρα: Στα όσα κάνει ο Γκλέιζερ όταν δεν δουλεύει στο σινεμά. Έχει γυρίσει μερικά από τα καλύτερα διαφημιστικά σποτάκια και μερικά από τα πιο αναγνωρίσιμα βίντεο κλιπ όλων των εποχών. Όσο λοιπόν μετράμε μέρες μέχρι να πάμε ξανά στο σινεμά να απολαύσουμε ξανά το μυστηριώδες, αινιγματικό του νέο φιλμ με τη Σκάρλετ Γιόχανσον, επισκεπτόμαστε τους συντομότερης διάρκειας κόσμους του, και ξεχωρίζουμε τα 12 αγαπημένα του μικρά φιλμάκια.

Είτε διαφημιστικά, είτε μουσικά.

12, Levi’s, Kung Fu

Δεν έχει ιδιαίτερη βαρύτητα αλλά είναι από τα διασημότερά του διαφημιστικά, με μπόλικο airplay και στην ελληνική τηλεόραση στα τέλη των ’90s. Σινεφίλ πλακίτσα, καλογυρισμένη, εξαιρετικά χορογραφημένη.

11, Volkswagen, Last Tango in Compton

Ένα ζευγάρι χορεύει σκληρό τανγκό πάνω σε ραπ μουσική. Τέλειο. Και όχι η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά που ο Γκλέιζερ μπλέκει τέλεια ήχους και εικόνες όχι προφανούς ταιριάσματος, προς δημιουργία μιας διαφορετικής αφήγησης.

10, UNKLE ft. Thom Yorke, Rabbit in Your Headlights

Ο Ντενί Λαβάντ, ο απίστευτος πρωταγωνιστής του “Holy Motors”, είναι η κεντρική φιγούρα σε αυτό το βίντεο, κάνοντάς το αδύνατο να κοιτάς αλλού καθώς ο χαρακτήρας του πέφτει και ξαναπέφτει και ξανασηκώνεται φτύνοντας κάτι ακατανόητους τσαντισμένους ήχους στην πορεία.

9, Wrangler, Ride

Follow the yellow brick road σε αυτή την Americana Οδύσσεια, με τον Γκλέιζερ να στήνει ένα μικρό έπος μέσα από λιγοστές μόνο εικόνες.

8, Nick Cave & the Bad Seeds, Into My Arms

Η καλύτερη απόδειξη πως δεν είναι one-trick pony o Γκλέιζερ. Μπορεί οι πιο διάσημες δουλειές του να εμπεριέχουν πολύ ελεύθερες χρήσεις και ταιριάσματα ήχων και εικόνων, όμως εδώ κάνει κάτι πολύ απλό, και πολύ συναισθηματικά άμεσο και αποτελεσματικό: Ντύνει ένα σπαρακτικό τραγούδι με ασπρόμαυρες εικόνες σπαράγματος.

7, Sony Bravia, Paint

Ο Υ Α Ο.

6, Guinness, Surfer

Εντάξει, ελαφρώς over the top, με αφηγήσεις, με μουσικές, με στοπ καρέ, με άλογα πάνω στα κύματα lol, αλλά πραγματικά, αν κάποιος μπορεί να το κάνει όλο αυτό να λειτουργεί και να σου ρίχνει το στόμα στο πάτωμα με την ένταση των εικόνων, είναι ο Κιούμπρικ ο Φίντσερ ο Γκλέιζερ.

5, Jamiroquai, Virtual Insanity

Από τα εντυπωσιακότερα βίντεο που έχουν γυριστεί ποτέ, παίζοντας με την ίδια την αίσθηση της κίνησης, ένα οπτικό μοτίβο που απαντάται διαρκώς στις δουλειές του σκηνοθέτη, από τις διαφορετικές ταχύτητες ενός “Street Spirit” μέχρι τις ρεφρενικού τύπου επιστροφές στα στριπτίζ της Σκάρλετ Γιόχανσον στο απόλυτο μαύρο.

4, Nike, Parklife

Λατρεμένο, γιατί σχεδόν όλες αυτές οι διαφημίσεις είναι τελικά καρμπόν, όμως αυτή καταφέρνει να βγάλει ένα αθλητικό πάθος και μια ποδοσφαιρική αλητεία που σπάνια θα νιώσεις παρακολουθώντας ένα σποτάκι τίγκα στους γυαλισμένους ποδοσφαιριστές-brand names.

3, Radiohead, Street Spirit

Αυτό που λέγαμε παραπάνω στο “Virtual Insanity”, αλλά στο πιο ποιητικό του.

2, Levi’s, Odyssey

Α Ο Υ Α.

1, Radiohead, Karma Police

Ένα αυτοκίνητο χωρίς οδηγό (;), ένας άντρας που τρέχει μάταια να ξεφύγει μες στο σκοτάδι, karma police: Πιθανώς από τα ελάχιστα βίντεο κλιπ στην ιστορία για τα οποία θα μπορούσε κανείς να γράψει ολόκληρη σημειολογική ανάλυση σα να ήταν κανονικό κινηματογραφικό έργο. Ασυναγώνιστα η σημαντικότερη και εμβληματικότερη δουλειά του Τζόναθαν Γκλέιζερ.

*To “Under the Skin” του Τζόναθαν Γκλέιζερ παίζεται ήδη στις αίθουσες. Είναι ήδη από τις ταινίες της χρονιάς.