GAMES

PS4 Pro: H αναβαθμισμένη έκδοση της πιο επιτυχημένης κονσόλας στον κόσμο, είναι εδώ!

Η Sony πρωτοτυπεί για ακόμα μια φορά στην 21χρονη πορεία της στο χώρο του gaming παρουσιάζοντας την πρώτη αναβαθμισμένη έκδοση κονσόλας, στα μέσα της τρέχουσας τεχνολογικής γενιάς.

Εδώ και μερικές μέρες, μια νέα έκδοση της αγαπημένης κονσόλας των gamers της χώρας μας (και όχι μόνο φυσικά) είναι διαθέσιμη στα καταστήματα. Το PlayStation 4 Pro έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στο χώρο της οικιακής διασκέδασης, προσφέροντας αναβαθμισμένα τεχνικά χαρακτηριστικά, αλλά και μια μεγάλη γκάμα νέων τίτλων που τα εκμεταλλεύονται στο έπακρο!

Τι ακριβώς όμως είναι το PS4 Pro; Έχοντας την τύχη να ταξιδέψουμε μέχρι το Λονδίνο για να έχουμε πριν από όλους την ευκαιρία μιας hands-on εμπειρίας με τη νέα αυτή έκδοση της κονσόλας της Sony, μπορούμε μονολεκτικά να απαντήσουμε στο ερώτημα ως εξής: το μέλλον.

Η Ιαπωνική εταιρία δεν έμεινε αδιάφορη από τις συνεχείς τεχνολογικές εξελίξεις που οδηγούνται από τον κόσμο των PC, και επιδεικνύοντας σπουδαία αντανακλαστικά παρουσίασε μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα τόσο την απάντηση της στην άνθηση της Εικονικής Πραγματικότητας (με το PlayStation VR), όσο και στον άτυπο αγώνα των επιδόσεων, αναβαθμίζοντας για πρώτη φορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά μιας ήδη υπάρχουσας πλατφόρμας και παραδίδοντας στους καταναλωτές μια high-end ενναλακτική, σε περίπτωση που οι απαιτήσεις τους είναι τέτοιες.

Ας επιτρέψουμε όμως να μας τα εξηγήσει καλύτερα ο Senior VP της Sony Computer Entertainment Worldwide Studios, κ.κ. Michael Denny, στη μια και μοναδική συνέντευξη που παραχώρησε σε ΜΜΕ της χώρας μας. «Μια απλή ματιά να ρίξει κανείς στο DNA μας, στο DNA του PlayStation, θα διαπιστώσει πως ανέκαθεν στηριζόμασταν στην καλύτερη δυνατή εμπειρία που μπορούμε να προσφέρουμε στους fans μας και εν γένει στους gamers. Αυτό για παράδειγμα συνέβη και με το VR. Μόλις διαπιστώσαμε πως η τεχνολογία ήταν ακριβώς εκεί που θα έπρεπε να είναι δε διστάσαμε να την κάνουμε μέρος του δικού μας οικοσυστήματος, του οικοσυστήματος του PlayStation. Έτσι ακριβώς έγινε και με το PS4 Pro. Γνωρίζαμε ότι είχαμε πλέον τη δυνατότητα να λανσάρουμε μια αναβαθμισμένη εμπειρία στη μέση ενός τεχνολογικού κύκλου, όπως γνωρίζαμε επίσης ότι υπάρχουν και αρκετοί gamers που επιζητούσαν κάτι τέτοιο. Για αυτό και πήραμε την απόφαση να τους δώσουμε τη δυνατότητα να κάνουν μόνοι τους αυτή την επιλογή…»

Το PS4 Pro διαθέτει περισσότερη μνήμη RAM (9GB, σε αντίθεση με τα 8GB της αρχικής έκδοσης και του Slim μοντέλου), κατά πολύ αυξημένη ισχύ στην GPU, και ήρθε για να προσφέρει τη δυνατότητα στους console gamers, να παίζουν σε 4K τηλεοράσεις, με HDR modes και να απολαμβάνουν τα παιχνίδια τους με πιο όμορφα γραφικά, λιγότερο aliasing, καλύτερο framerate και υψηλότερες αναλύσεις. Είναι σαφές ότι η Sony ενδιαφέρεται να εδραιώσει την πρωτοκαθεδρία της στο χώρο του home entertainment, δημιουργώντας future-proof συσκευές όπως αυτή, το ερώτημα βέβαια είναι αν και κατά πόσο ένας χρήστης χωρίς πρόσβαση σε high-end monitors όπως τα προαναφερθέντα, έχει λόγο να προχωρήσει σε αυτή την αναβάθμιση.

«Η αλήθεια είναι πως δεν είναι απαραίτητο να έχεις 4Κ τηλεόραση για να απολαύσεις το Pro. Ακόμα και οι Full HD δέκτες παλιότερης τεχνολογίας μπορούν να προσφέρουν καλύτερη απεικόνιση με μεγαλύτερη ευκρίνεια, καλύτερους φωτισμούς και υψηλότερα framerates, αρκεί οι developers να εκμεταλλευτούν την επιπλέον δύναμη που τους προσφέρεται μέσω του PS4 Pro, και η συντριπτική πλειοψηφία τους το κάνει ήδη αυτό! Αν βέβαια έχεις στην κατοχή σου μια τέτοια τηλεόραση (σ.σ. το πιθανότερο είναι ότι στο άμεσο μέλλον θα κινηθείς προς την απόκτηση της έτσι κι αλλιώς) τότε τα πράγματα είναι ακόμα πιο ξεκάθαρα και η επιλογή ακόμα ευκολότερη. Όπως και να έχει όμως, το σημαντικότερο είναι ότι ο καταναλωτής έχει πλέον τη δυνατότητα να επιλέξει εκείνος τι καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες του».

Το PS4 Pro έρχεται σχεδόν ένα μήνα μετά την επίσημη κυκλοφορία του PlayStation VR. Δύο πολύ μεγάλα βήματα προς το αύριο της οικιακής ψυχαγωγίας μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα… «Και πάλι όμως έχουμε να κάνουμε με επιλογές, και δυνατότητες και γενικότερα εμπειρίες μέσα στο οικοσύστημα του PlayStation. Όσοι έχουν ενθουσιαστεί με το VR, έχουν τη δυνατότητα πλέον να το απολαύσουν μέσα από την κονσόλα τους. Άλλωστε το μεγαλύτερο ατού του PSVR είναι ακριβώς ότι είναι κομμάτι του PlayStation, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει τόσο για την πληθώρα όσο -κυρίως- για την ποιότητα των παιχνιδιών που το συνοδεύουν τώρα αλλά και στο άμεσο μέλλον. Όλες αυτές οι διαφορετικές δυνατότητες, το γεγονός της ύπαρξης τόσων πολλών διαφορετικών επιλογών είναι βασικός μας άξονας στο τι θέλουμε να επιτύχουμε και τι θέλουμε να κάνουμε τώρα και μελλοντικά!».

Αναρωτιόμαστε βέβαια ποιο μπορεί να είναι αυτό το μέλλον, μετά από τόσες εκπλήξεις μέσα στο 2016, αλλά και με την επερχόμενη απάντηση των Microsoft και Nintendo (με το Project Scorpio και το Switch αντίστοιχα) το 2017. «Περισσότερες εκπλήξεις; Καταλαβαίνω ότι έχουμε αρχίσει να σας κακομαθαίνουμε με όλες αυτές τις δυνατότητες και επιλογές που καταφέραμε να εμπλουτίσουμε το PlayStation αλλά και το gaming γενικότερα, όμως αυτή τη στιγμή το βασικό μας μέλημα είναι να φροντίσουμε το μήνυμα μας να φτάσει στα αυτιά όσων ενδιαφέρονται, hardcore gamers και μη. Το PS4 μπορεί να καλύψει πλέον όλες τις ανάγκες, με όλους τους πιθανούς τρόπους…».

Είναι εμφανές πως το μήνυμα της Sony για το άμεσο μέλλον του gaming δεν είναι άλλο από το «choices, choices, choices». Θέλεις να παίξεις μερικά από τα καλύτερα παιχνίδια της αγοράς; Το ολοκαίνουριο PS4 Slim βρίσκεται στη διάθεση σου. Ζητάς το κάτι παραπάνω σε ευκρίνεια και επιδόσεις ή μήπως θες να διαπιστώσεις τις πραγματικές δυνατότητες της 4Κ τηλεόρασης που μόλις έβαλες στο σαλόνι σου; Το PS4 Pro σε περιμένει. Μήπως το Virtual Reality σου έχει κλέψει την καρδιά; Τότε το PlayStation VR φτιάχτηκε για σένα! Η Ιαπωνική εταιρία φαίνεται πως έχει πλέον απαντήσεις σε κάθε πιθανή ερώτηση. Το ίδιο κι ο Michael Denny…

 

Η κουβέντα με ένα τόσο υψηλά ιστάμενο πρόσωπο της παγκόσμιας βιομηχανίας του gaming δε μπορούσε να κλείσει αν δεν του ζητούσαμε πρώτα να μας γράψει εκείνος το επιμύθιο, με το δικό του τρόπο, με τις δικές του συμβουλές γύρω από το πώς μπορούν όσοι διαβάζουν αυτές τις γραμμές να συμμετέχουν ενεργά στις διαδικασίες που μας περιέγραψε. Πως μπορούν να είναι εκείνοι δηλαδή, οι επόμενοι software ή hardware developers που θα οδηγήσουν τις τεχνολογικές εξελίξεις παρακάτω!

«Αυτό είναι κάτι που θα ήθελα να με ρωτάνε πολύ περισσότερο στις συνεντεύξεις που δίνω. Σίγουρα το πρώτο πράγμα που θα έλεγα στους νεότερους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με τον χώρο είναι να ακολουθήσουν -πάση θυσία- τα όνειρα τους. Η βιομηχανία είναι πλέον πιο προσβάσιμη από ποτέ και υπάρχουν ευκαιρίες για τον καθένα. Είναι ίσως μια από τις πιο συναρπαστικές καριέρες που μπορεί να προσεγγίσει κάποιος και ειδικά όσων αφορά το game development θεωρώ πως δεν ήταν ποτέ περισσότερο εύκολο να βρει κανείς τη θέση του, καθώς βλέπουμε διαρκώς μεγάλες επιτυχίες από μικρές indie ομάδες developers. Αν έχεις ένα συγκεκριμένο και δυνατό δημιουργικό όραμα, κάνε την αρχή, βρες τους κατάλληλους ανθρώπους που θα το υποστηρίξουν, μάθε από τις δικές τους ιδέες και φτιάξε την ομάδα σου. Απλά καν’ το. Γίνεται…»!

Το PS4 Pro, σε έκδοση με σκληρό δίσκο 1TB, διατίθεται στην αγορά της Ελλάδας από τις 10 Νοεμβρίου, με προτεινόμενη τιμή λιανικής τα 399 ευρώ. Παρακάτω μπορείς να βρεις την επίσημη λίστα με τα πρώτα παιχνίδια που θα υποστηρίζουν τις enhanced λειτουργίες του (ανάλυση 4Κ, HDR, υψηλότερο framerate και βελτιωμένα γραφικά), καθώς επίσης και έναν πίνακα με τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά του συστήματος.

***

Λίστα enhanced τίτλων για το PS4 και το PSVR, που θα λάβουν το αντίστοιχο “Day 1 Pro Patch”:

 • Bound™
 • Battlefield 1
 • Call Of Duty®: Black Ops 3
 • Call of Duty: Infinite Warfare
 • Call of Duty: Modern Warfare Remastered
 • Deus Ex: Mankind Divided™
 • DRIVECLUB™ VR
 • EA SPORTS™ FIFA 17
 • HELLDIVERS™
 • HITMAN™
 • Hustle Kings™
 • inFAMOUS™ First Light
 • inFAMOUS™ Second Son
 • Knack™
 • Mafia III
 • Middle-earth™: Shadow of Mordor™
 • NBA 2K17
 • Paragon
 • Ratchet & Clank™
 • RIGS Mechanized Combat League
 • Rise Of The Tomb Raider
 • Robinson: The Journey
 • SMITE
 • Super Stardust™ Ultra
 • The Elders Scrolls Online®: Tamriel Unlimited™
 • The Elder Scrolls V: Skyrim® Special Edition
 • The Last Of Us™ Remastered
 • The Last Of Us™: Left Behind
 • THE PLAYROOM VR
 • Titanfall 2
 • Tumble
 • Uncharted 4™: Το Τέλος Ενός Κλέφτη
 • Until Dawn™: Rush of Blood
 • VR Worlds
 • World Of Tanks
 • XCOM 2

Τεχνικά χαρακτηριστικά PS4 Pro

Όνομα προϊόντος PlayStation®4 Pro
Χρώμα Μαύρο (Jet Black)
Κωδικός προϊόντος Σειρά CUH-7000
Βασικός Επεξεργαστής Ειδική επεξεργαστική μονάδαCPU: x86-64 AMD “Jaguar”, 8 πυρήνωνGPU: 4.20 TFLOPS, μονάδα επεξεργασίας γραφικών βασισμένη σε επόμενης γενιάς AMD Radeon™
Μνήμη GDDR5 8GB
Αποθηκευτικός χώρος 1TB
Εξωτερικές διαστάσεις Περίπου 295×55×327 χιλιοστά (πλάτος × ύψος × μήκος)
(εξαιρείται η μεγαλύτερη διάσταση)
Βάρος Περίπου. 3.3 κιλά
Μονάδα BD/ DVD 
(μόνο ανάγνωση)
BD × 6 CAV
DVD × 8 CAV
Είσοδοι/ Έξοδοι Super-Speed USB (USB 3.1 Gen.1) θύρα × 3
AUX θύρα × 1
Συνδεσιμότητα Ethernet (10BASE-T, 100BASE-TX, 1000BASE-T)×1IEEE 802.11 a/b/g/n/acBluetooth® 4.0 (LE)
Ισχύς AC 100V, 50/60Hz
Κατανάλωση ενέργειας Μέγιστη 310W
Θερμοκρασία (σε λειτουργία) 5ºC – 35ºC
AV έξοδοι HDMI™ έξοδος (υποστηρίζει 4K/HDR)
Έξοδος DIGITAL OUT (ΟΠΤΙΚΉ)