ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πώς έζησα το ντιμπέιτ

Ο Κωνσταντίνος Δέδες παρακολούθησε την αναμέτρηση του Τραμπ και της Χίλαρι στην Αμερική, ανάμεσα σε δημοκρατικούς, ρεπουμπλικάνους και barbecue ribs.

​Εδώ και μέρες, σε κάθε βόλτα που κάνω στην περιοχή Μπάσκουιν του Νιου Χάμσαϊρ, βλέπω διάφορες σημαίες στις όμορφες και καλοδιατηρημένες αυλές των σπιτιών. Πέρα από την σημαία των ΗΠΑ (σχεδόν σε όλα τα σπίτια υπάρχει από μία), υπάρχουν και αυτές των Χίλαρι και Τραμπ.

Πολλοί βέβαια, δεν δείχνουν τι υποστηρίζουν, αφού αρκετά αμάξια έχουν ήδη πάει για αλλαγή παρμπρίζ και πολλές αυλές με κοντοκουρεμένο γκαζόν χρειάστηκαν νέους σπόρους. Βλέπετε, οι μικρές σημαίες που ήταν καρφωμένες σε αυτό, πήραν φωτιά. Ιδιαίτερα αυτές που είχαν το όνομα του Ρεπουμπλικανού. Παρ’όλα αυτά, στους δρόμους της μικρής αυτής περιοχής, κυκλοφορεί ένα φορτηγό τύπου Dodge (ναι, ναι, σαν και αυτά που βλέπουμε στις ταινίες) με μια μεγάλη σημαία στο πίσω μέρος του με το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ στο Facebook, μία γνωστή μου διέγραψε όσους είναι υπέρ του.

Πριν δύο μέρες, λοιπόν, στις εννιά το βράδυ (ώρα Αμερικής) το δεύτερο ντιμπέιτ μεταξύ της Χίλαρι Κλίντον και του Ντόναλντ Τραμπ με περίμενε στην τηλεόραση. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι είχαν χωριστεί στα δύο, όπως και οι μερίδες με τα barbecue ribs που είχαν ετοιμάσει ειδικά για την περίσταση. Εγώ βρισκόμουν κάπου στη μέση, έχοντας πιο εύκολη πρόσβαση στο φαγητό και προσπαθούσα να καταλάβω αν αυτό που παρακολουθώ είναι ένα ντιμπέιτ ή μία ακόμη ‘αμερικανιά’. Τελικά, ήταν κάτι ενδιάμεσο.

Ο Τραμπ, όπως ήταν λογικό, μετά το πρόσφατο ηχογραφημένο που κυκλοφόρησε, ζήτησε εκ νέου συγνώμη από όλες τις γυναίκες. Φυσικά, δεν έμεινε εκεί. Έφερε μαζί του τις τέσσερις γυναίκες που κατηγορούν τον Μπιλ Κλίντον για σεξουαλική κακοποίηση. Χτύπημα κάτω από την μέση; Μπορεί. Όμως μιλάμε για Αμερική. Από ένα σόου δεν θα μπορούσε να λείπει κάτι τέτοιο.

Όταν ένας από τους Χίλαρι ή Τραμπ έδεινε μία απάντηση, τότε από το κοινό ακούγονταν και τα αντίστοιχα επιφωνήματα. Τα επιφωνήματα αυτά ήταν κάτι ανάμεσα σε ‘How I Met Your Mother’ και ‘The Big Bang Theory’. Όταν ο Τραμπ διέκοψε την Χίλαρι με το: “Δεν θα προλάβεις γιατί θα βρίσκεσαι στη φυλακή”, το άτομο που είχε καθίσει στα αριστερά μου χτύπησε τα χέρια του, είπε ένα “He got’ er” και δυνάμωσε τον ήχο. Τότε κατάλαβα πως βρισκόμουν στο σωστό σημείο, τη σωστή στιγμή. Το ντιμπέιτ αυτό θα έχει πλάκα, ιδίως αν το παρακολουθείς σαν τρίτος.

Οι περισσότερες ερωτήσεις από τους οι δύο συντονιστές αλλά και από τους πολίτες, δεν πήραν ποτέ απάντηση. Τόσο η Χίλαρι όσο και ο Τραμπ, απαντούσαν με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να φέρουν τη συζήτηση στα μέτρα τους. Οι γύρω μου δεν έδειχναν να ενοχλούνται με αυτό. Περίμεναν απλά ένα ακόμα “δεν θα προλάβεις γιατί θα είσαι στη φυλακή” για να γελάσουν και φωνάξουν ένα ακόμα “Ωωωω!” σαν και αυτά που φωνάζαμε και εμείς στην πλατεία όταν κάποιος μιλούσε άσχημα για τη μητέρα κάποιου άλλου.

“Ας μας πει τι έχει κάνει η Χίλαρι για τους μαύρους. Πρέπει να διαβάσουν επιτέλους Ιστορία. Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν κάνει περισσότερα καλά” άκουσα από τα αριστερά μου. Αρκετά συχνά γύριζαν όλοι και κοιτούσαν προς το μέρος μου. “Μπορείς να ψηφίσεις και εσύ, απλά πρέπει να φτιάξεις την ταυτότητά σου”, μου είπαν και εγώ απλά τους κοίταξα χωρίς να δώσω απάντηση. “The ribs are good”, λέω μετά από λίγο κάπως αμήχανα θέλοντας να αποφύγω την ερώτηση για το τι θα ψηφίσω. Μία απάντηση του τύπου ‘κανέναν’ θα μπορούσε να χαλάσει την γιορτινή αυτή ατμόσφαιρα και έτσι αποφάσισα να μην πάρω το ρίσκο. Υπάρχουν βέβαια και οι απογοητευμένοι. “Είναι η πρώτη φορά που ψηφίζω και πρέπει να επιλέξω ανάμεσα σε αυτούς τους δύο” μου είπε μία κοπέλα.

Τα barbecue ribs τελείωσαν, όπως και το ντιμπέιτ. Όπως στα περισσότερα σόου, έτσι και σε αυτό, οι δύο αντίπαλοι αντάλλαξαν κάποια καλά λόγια για το απαραίτητο happy end. Οι γύρω μου συμφώνησαν πως η Χίλαρι κέρδισε στα σημεία, όχι όμως όσο εύκολα κέρδισε στο πρώτο. Ήταν μία καλή, δυνατή αναμέτρηση. Τα barbecue ribs ήταν σαφώς καλύτερα.