ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Πώς να διοργανώσεις ένα πετυχημένο φεστιβάλ

Το λένε “Ψαροκόκαλο”, είναι ίσως το πιο ανερχόμενο φεστιβάλ της Αθήνας κι εμείς μιλήσαμε με έναν από τους ανθρώπους πίσω από αυτό.

Ξέρεις πώς είναι η Αθήνα όταν βρέχει πολύ. Κίνηση, μικρο-πλημμύρες σε κάθε γωνιά του δρόμου, πεζοδρόμια πηγμένα σε ένα πολύχρωμο χάος από ομπρέλες και αδιάβροχα, κόρνες, καθυστερήσεις στα πάντα. Όχι ακριβώς ιδανικές συνθήκες για να βγεις να διασκεδάσεις.

Τόσο μεγαλύτερη αξία λοιπόν αποκτά εκείνο το βραδυνό μιας Τρίτης πριν κάποια χρόνια. Ένα βραδυνό βροχερό, από αυτά που σε κάνουν να μη θες να ξεμυτίσεις, που όμως αν πέρναγες έξω απ’την Ταινιοθήκη θα αντίκρυζες ένα θέαμα αναπάντεχο: Κόσμο να την έχει γεμίσει, σε αναμονή μιας προβολής.

Εκείνη ήταν η στιγμή που τα παιδιά πίσω από την διοργάνωση του φεστιβάλ PSAROKOKALO μάλλον ξεχωρίζουν ως εκείνη την αποφασιστική στιγμή, παγωμένη στο χρόνο, που νιώθεις πως κάτι που έχεις φτιάξει, είναι πετυχημένο. Εκείνη την Τρίτη, η προβολή στην Ταινιοθήκη ήταν sold-out. Φυσικά επρόκειτο να ακολουθήσουν πολλά ακόμα τέτοια τα επόμενα χρόνια, για ένα φεστιβάλ που ξεκίνησε ταπεινά κι έχει εξελιχθεί σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πολιτιστικές προτάσεις της Αθήνας.

 

Τι είναι το PSAROKOKALO: Από σήμερα 16 Φεβρουαρίου ως τις 22 του μήνα, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και στο NIXON διοργανώνεται ένα διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, ταινιών δηλαδή που κατά κανόνα σε διασκεδάζουν, σε κάνουν να γελάσεις, να κλάψεις, να σκεφτείς, να πωρωθείς, όλα μέσα σε ένα συμπυκνωμένο διάστημα 5, 10, 15 λεπτών. Χωρίς φλυαρίες, χωρίς βαρετές πλοκές, χωρίς κλισέ.

Η επίσημη περιγραφή λέει, “Το φεστιβάλ αποτελεί μέρος ενός σχεδίου που στοχεύει στην προβολή, την ανάπτυξη, την έρευνα και την πρόοδο της κινηματογραφικής τέχνης και πρακτικής. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει προβολές βραβευμένων ταινιών μικρού μήκους από όλο τον κόσμο (διαγωνιστικό τμήμα), αφιερώματα και ειδικές προβολές, παράλληλα οπτικοακουστικά δρώμενα, διαλέξεις, συζητήσεις, εκθέσεις, συναυλίες και πάρτι.”

Εμείς πάντως ζητήσαμε από τον Σταύρο Ράπτη, εκ των διοργανωτών, να μας δώσει ένα δικό του ορισμό για το τι είναι αυτό το φεστιβάλ, και πώς γεννήθηκε. “Είμαστε ουσιαστικά μια ομάδα φίλων -σκηνοθετών, γραφιστών, φωτογράφων- που μας αρέσουν οι μικρού μήκους ταινίες και επειδή είναι δύσκολο να τις βρεις σε αθηναϊκές αίθουσες, αποφασίσαμε να επιλέγουμε τις καλύτερες κάθε χρόνο και να δίνουμε στον κόσμο την ευκαιρία να ανακαλύψει τους σκηνοθέτες που τα επόμενα χρόνια θα γνωρίσει με τις μεγάλου μήκους τους.

 

Ήταν αρχικά μια ιδέα της Τατιάνας Κουμούτση πριν 6 χρόνια, να κάνει στο Booze ένα φεστιβάλ με πολλά διαφορετικά καλλιτεχνικά γεγονότα (προβολές,παραστάσεις θεάτρου και χορού, συναυλίες, εκθέσεις). “Στην πορεία είδαμε πως οι προβολές ήταν αυτό που μας άρεσε περισσότερο (και που το κοινό ζητούσε περισσότερο) και αποφασίσαμε να το καθιερώσουμε.”

Σταδιακά, ο χαρακτήρας του φεστιβάλ σχηματίστηκε κάπως αυτόματα. “Σε σχέση με την αρχική σύλληψη το φεστιβάλ έχει αλλάξει πολύ, είναι πλέον αμιγώς κινηματογραφικό. Και χρόνο με το χρόνο προσθέτουμε και κάτι καινούργιο.” Όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα 3χ3 που παρουσιάζει 3 ταινίες από τη φιλμογραφία 3 σκηνοθετών που τώρα ετοιμάζονται για την πρώτη τους μεγάλου μήκους. (Ιδανικό επίσης για να κάνεις φιγούρα στους φίλους μετά από καναδυο χρόνια: “Α, εγώ αυτόν τον ήξερα από τις μικρού μήκους του, τώρα ξεπουλήθηκε” κλπ.)

Πολλοί από αυτούς θα σου μιλήσουν κιόλας. Τρόπον τινά, τουλάχιστον. “Η μεγαλύτερη δυσκολία μας ήταν και παραμένει να μπορούμε να καλούμε τους ξένους σκηνοθέτες για να συνομιλούν με το κοινό. Αποφασίσαμε λοιπόν, αφού λεφτά δεν έχουμε, πριν από κάθε ταινία να προβάλουμε ένα σύντομο βίντεο-παρουσίαση από τον κάθε σκηνοθέτη. Φέτος γίνεται δοκιμαστικά για κάποιες ταινίες του διαγωνιστικού, από του χρόνου ελπίζουμε για όλες.

Κάθε ‘του χρόνου’ και καλύτερα, δηλαδή.

 

PSAROKOKALO 2012
Info:
16-22 Φεβρουαρίου 2012
ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ιερά Οδός 48 & Μ.Αλεξάνδρου, Κεραμεικός)
ΝΙΧΟΝ (Αγησιλάου 61Β, Κεραμεικός)
Όλες οι ταινίες προβάλλονται με αγγλικούς υπότιτλους
Τιμή εισιτηρίου 5 ευρώ (κάθε δίωρη προβολή)
Με ελεύθερη είσοδο σε ημερίδες, έκθεση και στο Psarokokalo official party
Mail: [email protected]
www.psarokokalo.gr
Facebook Psarokokalo Fest
@Myspace