NETFLIX

11 επεισόδια του Queer Eye που θα σου μάθουν την αξία του πλαντάγματος

Όταν έχεις ανάγκη ένα ατόφιο, εκτονωτικό πλάνταγμα, το χιτ του Netflix θα σε σπρώξει στην κατάρρευση.

Το ‘Queer Eye’ του Netflix απέκτησε 4 σεζόν μέσα σε δυο χρόνια, έχει κερδίσει 3 βραβεία Emmys και 3 ακόμη υποψηφιότητες, και έκανε τους παρουσιαστές του σούπερσταρ μέσα σε ένα σαββατοκύριακο. Η συνταγή του ήταν ήδη πετυχήμένη και είχε θεμελιώσει το αμερικανικό δίκτυο Bravo στο ξεκίνημά του: Πέντε queer άτομα με ειδικεύσεις, οι νέοι Fab 5, θα έκαναν makeovers σε ανθρώπους που το είχαν ανάγκη.

Όταν το Netflix αποφάσισε να επαναφέρει το show όμως, θα το έκανε σε πιο σύγχρονο πνεύμα. Οι ρόλοι θα ήταν πάνω-κάτω οι ίδιοι, με εξαίρεση αυτόν του culture expert. Ο Jonathan θα αναλάμβανε το grooming, ο Tan το styling, ο Antoni το φαγητό, ο Bobby τη διακόσμηση και ο Karamo τυπικά το culture, αν και αντί να περιοριστεί σε προτάσεις για εξόδους και τα πιο εκλεπτυσμένα πράγματα στη ζωή, θα ήταν στην πραγματικότητα life coach. Τα makeovers μετονομάστηκαν σε make-betters γιατί ο σκοπός είναι μία βελτιωμένη βερσιόν του εαυτού σου αντί κάποια συθέμελη αλλαγή, οι συμμετέχοντες λέγονται ‘ήρωες’ γιατί τολμούν να φανούν ευάλωτοι και, αντί για αστεράκια, κάθε επεισόδιο θα έπρεπε να βαθμολογείται με δάκρυα. Όσο περισσότερο καταρρεύσεις, τόσο πιο πετυχημένη η αποστολή του.

Θα καταντήσεις κάπως έτσι:

Όταν κάνει πρεμιέρα καινούρια σεζόν, πλέον ξέρω τη διαδικασία και την περιμένω. Φαγητό και χαρτομάντιλα. Μιλάμε για ατόφιο, εκτονωτικό πλάνταγμα, από αυτά που σε στέλνουν για ύπνο σαν πουλάκι. Που σε κάνουν ένα στερεότυπο μελούρας. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ, ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ. Και τέτοια.

Αν έχεις κι εσύ την ανάγκη να ενδώσεις στο αρκουδάκι της αγάπης που έχεις μέσα σου αλλά χαώνεσαι στα τόσα επεισόδια που έχει πια η εκπομπή, ξεκίνα από τα παρακάτω (και μετά δες και τα υπόλοιπα):

1. You Can’t Fix Ugly (S01E01)

Ο πιλότος της σειράς έδωσε αμέσως το στίγμα της. O φορτηγατζής Tom είναι μοναχικός, αλλά όχι μόνος. Η κόρη του θέλει να ανανεώσει το στιλ του, γι’ αυτό και ζητά από τους Fab 5 να τον δώσουν ένα χεράκι, όμως η μεγαλύτερη αλλαγή που καλείται να κάνει είναι να σταματήσει να αποκαλεί τον εαυτό του άσχημο και την περίπτωσή του μη αναστρέψιμη. Στην πραγματικότητα θέλει πολύ να συνδεθεί με τον κόσμο εκεί έξω, αλλά έχει ξεχάσει πώς. Η προθυμία του να ανακαλύψει τον τρόπο και η δεκτικότητά του στις προτάσεις πέντε γκέι ανδρών που του έδωσαν μέχρι και πράσινο κονσίλερ για τις κοκκινίλες του, είναι πραγματικά συγκινητικές. Έξτρα συγκινητικό είναι και το γεγονός ότι ένας συντηρητικός παππούς από το Kentucky μπορεί ακόμη να αλλάξει τις στερεοτυπικές του απόψεις, όπως τον βοήθησαν να κάνει στο παραπάνω στιγμιότυπο.

2. To Gay or Not Too Gay (S01E04)

Ο AJ αποκαλούσε τον εαυτό του τον πιο «στρέιτ γκέι άντρα στην Ατλάντα». Φάνηκε γρήγορα ότι στο νέο ‘Queer Eye’ ο μεγάλος εχθρός θα ήταν ο τοξικός ανδρισμός που καταπιέζει με διάφορους τρόπους τους συμμετέχοντες παρά ένα ζευγάρι τζιν σε λάθος μέγεθος, και ο AJ είναι το καλύτερο τέτοιο παράδειγμα. Ο νεαρός πολιτικός μηχανικός είχε μιλήσει για τη σεξουαλικότητά του στους πολύ στενούς του φίλους, όμως η αποστολή του σε όλες τις υπόλοιπες πτυχές της ζωής του ήταν να μην την προδίδει τίποτα πάνω του. H αποστροφή του σε οτιδήποτε εκλάμβανε ως περισσότερο θηλυκό απ’ όσο άντεχε, τον απέτρεπε από την εξέλιξή του στο στιλ, στην ερωτική του σχέση, στον αυτοπροσδιορισμό του, στην αποδοχή της κοινότητάς του και, κυρίως, στην αποκάλυψη των προτιμήσεών του στη θετή του μητέρα που τον μεγάλωσε μετά τον θάνατο του πατέρα του. Η απελευθέρωσή του όταν τελικά της μιλά δεν θα αφήσει κανέναν χωρίς μπουκωμένη μύτη, πρησμένα μάτια και ένα βουνό πεταμένα χαρτομάντιλα.

3. Sky’s the Limit (S02E05)

Το ‘Sky’s the Limit’ ήταν το πρώτο επεισόδιο της σειράς με τρανς ‘ήρωα’. Οι περιορισμένες γνώσεις κάποιων εκ των Fab 5 για την τρανς κοινότητα, όπως και το αδιάκριτο βλέμμα του show σε πολύ προσωπικές στιγμές όπως η στιγμή μιας εγχείρησης, οδήγησαν σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για το κατά πόσο ήταν έτοιμη η εκπομπή να διαχειριστεί κάτι τέτοιο (πάρε μια ιδέα απ’ αυτήν σε αυτό, αυτό και αυτό το άρθρο). Η ιστορία του Skyler και της μικρής οικογένειας από παραγκωνισμένους outsiders που έχει φτιάξει όμως, η ανακούφισή του όταν το σώμα του έμοιασε ακόμη περισσότερο με αυτό που είχε οραματιστεί, η απόκτηση κάτι τόσο απλού όπως μια νέα ταυτότητα με τη βοήθεια του Karamo, είναι τόσο αφοπλιστικά.

Το ‘Sky’s the Limit’ κάνει γκραν φινάλε με ένα μεγάλο πάρτι και καλεσμένοι είναι όλοι όσοι βοήθησαν τον Skyler ψυχολογικά και οικονομικά να προχωρήσει, πλαισιώνοντάς τον με μια γιγάντια αγκαλιά από χαμόγελα και χορό. Όταν δηλώνει πως δεν έχει αισθανθεί τόσο άνετα στη ζωή του, αναπνέεις βαθιά μαζί του.

4. Lost Boy (S03E02)

Ο Joey Greene δεν αγαπούσε το αποσμητικό, έμενε για χρόνια σε ένα ακατάστατο τροχόσπιτο και, παρότι που σίγουρα ενέπνεε τα παιδιά και τους συναδέλφους του στην κατασκήνωση όπου εργαζόταν, δεν ένιωθε ότι μπορούσε να εμπνεύσει τον γιο του. Ο ασθενής έπασχε από σύνδρομο του Πίτερ Παν σύμφωνα και με τον ίδιο, όμως ο αληθινός του φόβος δεν ήταν η εξομοίωση με έναν πιο συμβατικό τρόπο ζωής ή κάποια τόσο μεγάλη άρνηση να μεγαλώσει, όσο η διαλυμένη του αυτοεκτίμηση λόγω του παρελθόντος του. Το πρόβλημά του με τον αλκοολισμό, η κατάθλιψη, ένα διαζύγιο, η μετακόμισή του μακριά από το παιδί του – τον πήγαν όλα πολλά βήματα πίσω. Όταν τελικά έβαψε ένα κανό παρέα με τον γιο του και του ζήτησε να το κάνουν πιο συχνά, ή όταν τον καλωσόρισε στο καινούριο τους σπίτι, ειλικρινά, το κλάμα μου δεν είχε βγει από τον Παράδεισο, είχε βγει από κάποια καταραμένη ψυχή σε καζάνι της κόλασης.

5. Jones Bar-B-Q (S03E03)

Οι αδελφές Jones χρησιμοποίησαν την κρυφή συνταγή BBQ σως του πατέρα τους για να φτιάξουν μια μικρή επιχείρηση που σιγά-σιγά τις ξεπέρασε. Η καντίνα τους προσέλκυε πλέον πολύ περισσότερο κόσμο απ’ όσους μπορούσε να εξυπηρετήσει, οι ίδιες είχαν ξεχάσει το κόνσεπτ του ύπνου και ο στόχος τους να στείλουν την κόρη της οικογένειας στο κολέγιο θα εκπληρωνόταν μεν, αλλά με τεράστιο κόστος στην ψυχολογία και την υγεία τους. Η ανάγκη τους για ανεξαρτησία τις απέτρεπε απ’ το να ζητήσουν βοήθεια, όμως δεν είχαν υπολογίσει στον οδοστρωτήρα των Fab 5. Μέχρι το τέλος του ‘Jones Bar-B-Q’ θα είχαν ένα street food εστιατόριο, βοηθούς που θα τις ελάφραιναν και την πολύτιμη σάλτσα τους συσκευασμένη και έτοιμη προς πώληση. Οι δυο τους δεν παραπονέθηκαν καθόλου για τον κόπο τους στη διάρκεια του επεισοδίου, όταν κλήθηκαν να διαλέξουν το μπουκάλι που προτιμούσαν και συνειδητοποίησαν ότι επιτέλους θα ανταμείβονταν, λύθηκαν στο κλάμα. Κι εγώ μαζί τους.

6. When Robert Met Jamie (S03E04)

Ο Robert ετοιμάζεται σε λίγες μέρες να παντρευτεί τη μητέρα των παιδιών του. Ταυτόχρονα προσπαθεί να βγάλει άκρη με μπαμπαδίστικες υποχρεώσεις, αλλά συνήθως καταφεύγει σε εύκολες λύσεις. Ο ανηλεής αυτοσαρκασμός του Robert είναι από τα πρώτα χαρακτηριστικά του που τραβούν την προσοχή των Fab 5 και γρήγορα καταλαβαίνουν ότι είναι η άμυνά του. Αν σπάσει πρώτος πλάκα με κάποιο ελάττωμά του, δεν θα τον προλάβει κανείς άλλος. Στο μεταξύ είναι ακραία αξιαγάπητος, ένας από τους πιο καλόγνωμους συμμετέχοντες σε τεσσάρων σεζόν εκπομπή και σίγουρα ο πιο ομιλητικός. Μέσα στα πρώτα τριάντα λεπτά της συνάντησής του με τους Fab 5 όμως, πάνω-κάτω αποκάλεσε αστειευόμενος τον εαυτό του χοντρό, κουραστικό, άσχημο και ανάξιο. Στα πέντε, όμως, λεπτά που αναγκάζεται να ακούσει σε ηχογράφηση αυτά του τα λόγια να αντηχούν μέσα σε μια άδεια αίθουσα χορού, το χιούμορ δεν αρκούσε για να πνίξει τον θόρυβό τους. Κορυφαία στιγμή της 3ης σεζόν, κορυφαία περίπτωση ανθρώπου γιατί έχεις οπωσδήποτε υπάρξει Robert σε κάποια φάση της ζωής σου.

7. Black Girl Magic (S03E05)

Εδώ το πλανταγματάκι έρχεται καθόλη τη διάρκεια του επεισοδίου. Η Jess δεν είναι αρκετά γυναίκα γιατί είναι λεσβία, αρκετά μαύρη γιατί άκουγε Paramore αντί χιπ χοπ, αρκετά μορφωμένη γιατί η θετή οικογένειά της (είχε υιοθετηθεί) την αποκήρυξε και έτσι δεν κατάφερε να τελειώσει το κολέγιο. Έχοντας εντελώς εγκαταλείψει την ιδέα της οικογένειας ως κάτι που θα μπορούσε να αποκτήσει ποτέ, μαθαίνει ότι οικογένεια μπορεί να είναι και οι άνθρωποι που επιλέγουμε και μας επιλέγουν. Το επεισόδιο είναι μια ιστορία που ακούμε, αλλά σπάνια βλέπουμε – όχι ακριβώς έτσι τουλάχιστον. Οι μαύρες γυναίκες δεν είναι και η πρώτη ομάδα που έρχεται στο νου όταν σκεφτόμαστε τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Η Jess βρήκε τη φωνή της, επανενώθηκε με τη βιολογική αδερφή της και, μετά το τέλος του επεισοδίου, ξαναμπήκε στο πανεπιστήμιο με χρήματα που μάζεψαν οι φαν της εκπομπής. Bonus το γεγονός ότι είναι σερβιτόρα σε ελληνικό εστιατόριο όπου αποκαλούν το σουβλάκι “gyro sandwich”.

8. Elrod & Sons (S03E06)

Ο χήρος Elrod θέλει να τιμήσει τη μνήμη της γυναίκας του που χάθηκε πρόσφατα από καρκίνο μετακομίζοντας με τους γιους του στο σπίτι που είχαν ονειρευτεί να έφτιαχναν μαζί. «Εάν κάθε άντρας που περπατά σ’ αυτή τη γη ήταν λίγο περισσότερο σαν τον Elrod, θα ήμασταν σε πολύ καλύτερο επίπεδο», λέει η καλύτερη φίλη της γυναίκας του και θα συμφωνήσω. Με το ένα πόδι στο παρελθόν και το άλλο σε ένα μέλλον που δεν ξέρει πώς να δρομολογήσει σωστά, ο άνθρωπος έχει χάσει τελείως το παρόν του – από το να μάθει να ντύνει τα παιδιά του μέχρι να πάει επιτέλους στο σπίτι που ήθελε να φτιάξει. Οι Fab 5 του δίνουν πολύ πρακτικές λύσεις για να βοηθηθεί στην καθημερινότητά του, η πιο ουσιώδης σχέση μεταξύ τους όμως αναπτύσσεται όταν δένονται μέσα από τις εμπειρίες τους με το πένθος. Στην κορύφωση του επεισοδίου, ο Bobby του δίνει ένα σεντούκι χαραγμένο με μια χαρακτηριστική φράση της συζύγου του στον δικό της γραφικό χαρακτήρα. Αν δεν δακρύσεις εκεί, τι έχεις μέσα σου.

9. Stoner Skates By (S04E03)

Ο John παίζει να έχει την καλύτερη κόρη που έχω δει σε ριάλιτι εκπομπή. Είναι μέχρι τώρα το μικρότερο σε ηλικία άτομο που πρότεινε ‘ήρωα’ στο ‘Queer Eye’ και ευτυχώς αποζημιώθηκε. Ο μπαμπάς της ήταν μεν το “man child” όπως η ίδια τον αποκαλούσε που μπορούσε να παίζει μαζί της για ώρες, αλλά ως man child ήταν κάποιες φορές δικό της παιδί αντί το ανάποδο. Η ανάγκη του John να μάθει να σηκώνεται το πρωί για να της φτιάχνει πρωινό ή για να καταλάβει τι πραγματικά της αρέσει στο ερασιτεχνικό πατινάζ είναι ό,τι πιο φιλότιμο θα δεις στην 4η σεζόν. Ήμουν πάρα πολύ έτοιμη να κράξω τον John γιατί έπρεπε να μάθει τα αυτονόητα, όμως η περιπέτειά του με την κατάθλιψη που εκμυστηρεύτηκε στους Fab 5 και την οικογένειά του ότι έχει, ερμήνευσε πολλά από τα κενά του. Ειδικά την αδυναμία του να σηκωθεί από το κρεβάτι. Όταν βγαίνει από τη φούσκα του για να περάσει ξανά στη φούσκα του υπόλοιπου κόσμου, βουρκώνεις κι εσύ μαζί του.

10. On Golden Kenny (S04E05)

Αν οι προσπάθειες του John ήταν οι πιο φιλότιμες, η αγάπη των ανιψιών του Kenny για τον θείο τους είναι η πιο αγνή. Ο Kenny δεν έφυγε ποτέ από το σπίτι των γονιών του, δεν άνοιξε κάποια δική του επιχείρηση και δεν έκανε οικογένεια. Χρόνια μετά τον θάνατο της μητέρας και του πατέρα του, το σπίτι τους έχει μετατραπεί στο αραχνιασμένο σαλόνι της Λαίδης Χάβισαμ, η κοινωνική του ζωή είναι ανύπαρκτη έξω από το μπαρ της εκκλησίας του (!) και η μόνιμη παρέα του, ο σκύλος του, πέθανε πρόσφατα κι αυτός. Νιώθει αποτυχημένος σε σχέση με τα αδέρφια του, αλλά αν ρωτούσες τους ανθρώπους που τον ξέρουν και τον πλαισιώνουν στο επεισόδιο για τον χαρακτήρα του, θα σου έλεγαν ότι είναι ο πιο γλυκός άνθρωπος που θα γνωρίσεις ποτέ. Όπως και ο Tom του πιλότου δεν είχε τα εργαλεία για να επανασυνδεθεί εύκολα με τον έξω κόσμο, ο ίδιος ο κόσμος όμως τον περίμενε πίσω με τεράστια ανυπομονησία όπως θα διαπίστωνε στο τέλος. Θα επανεκτιμήσεις τι σημαίνει αυθεντική επιτυχία και θα πανηγυρίσεις όταν θα διαλέξει τον καινούριο του σκύλο από καταφύγιο.

11. A Tale of Two Cultures (S04E06)

Η Deanna είναι το καλύτερο παιδί. Και το πιο παθιασμένο geek για την chicana κουλτούρα της (chicano = αυτοπροσδιορισμός μιας κοινότητας Αμερικανών με μεξικανική καταγωγή). Γουστάρει το παχύ της το eyeliner, τους μεγάλους της κρίκους, τα lowrider αμάξια, τα ξασμένα μαλλιά με 10 κιλά λακ, και δεν θα έπρεπε να δώσει λογαριασμό σε κανέναν για όλα αυτά. Μόνο που δεν την παίρνουν σοβαρά σε μίτινγκ διοικητικών συμβουλίων όπου συχνά βρίσκεται ως επαγγελματίας και δημιουργού ενός ιδρύματος αφιερωμένο στην τέχνη των Μεξικανών του Κάνσας (Latino Arts Foundation). Ως παιδί μεταναστών που μετακόμισε σε εύπορη γειτονιά μετά από προσπάθειες του πατέρα της, δεν ένιωσε ποτέ ούτε μέλος της καλής κοινωνίας, ούτε και την απόλυτη αποδοχή από τη δική της κοινότητα μιας που δεν μεγάλωσε μέσα της και δεν μίλησε ποτέ ισπανικά. Το ίδρυμα το έκανε για να στηρίξει τοπικούς καλλιτέχνες – επίδοξους και επαγγελματίες – για να μάθει στις κόρες της ότι κανείς δεν πρέπει να πει όχι στα όνειρά τους και για να δείξει στα παιδιά της ότι «τουλάχιστον προσπάθησα». Το τελευταίο το ψελλίζει μέσα απ’ τα δάκρυά της, αλλά θα είσαι πολύ μακριά για να την παρηγορήσεις. Θα παρηγορήσουν κι εκείνη κι εσένα οι Fab 5, δίνοντάς της το look που φανταζόταν (παρέα με την απενοχοποίηση του παρόντος look) και τα κλειδιά σε έναν χώρο που θα χωρέσει πολλά όνειρα.

ΚΙ ΑΛΛΟ QUEER EYE:

16 μαθήματα ζωής από το απρόσμενο χιτ του Netflix