ΜΟΥΣΙΚΗ

Πώς να ραπάρεις σαν τον Vanilla Ice

Γιατί αυτός ο τύπος που έγραψε ένα ομολογουμένως μεγάλο τραγούδι πριν είκοσι χρόνια μας απασχολεί ακόμα με τα καμώματα του

Η αφορμή είναι η εξής: Ο Vanilla Ice έβγαλε από το σεντούκι κάτι ρίμες που έγραψε για τα χελωνονιντζάκια το 1995 και τις έδωσε για ένα διαφημιστικό. Στο βίντεο κάνει τον υπάλληλο σούπερμάρκετ, βάζει τα κουτιά με το προϊόν στα ράφια και σκάει μερικά χαμόγελα. Και όλα καλά αν δεν ήταν ο τύπος που έγραψε το “Ice Ice Baby”, το τραγούδι που έφερε το hip hop στο mainstream.

Θέλω να πω ότι ο τύπος που το highlight της ζωής του ήταν ένα hit στις αρχές του 90, που έβγαλε κάτι δίσκους αλλά πήγαν ψιλοάπατοι, που κόντεψε να πεθάνει τρεις φορές, που τελικά βρέθηκε κάπου μεταξύ μουσική, τηλεόρασης και αφάνειας αλλά πουθενά συγκεκριμένα, γίνεται είδηση στο Rolling Stone. Οπότε δεν μπορεί, κάτι θα κάνει καλά. Αυτό είπαμε να ψάξουμε.

Δούλεψε τις ρίμες σου

Αυτοπεποίθηση

Ένας λευκός κάνει hip hop μουσική για ένα μαύρο κοινό. Και τελικά φτάνει πουλάει ένα εκατομμύριο άλμπουμ την ημέρα. Αν αυτό δεν είναι αυτοπεποίθηση, τι είναι;

Αν έχεις τύχη διάβαινε

Το πρώτο άλμπουμ του Vanilla Ice, το  “Hooked” πούλησε 50 χιλιάδες αντίτυπα. Το πρώτο single που κυκλοφόρησε ήταν το “Play That Funky Music” και το “Ice Ice Baby” ήταν ένα τίμιο b-side. Δύο χρόνια μετά το  “Ice Ice Baby” έγινε το πρώτο hip-hop τραγούδι που έφτασε στην κορυφή του Billboard και από τότε θεωρείται κάτι σαν ορόσημο της μετάβασης του hip hop στο mainsteam.

Δούλεψε τις κινήσεις σου

Ό,τι κάνεις, να το κάνεις καλά

Μερικά χρόνια πριν κυκλοφορήσει τον πρώτο του δίσκο ασχολείται αποκλειστικά με το motocross. Το 1985 κερδίζει τρεις τίτλους στο Grand National Championships στο Dallas. Δέκα χρόνια μετά είναι ο 6ος καλύτερος αναβάτης Jet Ski στον κόσμο. Με χορηγία της Kawasaki, έτσι;

Δε χρειάζεται να γίνεσαι βούκινο

Της Madonna εξαιρουμένης, ποτέ δεν μας απασχόλησαν οι γκόμενες του. Και όταν κάποιος ρεπόρτερ τον ρώτησε τι δουλειά έκανε η μητέρα σου εισέπραξε ένα μεγαλοπρεπές “none of your fucking business”.

Να πέφτεις. Και να σηκώνεσαι

Κυρίως το δεύτερο. Ένας τραυματισμός στο motocross τον αφήνει εκτός για μήνες. Ο Vanilla Ice ανακαλύπτει το ραπ, τελειοποιεί τις κινήσεις του στο breakdance και γίνεται street performer. Στο ίδιο διάστημα επιβιώνει από ένα πιστολίδι τύπου “Grand Torino” (αυτό που περιγράφει στο Ice Ice Baby) και ένα ντου με πέντε μαχαιριές. Το 1995 κάνει απόπειρα αυτοκτονίας με υπερβολική δόση ηρωίνης.

Ξεχώρισε το αληθινό από το πλαστικό

Όταν η SBK Records έψαχνε τον κλώνο του ΜC Hammer, έπεισε τον Vanilla Ice να αφήσει το δρόμο και να ακολουθήσει μια πιο εμπορική πορεία. Εκεί έγιναν διάφορα ευτράπελα. Το “Hooked “ηχογραφήθηκε ξανά και κυκλοφόρησε με άλλο τίτλο, ο Vanilla Ice άλλαξε ρούχα, κούρεμα και φίλους και τελικά σβήστηκαν τα μελανά σημεία από το παρελθόν του -δηλαδή κυκλοφόρησε μια παραποιημένη βιογραφία. Είναι από τα λίγα πράγματα που μετανιώνει ο Vanilla Ice.

Μάθε από τα λάθη σου

Η αλήθεια είναι ότι ο σαραντατετράχρονος σήμερα Robert Van Winkle είναι πολύ πιο ώριμος από τον δεκαοχτάχρονο Vanilla Ice. Και μοιράζει αφειδώς σοφία σε Justin Bieber, Miley Cyrus και λοιπούς αστέρες.

Βάλε λίγο σάλτσα στην ιστορία

Ποια είναι η ιστορία; Μετά την επιτυχία του “Ice Ice Baby”, ο Suge Knight που είχε κάνει την παραγωγή έκανε ντου στη σουίτα του Vanilla Ice ζητώντας τα δικαιώματα που του αντιστοιχούσαν. Οι γορίλες του τον κρέμασαν ανάποδα από το μπαλκόνι προκειμένου να τον πείσουν. Στην πραγματικότητα, ο Suge Knight ήταν πολύ ευγενικός και τον επισκέφτηκε καμιά δεκαπενταριά φορές μέχρι να τον πείσει.

Κάνε τη ζωή τραγούδι

Οι στίχοι του “Ice Ice Baby” περιγράφουν μια εντελώς Trainspotting φάση που και τελειώνει με πιστολίδια. Ο Vanilla Ice είναι δεκαέξι-δεκαεφτά χρονών, έχει αλλάξει δύο θετούς πατέρες και έχει μεγαλώσει σε δύο πολιτείες. Δύο δεκαετίες αργότερα δηλώνει ότι γράφει για  αυτά που ξέρει.

Κλέψε με τρόπο. Κλέψε γενικά.

Το μπασάκι στο Under Pressure; Ντινγκι Ντι Ντινγκι-ντινγκι. To μπασάκι στο “Ice Ice Baby”; Ντι Ντινγκι Ντι Ντινγκι-ντινγκι. Ο ίδιος το λέει.

 

Το ταλέντο στη ζωή είναι σημαντικότερο

Με τα λόγια του Steve Huey: “Δυστυχώς, δεν μπορεί να κρατήσει ένα mid-tempo, η ροή του είναι ξύλινη, η φωνή του έχει μια περίεργη χροιά και δεν είναι σίγουρος ποια προφορά θέλει να υιοθετήσει. ‘Ολα αυτά βγαίνουν στην πορεία ενός άλμπουμ.”

Αυτό. Το γνωστό τσουλούφι

Και αυτό

 

Και λίγη παπάτζα δεν είναι κακό

“Yesterday is history, tomorrow is a mystery.” Η αγαπημένη του έκφραση. Τη λέει σε κάθε συνέντευξη.