STAR WARS

Τι μπορεί να σημαίνει το lightsaber της Rey για το μέλλον

Το έχουμε δει σε μία μονάχα περίπτωση Jedi στον γαλαξία.

Από την πρώτη της νίκη εναντίον ενός αποδυναμωμένου Kylo Ren στο ‘Force Awakens’ μέχρι την επανένωσή της με την Αντίσταση στο τέλος του ‘Last Jedi’, η Rey δούλευε με αποφόρια. Το μπλε lightsaber του Luke Skywalker δηλαδή που ανήκε κάποτε στον πατέρα του, Anakin. Ένα όπλο που από την κατασκευή ως την καταστροφή του στο διαστημόπλοιο του Snoke, είχε δει πολλά ανά τον γαλαξία.

Με το ‘Rise of Skywalker’ όμως, ήρθε η ώρα για τη Rey να αποκτήσει το δικό της laser sword.

Ακολουθούν spoilers.

Στην τελευταία, ποιητική σκηνή του ‘Rise of Skywalker’, η Rey επισκέφθηκε τον Tatooine για να θάψει εκεί τα lightsabers του Luke και της Leia και να τιμήσει τους δύο ανθρώπους που λογίζει πια για κανονική της οικογένεια. Εκεί μας αποκάλυψε και το πρώτο, ολόδικό της lightsaber, σε ένα χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα που οι φανατικοί έχουμε δει μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Για αρχή όμως, ας δούμε λίγα περισσότερα για τους Jedi και τα lightsabers.

Τα lightsabers φτιάχνονται από τους κρυστάλλους kyber. Οι κρύσταλλοι αυτοί είναι συντονισμένοι με τη Δύναμη, βρίσκονται διάσπαρτοι σε πλανήτες του γαλαξία και μία από τις αποστολές των Jedi σε εκπαίδευση ήταν να τους εντοπίζουν, να διαλέγουν τον δικό τους, ξεχωριστό κρύσταλλο και να κατασκευάζουν μόνοι τους το lightsaber που θα τους συνοδεύει για μια ζωή. Μεγάλη ποσότητα τέτοιων κρυστάλλων βρισκόταν στα Crystal Caves του ιερού πλανήτη Illum όπου ταξίδευαν για δεκάδες χιλιάδες χρόνια οι νεαροί Jedi, μέχρι που τον κατέλαβε η Galactic Empire για να χρησιμοποιήσει τους πόρους του. Με αυτούς χτίστηκε το πρώτο και το δεύτερο Death Star, ενώ ο ίδιος ο πλανήτης μετατράπηκε στη Starkiller Base που καταστράφηκε στο ‘Force Awakens’. Σύμφωνα με το συνοδευτικό βιβλίο Star Wars: The Rise of Skywalker: The Visual Dictionary, η ανεπίσημη ονομασία του αστεριού που δημιουργήθηκε από την έκρηξη του Illum είναι αυτή του Solo, προς τιμήν του Han Solo που έχασε τη ζωή του στη βάση.

Οι κρύσταλλοι είναι άχρωμοι μέχρι να δεθούν με τους Jedi τους, οπότε και παίρνουν το χρώμα που ταιριάζει πιο πολύ στον χαρακτήρα τους. Οι περισσότεροι γίνονται μπλε ή πράσινοι, ενώ έχουμε δει και μωβ (Mace Windu), μαύρους (Darksaber), λευκούς (Ahsoka Tano) και φυσικά, κόκκινους. Το κόκκινο, συγκεκριμένα, δεν είναι απόχρωση που παίρνουν αυθόρμητα, μιας που οι κρύσταλλοι είναι οργανικά εναρμονισμένοι με τη Φωτεινή Πλευρά της Δύναμης και εξαναγκάζονται σε υποταγή στη Σκοτεινή μέσα από διεργασίες των Sith. Λέγεται, μάλιστα, πως η διαδικασία τους ‘ματώνει’, εξ ου και γίνονται κόκκινοι.

Όσο για το κίτρινο χρώμα που επέλεξε η Rey, εκείνο το έχουμε δει μονάχα σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις. Αυτές της Φρουράς του Jedi Temple στον Coruscant.

Ο Coruscant ήταν κάποτε ο οικουμενικός, πολυπολιτισμικός πλανήτης όπου φιλοξενούνταν 1 τρις κάτοικοι και χτυπούσε η καρδιά της Old Republic (και αργότερα αυτή της Galactic Empire). Πιστεύεται, δε, ότι εκεί γεννήθηκε και το είδος της ανθρωπότητας. Οι Φρουροί του Jedi Temple της πρωτεύουσας ήταν μέρος μιας αρχαίας παράδοσης που προστάτευε την ιερότητα του τόπου, διαλεγμένοι ανώνυμα μέσα από τάξεις των Jedi, καλυμμένοι μόνιμα πίσω από μάσκες, αφοσιωμένοι για πάντα στον Ναό.

Ήταν γνωστοί ως ηθικά απροσπέλαστοι, με μοναδική εξαίρεση τον Grand Inquisitor που συνεργάστηκε με τον Darth Vader. Σίγουρα, λοιπόν, ο κρύσταλλος της Rey αντικατοπτρίζει την αγνότητα των προθέσεών της και την απελευθέρωσή της από την ανασφάλεια που της προκάλεσε η καταγωγή της. Με έναν διακριτικό τρόπο, το μήνυμα του ‘Rise of Skywalker’ ότι υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα από το αίμα μας, ενισχύεται.

Όσο για το μέλλον, θα ταίριαζε στη Rey να αφιερώσει τη ζωή της στη διατήρηση και την προστασία όχι μόνο της θρησκείας των Jedi, αλλά και στη συνέχειά της, όπως έκαναν κάποτε οι Φρουροί πριν από αυτήν. Ο Finn έχει σίγουρα αυξημένη σύνδεση με τη Δύναμη όπως φαίνεται ξεκάθαρα πια στο ‘Rise’, ενώ το παιδί με τη Δύναμη στο τέλος του ‘Last Jedi’ έχει ουσιαστικά υποσχεθεί μια νέα γενιά που θα χρειαστεί καθοδήγηση.

Η Rey δεν ολοκλήρωσε ποτέ τη δική της εκπαίδευση όπως ακριβώς συνέβη και με τον Luke, όμως ούτως ή άλλως ο Yoda το είπε καλύτερα. Οι μέντορες είναι αυτό που στο τέλος οι μαθητές τους θα ξεπεράσουν. Ας έχουν αυτή την ευκαιρία και μαθητές της Rey.

***

Αν και εσύ αγαπάς τα Star Wars και την ιστορία τους, το αφιέρωμά μας ‘May the Pod Be With You’ είναι εδώ!

Πώς διαμορφώθηκε το Force Awakens και τι φρέσκο έφερε στο τραπέζι; Ποιος είναι ο ρόλος του Last Jedi και ποιο ήταν το όραμά του για τα Star Wars; Τι επηρέασε το Rise of Skywalker και τι έκανε καλά; Και τελικά, σκότωσαν οι φαν αυτό που αγαπούσαν περισσότερο;

ΚΙ ΑΛΛΑ STAR WARS:

Το ‘Rise of Skywalker’ φέρθηκε απαράδεκτα στη Rose Tico
Star Wars: Ποια είναι η αφανής ηρωίδα της original τριλογίας;
Είναι όντως τα Star Wars prequels όσο χάλια τα θυμάσαι;
Οι αυτοτελείς ταινίες ήταν το μέλλον των Star Wars που δεν ήρθε ποτέ