PANIK Records
ΣΙΝΕΜΑ

‘Ρόδα είναι και Γυρίζει’: Ο Βαγγέλης Νάκης ευτυχώς δεν σιώπησε

H ταινία μικρού μήκους 'Ρόδα είναι και γυρίζει' διηγείται μια ιστορία που οι περισσότεροι ΑμεΑ βιώνουν καθημερινά. Κάποιοι επιλέγουν να σιωπήσουν, ο Instagrammer Βαγγέλης Νάκης, ευτυχώς όχι.

Ένας Instagrammer που εκφράζεται δημιουργικά γράφοντας σενάρια για μικρού μήκους ταινίες: Ο Βαγγέλης Νάκης διηγείται έναν μικρό θάνατο και μια νέα ζωή που βιώνει ένας νέος άνθρωπος με κινητικά προβλήματα. Μην προσπεράσεις αυτή την ταινία.

Ο Βαγγέλης Νάκης γεννήθηκε την χρονιά που αγόρασα το πρώτο μου μουσικό album σε CD (Metallica ‘Load’) και σήμερα χρησιμοποιεί την πλατφόρμα του Instagram για να διαδώσει κοινωνικά μηνύματα που μας αφορούν όλους. Σε ένα μέσο όπως το Instagram, που η αυτό-προβολή γίνεται σημείο αναφοράς αρκετών Influencer, ένας νέος δημιουργός  επέλεξε να παρατηρήσει τον κόσμο γύρω του και να γράψει σενάρια. Ήθελα να μιλήσω με τον Βαγγέλη Νάκη γι’αυτή την τολμηρή κίνηση.

H ταινία μικρού μήκους που θα δεις παρακάτω, είναι η καλύτερη απάντηση στην ερώτηση “μπορείς να κάνεις τέχνη στα social media;” και η τέχνη του Βαγγέλη Νάκη μας αφορά όλους. Το ‘Ρόδα είναι και Γυρίζει’ που είναι βασισμένο σε αληθινά περιστατικά, δείχνει την κατάβαση ενός νέου με κινητικά προβλήματα στην προσωπική του κόλαση. Το φινάλε κρύβει πίστη σε μια νέα ζωή για τα άτομα με κινητικά προβλήματα. Υπάρχει άραγε φως στο τέλος του τούνελ;

Η ‘Ρόδα’

Όσα μας είπε ο Βαγγέλης Νάκης:

“Την αφορμή για να διηγηθώ την ιστορία του “Ρόδα είναι και γυρίζει”μου έδωσε ένα περιστατικό που σημειώθηκε στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας μεταξύ μιας ομάδας ατόμων, συγκεκριμένα τριών ανηλίκων, εκ των οποίων ο ένας ήταν σε αναπηρικό καροτσάκι λόγω κινητικών προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από τροχαίο ατύχημα με την αδερφή του πριν μερικά χρόνια”, εξηγεί ο Νάκης.

“Οι ανήλικοι μαθητές που συνόδευαν τον ανήλικο ΑμεΑ, ήθελαν να ανέβουν στο πεζοδρόμιο, όταν κάποιος οδηγός πάρκαρε το αυτοκίνητο του σε μπάρα αναπήρων, προκειμένου να αγοράσει έναν καφέ. Η ένσταση μεταξύ των παιδιών και του οδηγού έγινε πολύ έντονη μέσα σε λίγα λεπτά. Από αυτή τη φασαρία μου έμεινε στο μυαλό η φράση “Δεν μπορώ να λυπάμαι τους πάντες, τι να κάνουμε;” που έκανε το παιδί με τα κινητικά προβλήματα να ξεσπάσει σε κλάματα. Αυτό το περιστατικό με ενέπνευσε για να δημιουργήσω το σενάριο αυτής της μικρής ταινίας”.

Επιστροφή στο σχολείο

“Ένα ακόμα ερέθισμα για να γράψω το ‘Ρόδα είναι και Γυρίζει’ ανάγεται στην εφηβεία μου”, θυμάται ο Νάκης. “Στο λύκειο που ήμουν μαθητής. Υπήρξε ένα κορίτσι με κινητικά προβλήματα. Παρατηρούσα συνεχώς υποτιμητική συμπεριφορά τόσο από συμμαθητές όσο και από διδάσκοντες. Ένα ερέθισμα για να κάνω αυτή την ταινία ήταν οι αναμνήσεις μου με το κορίτσι που προσπαθούσε να συνυπάρξει με τους υπόλοιπους και η άρνηση των υπολοίπων να την εντάξουν στην ομάδα τους”.

Καρέκλες με ρόδες σε ένα γήπεδο μπάσκετ

“Θεωρώ πως η γενιά μου έχει συμφιλιωθεί με το διαφορετικό και  οι φωνές του κοινωνικού ή φυλετικού ρατσισμού σιγά σιγά περιθωριοποιούνται. Το γήπεδο basket μέσα στη ‘Ρόδα’, απεικονίζει το “παιχνίδι της ζωής”. Οι φίλοι του είναι αυτοί που δείχνουν την αποδοχή και τον εντάσσουν στο παιχνίδι της ζωής. Πιστεύω πως η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τα άτομα με κινητικά προβλήματα και όλα τα άτομα ΑμεΑ, μπορεί και πρέπει να πάει τις κοινωνίες μας ένα βήμα μπροστά”.

“Να μας αγαπάτε”

“Η μόνη ευχή που δεν μπήκε διότι, θα ήθελα να πιστεύω πως είναι η πιο πραγματοποιήσιμη απ’όλες, είναι το: “Εύχομαι να μας αγαπάτε” . Όλες οι υπόλοιπες ευχές τις θεωρούμε εξίσου αυτονόητες μιας και το να μην σταθμεύσεις σε μπάρα αναπήρων, να μην κλείσεις το πεζοδρόμιο με τραπέζια κ.ο.κ δεν παραπέμπουν σε ευαισθητοποίηση, αλλά σε ένδειξη ανθρωπιάς, αξιοπρέπειας, σεβασμού και πολιτισμού.Θεωρώ πως όλες οι ευχές μπορούν να πραγματοποιηθούν αν όλοι λειτουργήσουμε συνολικά και δείξουμε κατανόηση στον συνάνθρωπο όχι μόνο στο ΑμεΑ αλλά και σε όλους τους υπόλοιπους τομείς”.