ΛΙΣΤΕΣ

Πώς φαντάζομαι ότι είναι οι ταινίες της χρονιάς χωρίς να τις έχω δει

Τρομερό το καινούριο ‘Fast and the furious’, λογικά θα έχει γρήγορα αμάξια.

Η χρονιά φτάνει σιγά-σιγά στο τέλος της και μαζί της παίρνει και πάρα πολλές εξαιρετικές ταινίες. Δράση, τρόμος, επιστημονική φαντασία, δράμα, κλάμα, θάνατοι, meta, νέες κινηματογραφικές φόρμες, τρομερές ερμηνείες, κάμερες, κλακέτες, ποπ κορν, Χόλιγουντ, καμαρίνια, τι ζήσαμε ε.

Ή καλύτερα, τι ζήσατε, μιας και εγώ, όπως κάθε χρόνο, είδα ελάχιστες από τις ταινίες που ήθελα και θα προσπαθήσω πάλι να τις δω όλες μαζί την εβδομάδα πριν από τα Όσκαρ. Τυπικός εγώ. Κανένα πρόβλημα όμως. Χάρη στα social media, τους τίτλους των άρθρων του PopCode και τις συζητήσεις εδώ στο γραφείο, για πολλές από τις ταινίες αισθάνομαι σαν να τις έχω δει.

Για να δεις πόσο σίγουρος αισθάνομαι μάλιστα, θα γράψω μέχρι και το τι γίνεται σε κάθε ταινία, όπως το φαντάζομαι από αυτά που έχω διαβάσει και ακούσει. Προσοχή! Το κείμενο περιλαμβάνει πιθανά spoilers (όλο και κάτι θα πετύχω).

DUNKIRK

Καλά σε imax θα ήταν άλλη φάση τώρα.

Αυτά που ξέρω: Η νέα ταινία του Nolan, αντι-πολεμική, με σκληρές εικόνες, ΠΡΕΠΕΙ να τη δεις στο σινεμά με καλή εικόνα αλλιώς μην τη δεις καν.

Πώς τη φαντάζομαι: Οι πρωταγωνιστές βρίσκονται μέσα σε μια βάρκα στη Δουνκέρκη και συζητάνε για το πόσο καλύτερο είναι να βλέπεις ταινίες στο σινεμά σε σχέση με το σπίτι σου. Κάθε τόσο, οι ναζί τους πυροβολούν έναν-έναν, μέχρι που μένει μόνο ο πρωταγωνιστής, ο οποίος παριστάνει τον νεκρό και σώζεται. Στο τέλος, βλέπουμε τον πρωταγωνιστή στο σήμερα, γέρο πια, να πηγαίνει στο σινεμά για να δει την Δουνκέρκη και να φεύγει έξαλλος επειδή η ποιότητα της εικόνας δεν είναι αυτή που αρμόζει σε αυτά που πέρασαν. Για εκδίκηση, ζώνεται με εκρηκτικά και ανατινάζει την αίθουσα, σε ένα αριστουργηματικό φινάλε με έντονη βία που σοκάρει αλλά στέλνει τα δικά της μηνύματα.

Πόσα αστέρια του βάζω: ****

LADY BIRD

Μη μου λες τέτοια, μου κόβεις τα φτερά.

Αυτά που ξέρω: Η νέα ταινία της Greta Gerwig από το ‘Frances Ha’, την οποία έχει γράψει και σκηνοθετήσει, αλλά δεν πρωταγωνιστεί. 

Πώς τη φαντάζομαι: Στην ταινία βλέπουμε τις περιπέτειες μιας γυναίκας που είναι μισή άνθρωπος μισή πουλί, καθώς προσπαθεί να ισορροπήσει τη ζωή της ανάμεσα σε δουλειά, έρωτα και διασκέδαση, αντιμετωπίζοντας οικονομικά προβλήματα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας, κανένας δεν αναφέρεται στο γεγονός πως η γυναίκα είναι μισή πουλί, γεγονός που αποτελεί τομή και μια ωδή στη διαφορετικότητα, σε ένα φιλμ με ισχυρά αντιρατσιστικά μηνύματα.

Πόσα αστέρια του βάζω: **

BABY DRIVER

Προλαβαίνουμε να σβήσουμε από παντού τον Spacey;

Αυτά που ξέρω: Μια από τις τελευταίες ταινίες στην οποία θα δούμε τον Kevin Spacey.

Πώς τη φαντάζομαι: Οι περιπέτειες ενός μωρού που κλέβει ένα αυτοκίνητο και γυρίζει την πόλη, με τους γονείς του να ψάχνουν έντρομοι να το βρουν. Ο Spacey υποδύεται τον αυστηρό πατέρα, που απειλεί θεούς και δαίμονες, φωνάζοντας σε ολόκληρη την ταινία. Στο τελευταίο κομμάτι της ταινίας, ο Spacey έχει αντικατασταθεί από τον Christopher Plummer, κάτι που σεναριακά δικαιολογήθηκε ως ‘απότομο γήρας που προκλήθηκε από την αγωνία του πατέρα’. Στο ρόλο του μωρού, ο Adam Driver.

Πόσα αστέρια του βάζω: *

SPIDER-MAN: HOMECOMING

Νόστος.

Αυτά που ξέρω: Ο νεαρός Spiderman επιστρέφει στον τόπο του.

Πώς τη φαντάζομαι: Μετά την περιπέτεια με τους Avengers, ο Peter Parker επιστρέφει στον τόπο του. Με έντονο μετατραυματικό στρες, περνάει ολόκληρη τη μέρα του σε μπαρ, μεθώντας και εκτοξεύοντας ιστούς σε ανυπεράσπιστες κοπέλες. Τα χρόνια περνάνε και φορώντας μόνο το πάνω μέρος της στολής του και ένα τριγωνικό μαγιό, ο Spider-Man καταλήγει να είναι ο τρελός του χωριού του, τον οποίο κανένας δεν πιστεύει όταν διηγείται όσα έζησε με τους Avengers. Τελικά, συναντάει ξανά τον παιδικό του έρωτα, την MJ, η οποία τον βοηθάει να γίνει καλύτερα και να ανοίξει ένα μαγαζί με αράχνες δίπλα στο diner του χωριού, εκεί όπου περνάει πια τις περισσότερες ώρες της ημέρας του. Μια ταινία για γερά στομάχια που καυτηριάζει τη δοκιμασία ενός πολέμου και μιλάει με τόλμη για θέματα ταμπού όπως οι ενήλικες που θεωρούν φυσιολογικό να ντύνονται αράχνες. 

Πόσα αστέρια του βάζω: **

THE KILLING OF A SACRED DEER

Το διάβασα το σενάριο. Τραγωδία σκέτη.

Αυτά που ξέρω: Η νέα ταινία του Λάνθιμου, με πρωταγωνιστές τους Colin Farrell και Nicole Kidman. Ξέρω επίσης ότι είναι η λιγότερη λανθιμική ταινία του Λάνθιμου μέχρι τώρα κι ότι πατάει πάνω στην ιστορία της ‘Ιφιγένειας εν Αυλίδι’ του Ευριπίδη. 

Πώς τη φαντάζομαι: Η Nicole Kidman καλείται από τον πατέρα της στο εξοχικό της στα προάστια του Λονδίνου, δήθεν για να παντρευτεί τον Colin Farrell. Στην πραγματικότητα, ο πατέρας της θέλει να την θυσιάσει γιατί μόνο έτσι θα βρει την αληθινή αγάπη και θα κερδίσει και μια συνδρομή για δωρεάν κρέας για ένα χρόνο από τα Tesco. Η Nicole, μεταμφιέζεται σε ελάφι για να τη γλιτώσει κι ερωτεύεται έναν άλλο ελάφι από τον ‘Αστακό’, με αποτέλεσμα να τη γλιτώσει επειδή στο τέλος η αγάπη κερδίζει τα πάντα. Ο πατέρας αυτοκτονεί.

Πόσα αστέρια του βάζω: *****

THE FATE OF THE FURIOUS

Ίσως αν προσθέσουμε ένα αμάξι ακόμα να μην το περιμένει ο κόσμος.

Αυτά που ξέρω: O Paul Walker έχει πεθάνει, αλλά ο Vin Diesel, o Rock, o Jason Statham και διάφοροι ακόμα καραφλοί με μύες, οδηγούν γρήγορα αμάξια και πλακώνονται. Στο συγκεκριμένο, το οποίο αν δεν κάνω λάθος αποτελεί την ενενηκοστή όγδοη συνέχεια, παίζει κι η Charlize Theron με τζίβες.

Πώς τη φαντάζομαι: Με κάποια αφορμή, όλοι οι καραφλοί οδηγούν αυτοκίνητα με νίτρο, τα τρακάρουν, πυροβολιούνται, έχουμε και μερικές εκρήξεις, αλλά όλοι ζουν. Τουλάχιστον στην ταινία.

Πόσα αστέρια του βάζω: *

BLADE RUNNER 2049

Ο νέος, ο νέος, ο νέος είναι ωραίος.

Αυτά που ξέρω: Η συνέχεια του Blade Runner του 1982, με τον Ryan Gosling και τον Harrison Ford να συνεχίζει να πρωταγωνιστεί σε ταινίες στις οποίες έπαιζε και πριν 40 χρόνια. Ο Adam Driver μάλλον δεν μπορούσε. Στη σκηνοθεσία, ο Denis Villeneuve.

Πώς τη φαντάζομαι: Ωραία χρώματα, διάστημα, διαστημόπλοια, ωραία χρώματα, τζάκετ, ωραία χρώματα, αποθέωση από θεατές επειδή έτσι πρέπει, ωραία χρώματα, διάστημα, ωραία χρώματα, τέχνη, δύο blade runners μαζί, συγκίνηση.

Πόσα αστέρια του βάζω: ********** (αλίμονο, Denis Villeneuve, αριστούργημα)

THE MEYEROWITZ STORIES

-Γεια σου, Ben.

– O Adam είμαι.

Αυτά που ξέρω: Ben Stiller και Adam Sandler σε δραματικούς ρόλους.

Πώς τη φαντάζομαι: Ben Stiller και Adam Sandler αναζητούν τον πατέρα τους, ο οποίος μετά από 50 χρόνια εξακολουθεί να τους μπερδεύει μεταξύ τους. Τελικά τους αποδέχεται όπως είναι και όλοι μαζί κάνουν ένα road trip στην Αμερική, εκεί όπου τους περιμένουν ξεκαρδιστικές περιπέτειες!!!1 Στο τέλος, ο πατέρας πεθαίνει κι ο Adam Sandler τραγουδάει στην κηδεία με ψιλή φωνή.

Πόσα αστέρια του βάζω: **

JIGSAW

Πάλι εδώ;

Αυτά που ξέρω: Η εβδομηκοστή έκτη συνέχεια του ‘Saw’, σε μια τελευταία προσπάθεια να αποπληρώσουν οι δημιουργοί το νησί που αγόρασαν στην Καραϊβική.

Πώς τη φαντάζομαι: Ο Jigsaw τελικά δεν έχει πεθάνει, αφού ένας φαν του είχε διατηρήσει σε ψυγείο τον εγκέφαλό του και τον έβαλε μέσα σε ένα ρομπότ. Το ρομπότ, παγιδεύει έξι ανθρώπους σε ένα σπίτι γεμάτο παγίδες και βασανιστήρια. Όλοι πεθαίνουν εκτός από έναν, ο οποίος γλιτώνει και καταστρέφει το ρομπότ. Στην τελευταία σκηνή, βλέπουμε ένα τελευταίο κύτταρο του Jigsaw να έχει επιζήσει, προμηνύοντας ακόμη μια συνέχεια.

Πόσα αστέρια του βάζω:

ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ

Διώξε με και μη λυπάσαι, τι θα γίνω μη φοβάσαι

Αυτά που ξέρω: Βιογραφική ταινία του σπουδαίου συγγραφέα, ποιητή, μουσικού και φιλοσόφου, από τον εθνικό μας σκηνοθέτη, Νίκο Σμαραγδή. Όσοι το έχουν δει, μου έχουν πει τα χειρότερα.

Πώς τη φαντάζομαι: Ο Σμαραγδής έχει μπερδευτεί και κάνει βιογραφική ταινία για τον Καζαντζίδη. Honest Mistake.

Πόσα αστέρια του βάζω: ****