STAR WARS

Αυτή η απορία που μου άφησε το Rise of Skywalker θα με κρατάει ξύπνια το βράδυ

Αισθάνομαι μια αναταραχή στη Δύναμη και δεν ξέρω τι να την κάνω.

Αν δεν είναι ήδη σαφές από τον τίτλο, το παρακάτω άρθρο θα έχει spoilers από το ‘Rise of Skywalker’. Kυρίως γύρω από μία αμφιλεγόμενη εξέλιξη που επηρεάζει την καταγωγή της Rey. (Και τον ύπνο μου).

Όπως είχε ενημερώσει ο Palpatine κάποτε τον Anakin Skywalker και φροντίζει να μας υπενθυμίζει στο 9ο Επεισόδιο, «η Σκοτεινή Πλευρά της Δύναμης είναι ένα μονοπάτι προς πολλές ικανότητες που κάποιοι θα έκριναν ως αφύσικες». Η νεκρανάσταση είναι μία από αυτές και, όπως μπορούμε να συμπεράνουμε χωρίς καμία βοήθεια από την αφήγηση του ‘Rise of Skywalker’, η Σκοτεινή Πλευρά είναι αυτή που τον κράτησε στη ζωή όλα αυτά τα χρόνια που τον είχαμε για νεκρό. Στο μεταξύ όμως είχε αποκτήσει και μια εγγονή.

Όπως είδαμε σε flashback, οι γονείς της Rey άφησαν τη μικρή στον πλανήτη Jakku, με την ιδέα ότι η ανωνυμία και το μεγάλωμά της σε έναν απόμακρο, αφιλόξενο πλανήτη θα την κρατούσε προστατευμένη. Η θυσία τους μπορείς να πεις ότι άξιζε τελικά τον κόπο, αφού η Rey εκτός από ζωντανή, έμεινε τουλάχιστον και ανεπηρέαστη από τον Αυτοκράτορα. Εδώ όμως έρχεται το ζήτημα και της γιαγιάς της.

Σε παλαιότερα βιβλία που είχαν συνεχίσει την ιστορία των Star Wars (το Legends canon όπως έχουν έκτοτε ονομαστεί) ο Palpatine είχε σύζυγο, όμως βάσει του reboot στη μυθολογία που ακολούθησε όταν τα δικαιώματα των Star Wars πωλήθηκαν στη Disney και βρεθήκαμε με τη νέα τριλογία, η γυναίκα του δεν υπήρξε πραγματικά ποτέ.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Τα γεγονότα του ‘Force Awakens’ συνέβησαν το 34 ABY. Όπου ABY, βλέπε After the Battle of Yavin. Η μάχη δηλαδή που τελείωσε με την καταστροφή του Death Star. Το ‘Return of the Jedi’ πάλι όπου είδαμε τον Darth Vader να εξολοθρεύει τον δάσκαλό του, τοποθετείται στο 4 ABY. Αυτό σημαίνει ότι από όταν ‘πέθανε’ ο Palpatine μέχρι τη γνωριμία μας με τη Rey έχουν περάσει 30 χρόνια. Εκείνη, τώρα, ήταν 19 στο ‘Force Awakens’.

Εάν οι γονείς της όπως τους είδαμε στο φλάσμπακ ήταν σε μεγαλύτερη ηλικία (ο Billy Howle είναι 30 ετών και η Jodie Comer του ‘Killing Eve’ μόλις 26), τότε θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι ο Palpatine είχε αφήσει κάποια γυναίκα έγκυο πριν την παραμόρφωσή του στο ‘Revenge of the Sith’, το 19 BBY (Before the Battle of Yavin). Όχι όμως. Oι δυο τους φαίνονται νεότατοι. Πράγμα που με οδηγεί στην εξής απορία.

Έκ… ανε… ο Palpatine… σεξ;

ΕΤΣΙ;

Δες τον.

Δες τον λίγο ακόμα.

Φέρτον κιόλας στο μυαλό σου όπως είναι στο ‘Rise’. Μετά τον τραυματισμό του από τον Darth Vader όπου, τουλάχιστον βάσει της εμφάνισης των γονιών της Rey, φαίνεται να τοποθετείται πιο ταιριαστά η σύλληψη του απογόνου του.

Θέλω να πω… μπορούσε; Κι αν μπορούσε, ποια εκεί έξω είπε, ξέρεις κάτι, γιατί να μην πάω με αυτό το σαρκίο; ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ Η ΓΥΝΑΙΚΑ, ΔΕΙΞΤΗ ΜΟΥ.

Υπάρχει, φυσικά, και η εκδοχή να είναι όλα κάποιο τρικ της Δύναμης. Στο ‘Darth Vader’ κόμικ #25 της Marvel ας πούμε, αποκαλύφθηκε ότι ο Palpatine είχε χρησιμοποιήσει midichlorians για να μείνει η Shmi Skywalker έγκυος στον Anakin. Ίσως και ο γιος του να είναι ένα τέτοιο αποτέλεσμα κατά παρόμοιο τρόπο, αυτή τη φορά με δικό του DNA.

(Και ποιος μου λέει εμένα ότι δεν πέρασε DNA και στον Anakin; Και ποιος μου λέει εμένα οτιδήποτε;).

Το πρόβλημα είναι πως το ‘Rise of Skywalker’ δεν εξηγεί τίποτα από όλα αυτά. Ίσα-ίσα τα περιπλέκει, ενώ ταυτόχρονα τα αφήνει στον αέρα. Και ενώ σιχαίνομαι να στέκομαι σε τόσο τεχνικές λεπτομέρειες (ρίξτε μου στάχτη στα μάτια! μη με αφήνετε να βλέπω ότι δεν σκεφτήκατε τίποτα!), έχω μείνει να απορώ.

Palpatine. Emperor. Darth Sidious. Έκανες σεξ;

***

Αν και εσύ αγαπάς τα Star Wars και την ιστορία τους, το αφιέρωμά μας ‘May the Pod Be With You’ είναι εδώ!

Στο 3ο επεισόδιο, αναλύουμε την original τριλογία ταινιών. Ποια είναι η μεγάλη αφανής ηρωίδα της τριλογίας και τι σχέση έχει το BDSM με τον Darth Vader;