ΒΙΒΛΙΟ

Πώς θα κερδίσεις (τουλάχιστον) 8 ώρες το μήνα

Ένας δημοσιογράφος του Oneman πραγματοποιεί όλες τις πληρωμές του μήνα μέσω e-banking και καταγράφει το χρόνο που κατάφερε να εξοικονομήσει.

Ο εναλλακτικός τίτλος του κειμένου, θα μπορούσε απλά να είναι “στο κυνήγι του κερδισμένου χρόνου”, όμως η αλήθεια είναι ότι φοβήθηκα τις συγκρίσεις με το δημιούργημα του Προυστ κι είπα να τον αποφύγω, προτιμώντας κάτι πιο συμβατικό.

Τον μήνα που μας πέρασε πάντως, αυτός ακριβώς ήταν ο στόχος μου: Να κερδίσω όσο περισσότερο χρόνο γίνεται, πραγματοποιώντας όλες μου τις πληρωμές μέσω του e-banking της Alpha Bank.

Το να πληρώνεις άλλωστε λογαριασμούς, σίγουρα δεν ανήκει στις χαρές της ζωής. Αν είναι να σπαταλάς και τη μισή σου μέρα για τη διαδικασία, εκτός απ’ τον μισό (τουλάχιστον) μισθό σου, υπάρχει ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα.

Ήξερα ότι μέσω των ηλεκτρονικών πληρωμών θα γλίτωνα αρκετό απ’ το χρόνο μου, όμως δεν ήξερα ακριβώς πόσο. Αποφάσισα λοιπόν να καταγράψω τις κερδισμένες ώρες, χρονομετρώντας και συγκρίνοντας τον παραδοσιακό τρόπο πληρωμής με τις πληρωμές μέσω του e-banking.

Εκτός απ’ τις ώρες που κερδίζω όμως, συνειδητοποίησα ότι εξίσου σημαντική είναι κι η ταλαιπωρία που γλιτώνω. Μοναδικό πρόβλημα πλέον, είναι ότι πρέπει να βρω έναν τρόπο να αξιοποιήσω όλο αυτόν τον κερδισμένο χρόνο. Το γυμναστήριο πάντως το έχω ήδη αποκλείσει.

Αποστολή νούμερο 1: Το Νοίκι

Ο παραδοσιακός τρόπος: Χτυπάω το κουδούνι του νοικάρη (στο καλό σενάριο, δηλαδή σε αυτό που μένει στην ίδια πολυκατοικία με μένα). Μου ανοίγει και με προσκαλεί να περάσω μέσα. Το μυαλό μου κολλάει, δεν μπορώ να σκεφτώ ούτε μια δικαιολογία για να φύγω και βρίσκομαι καθισμένος στον καναπέ του, να ακούω όλους τους μεταγραφικούς προβληματισμούς του για τον φετινό Παναθηναϊκό. Φεύγοντας, εκτός απ’ τα λεφτά του ενοικίου, έχω χάσει και 1 ώρα από τη ζωή μου.

Χρόνος παραδοσιακού τρόπου: 1 ώρα (στο καλό σενάριο)

Μέσω e-banking: Κάνω log in με τον λογαριασμό μου στο ηλεκτρονικό σύστημα, επιλέγω την κατηγορία “μεταφορές χρημάτων” και μεταφέρω τα λεφτά του ενοικίου στον λογαριασμό του νοικάρη, χωρίς να μαθαίνω που μπάζει το νέο δεξί μπακ της Πανάθας. Αποθηκεύοντας μάλιστα τη συναλλαγή τις επόμενες φορές την πραγματοποιώ ακόμα πιο γρήγορα.

Χρόνος με e-banking: 4 λεπτά

Κερδισμένος χρόνος: 56 λεπτά

Αποστολή νούμερο 2: Η ΔΕΗ

 

Ο παραδοσιακός τρόπος: Ξυπνάω απ’ τα αξημέρωτα για να αποφύγω την κίνηση, να βρω να παρκάρω και να πάρω χαρτάκι προτεραιότητας. Στήνομαι στην ουρά, τσακώνομαι με παππούδες που πάνε να με προσπεράσουν, μπλέκομαι απ’ το πουθενά σε συζήτηση για την πολίτικη κατάσταση στη χώρα, ρίχνω κι έναν τσακωμό με τον υπάλληλο για το καλό και φεύγω.

Χρόνος παραδοσιακού τρόπου: 2 ώρες και 40 λεπτά

Μέσω e-banking: Γνωστά πράγματα. Μπαίνω στο e-banking μου, επιλέγω τις πληρωμές, στη συνέχεια τη ΔΕΗ, καταχωρώ τον αριθμό του λογαριασμού, το ποσό και ολοκληρώνω τη συναλλαγή. Μπορώ μάλιστα να επιλέξω το ποσό να αποδεσμευτεί την ημέρα που λήγει ο λογαριασμός αρκετές ημέρες πριν και να έχω το κεφάλι μου ήσυχο.

Χρόνος με e-banking: 3 λεπτά

Κερδισμένος χρόνος: 2 ώρες και 37 λεπτά (συν τον κερδισμένο ύπνο, τεράστια νίκη)

Αποστολή νούμερο 3: Το κινητό

Ο παραδοσιακός τρόπος: Ξυπνάω και πάλι πρωί (ο παραδοσιακός τρόπος θέλει και πρωινό ξύπνημα, πρέπει να το αποδεχτείς αυτό), ψάχνω να παρκάρω στα ΕΛΤΑ της περιοχής μου, περιμένω στην ουρά όσο η μπροστινή ψάχνει ένα δέμα που της έστειλε η θεία της από τη Μαδαγασκάρη πριν 3 μήνες κι όταν έρθει πια η σειρά μου, πληρώνω και συνεχίζω τη μέρα μου.

Χρόνος παραδοσιακού τρόπου: 1 ώρα και 43 λεπτά

Μέσω e-banking: Μπαίνω στο e-banking όποτε με βολεύει, επιλέγω και πάλι τις πληρωμές και μεταφέρω το ποσό του λογαριασμού ηλεκτρονικά. Δεν μαθαίνω βέβαια αν παρέλαβε η κυρία το δέμα της, αλλά μπορώ να ζήσω και χωρίς αυτή την πληροφορία.

Χρόνος με e-banking: 3 λεπτά

Κερδισμένος χρόνος: 1 ώρα και 40 λεπτά

Αποστολή νούμερο 4: Η ΕΥΔΑΠ

 

Ο παραδοσιακός τρόπος: Ξυπνάω πια από μόνος μου πριν καν ξημερώσει από συνήθεια, παρκάρω από συνήθεια, περιμένω στην ουρά από συνήθεια, τσακώνομαι από συνήθεια. Η ρουτίνα των επισκέψεων στις δημόσιες υπηρεσίες με έχει κάνει ζόμπι.

Χρόνος παραδοσιακού τρόπου: 1 ώρα και 32 λεπτά

Μέσω e-banking: Μπαίνω στο e-banking της Alpha Bank από συνήθεια, πληρώνω από συνήθεια, ξεμπερδεύω σε 2 λεπτά. Η ευχάριστη αυτή ρουτίνα με έχει κάνει γρήγορο.

Χρόνος με e-banking: 2 λεπτά

Κερδισμένος χρόνος: 1 ώρα και 30 λεπτά

Αποστολή νούμερο 5: Αυτόματη πληρωμή διοδίων

Ο παραδοσιακός τρόπος: Πάω να περάσεις τα διόδια με το ηλεκτρονικό μηχάνημα, η μπάρα δεν ανεβαίνει και συνειδητοποιώ ότι είναι πια κι επίσημα άδειο. Δεν έχω λεφτά πάνω μου, ψάχνω τρόπους, κάνω όπισθεν, γίνομαι ρεζίλι.

Χρόνος παραδοσιακού τρόπου: 45 λεπτά

Μέσω e-banking: Κάνω το log-in μου, ανανεώνω το μηχάνημα κι έχω το κεφάλι μου ήσυχο. Μπορώ μάλιστα να δώσω πάγια εντολή η πληρωμή να γίνεται κάθε μήνα και να μην κουνάω καν το δαχτυλάκι μου.

Χρόνος μέσω e-banking:1 λεπτό

Κερδισμένος χρόνος: 44 λεπτά

Συνολικός κερδισμένος χρόνος: 7 ώρες και 45 λεπτά, δηλαδή μια ημέρα στη δουλειά, ο μισός κύκλος μιας σειράς ή ένα ταξίδι μέχρι το Λονδίνο με αεροπλάνο και πίσω. Όχι κι άσχημα.

Το πείραμα πέτυχε, ο κύβος ερρίφθη. Καλός ο παραδοσιακός τρόπος, όμως καλύτερα είναι η άνεση, ο ελεύθερος χρόνος κι η ξεκούραση που προσφέρουν οι πληρωμές μέσω του e-banking της Alpha Bank.