© FX
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Reservation Dogs, κάτι πολύ περισσότερο από μια σειρά για Ινδιάνους

Το τηλεοπτικό δημιούργημα του Taika Waititi είναι με διαφορά η πιο ενδιαφέρουσα -και πιο επιδραστική- σειρά του καλοκαιριού.  

Μήπως ανήκεις σε όσους επιβραβεύουν οτιδήποτε σπάει τα στερεότυπα και βοηθάει στον «διαφωτισμό» του πλήθους; Tότε το Reservation Dogs, φτιαγμένο από τα χεράκια του Taika Waititi (βραβευμένος με Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου για το Jojo Rabbit σκηνοθέτης με Μαορί καταγωγή)  αλλά και του Ινδιάνου (Seminole/Muscogee Creek) κολλητού του Sterlin Harjo, είναι ακριβώς ό,τι περίμενες.

Μια μαύρη κωμωδία ενηλικίωσης, σχετικά με τις περιπέτειες τεσσάρων εφήβων αυτόχθονων Αμερικανών (Ινδιάνων) σε ένα καταυλισμό στην Οκλαχόμα, που είναι η πρώτη τηλεοπτική σειρά στην ιστορία η οποία είναι φτιαγμένη εξ’ολοκλήρου από αυτόχθονες. Συμπεριλαμβανομένου των πρωταγωνιστών, των παραγωγών, των σκηνοθετών, των σεναριογράφων και σχεδόν όλου του crew.

 

Κάτι που, στην πράξη, μεταφράζεται σε αυξημένο βαθμό αυθεντικότητας (όσα βλέπεις είναι πράγματα που κάποιος από όλους έχει ζήσει) και ελευθερίας. Γιατί, ειδικά οι σεναριογράφοι, έχουν κάθε -αναφαίρετο- δικαίωμα να κάνουν πλάκα με τον εαυτό τους γνωρίζοντας ότι κανείς δεν μπορεί να τους κατηγορήσει ότι είναι ρατσιστές.

Ανήκεις μήπως σε αυτούς, όπως εγώ, που εκτιμούν φουλ το σουρεάλ και ανατρεπτικό χιούμορ του Taika Waititi; Tότε το Reservation Dogs, όπως ονομάζονται οι αγέλες σκύλων που λυμαίνονται στους Ινδιάνικους καταυλισμούς, θα σε ικανοποιήσει πλήρως. Ειδικά μέσω της παρουσίας του spirit warrior που βλέπει κατά καιρούς ο πρωταγωνιστής (όπως π.χ. όταν τον πλακώνει στο ξύλο η αντίπαλη συμμορία).

Ένας χαρακτήρας που έρχεται και ανατρέπει όλα τα κλισέ για Ινδιάνους που έχουμε όλοι στο πίσω μέρος του μυαλού μας καθώς είναι εντελώς, μα εντελώς άχρηστος. Ένας τεράστιος τυπάρας που πολέμησε μεν ενάντια στον Στρατηγό Custer, αλλά δεν πρόλαβε να κάνει τίποτα γιατί το πόνι του έπεσε σε μια τρύπα και τον καταπλάκωσε. Σου υπόσχομαι ότι θα λατρέψεις κάθε βέβηλη λέξη που βγαίνει από το βέβηλο στόμα σου.

Αν, τέλος, ψάχνεις κάτι καλό μέχρι να ξεκινήσει η επόμενη σεζόν του Stranger Things (αν και το Reservation Dogs είναι πιο άμεσα συγκρίσιμο με το On my Block), τότε και πάλι μια χαρά ικανοποιημένος θα μείνεις.

Γιατί το Reservation Dogs, γεμάτο από τις ασήμαντες περιπέτειες των μικρο-κακοποιών πρωταγωνιστών (π.χ. κλέβουν ένα φορτηγό με καυτερά πατατάκια) που προσπαθούν να πάνε στην Καλιφόρνια, αν διαθέτει περίσσεμα από κάτι, αυτό είναι ψυχή και ανθρωπιά.

«Το μόνο που θέλουν να μας δουν να κάνουμε οι λευκοί είναι να μιλάμε σε δέντρα, να παίζουμε φλάουτο στις βουνοκορφές και να μιλάμε με τα φαντάσματα των προγόνων μας. Το να ανατρέπεις τις προσδοκίες είναι ένα πολύ ισχυρό πράγμα»

Ειδική μνεία για την εξαιρετική cameo παρουσία των δίδυμων αυτόχθονων νάνων ράπερ (βλέπε η μειονότητα, της μειονότητας, εις το ν) Mike Bone που βολτάρουν με τα ποδήλατά τους στον καταυλισμό πετώντας ρίμες και βοηθώντας την -υποτυπώδη- πλοκή να προχωρήσει λίγο παραπέρα.

Ενώ συνολικά το cast, όλοι αυτόχθονες και μεταξύ 14-17 ετών από διαφορετικές φυλές (D’Pharaoh Woon-A-Tai /Ojibwe, Devery Jacobs/ Kanien’kehá:ka Mohawk, Paulina Alexis/ Alexis Nakota Sioux Nation), Lane Factor/ Caddo and Seminole Creek), λάμπει από ταλέντο και προοπτική.

Αυτό, πάντως, που σου μένει στο τέλος, παρακολουθώντας το, είναι η συνειδητοποίηση του πόσο αυτοσαρκαστικό χιούμορ διαθέτουν οι αυτόχθονες Ινδιάνοι. Ένα παραγνωρισμένο χαρακτηριστικό τους που, ωστόσο, έχει σταθεί κρίσιμο προκειμένου να επιβιώσουν όλους αυτούς τους αιώνες καταπίεσης.

«Ένα από τα πράγματα που συνδέουν τις κοινότητές μας, ανεξαρτήτως του σε ποια φυλή ανήκουμε, είναι το χιούμορ. Τώρα απλά έχουμε ένα τρόπο να το δείξουμε σε όλον τον κόσμο».