THE WALKING DEAD

S06E01: Το The Walking Dead επέστρεψε με φόρα

Όσα θαυμαστά είδαμε στην πρεμιέρα της 6ης σεζόν με τίτλο 'First Time Again'.

Recap σημαίνει προφανώς spoilers. Πολλά spoilers. Συγκεκριμένα για την ασταμάτητη ορδή Walkers, τους καινούργιους ‘καύσιμο για τη μηχανή’ χαρακτήρες, τον ‘ξέρεις ποιος είμαι εγώ’ Rick και τη ζημιά που μπορεί να κάνει μια ‘αδέσποτη’ κόρνα.

Tην τελευταία φορά που είδαμε τον Rick, πυροβόλησε/εκτέλεσε έναν ‘Αλεξανδρινό’ (εκ του κάτοικος Alexandria) στο κούτελο. Αυτή την φορά, αφού τον δούμε πάλι να το κάνει σε repeat, έτσι για να εμπεδώσουμε πόσο ‘αποφασισμένος’ είναι, ξεκινάμε ακούγοντας τον να βγάζει ένα ακόμη ‘Είναι ένας τρελός, τρελός κόσμος. Ή εμείς ή αυτοί’ λόγο με ‘φόντο’ ένα στρατό από Walkers που είναι παγιδευμένοι -από τρία φορτηγά- σε ένα λατομείο.

Μισό λεπτό για τα βασικά. Η έκτη σεζόν του The Walking Dead έρχεται αποκλειστικά στο Fox με τα καινούργια επεισόδια να προβάλλονται κάθε Δευτέρα στις 22.45.

Μόνο που το ένα φορτηγό πέφτει ξαφνικά στο κενό, η ορδή απελευθερώνεται πριν εκείνος προλάβει να ολοκληρώσει την ανάλυση του grande σχεδίου (που ήταν κανονικά να τρέξει την επόμενη μέρα) και τα πράγματα αρχίζουν να εξελίσσονται υπερβολικά γρήγορα.

Μοναδική ψιλό-ένσταση η εικόνα του Daryl, με την βαλλίστρα υψωμένη, να ετοιμάζεται να σκοτώσει τους χιλιάδες Walkers που αρχίζουν να μπαίνουν από την χαραμάδα ανάμεσα στις δυο νταλίκες. Σχεδόν θέλω να του φωνάξω ‘Ήρεμα παλικάρι. Μην τα ξοδεύεις τα βέλη. Δεν είναι video game εδώ. Δεν έχεις άπειρα και η σεζόν μόλις ξεκινά’.

 

Όπως και να’ χει, ο εσαεί fan favorite πετυχαίνει το πρώτο, που είναι -by the way- και εντελώς αηδιαστικό (βλέπε χωρίς δέρμα), κάτι φωτοβολίδες φεύγουν στον αέρα (έτσι, άλλωστε, δεν ξεκινάει κάθε κούρσα;) και μετά πέφτουν οι τίτλοι της αρχής.

Τα επόμενα 89 λεπτά μας πηγαίνουν μπρος πίσω στο πως το σχέδιο εξελίσσεται και, μέσω δεκάδων ασπρόμαυρων flashback (κάποιων χρήσιμων και κάποιων όχι και τόσο), στο τι έχει γίνει από την στιγμή που σκότωσε ο Rick τον Pete (είδες που το θυμόμουν το όνομα) μέχρι εκείνο τον πρώτο Walker που βγαίνει από την χαραμάδα.

Respect για την ‘επική’ εικόνα του Daryl στην μηχανή, στο ρόλο του ενός από τα δυο ‘δολώματα’ (το άλλο είναι η ‘δεν θέλω να πεθάνω πια’ Sasha με τον ‘τώρα θέλω να πεθάνω όμως εγώ’ Abraham στο αυτοκίνητο), που οδηγεί την ορδή, σαν -σαφώς και μη χορτοφάγα- γιδοπρόβατα, κατά μήκος του δρόμου. Με το οδόφραγμα που έχει χτιστεί πρόχειρα στη διασταύρωση να είναι το κομβικό σημείο ώστε η ορδή να πάρει στροφή μακριά από την Alexandria.

Ένα οδόφραγμα που καταλήγει να είναι -στην έτερη εικόνα που μου έμεινε ανεξίτηλη- κυριολεκτικά γεμάτο μυαλά, με τους πίσω Walkers να ποδοπατάνε εκείνους που του έριξαν ‘κεφαλιά’ και έπεσαν πίσω πριν στρίψουν.

Τι εννοείς γιατί τα flashback είναι ασπρόμαυρα; Όπως εξήγησε σε συνέντευξη του ο showrunner και έχουν σχέση με το κόμικ και είναι ωραία αισθητικά και διευκολύνουν εμάς τους θεατές να ξεχωρίσουμε τι γίνεται και πότε. Και ναι, προσεχώς, θα τα δούμε ξανά.

Όσον αφορά το τι συμβαίνει στο 90ο λεπτό, στην ‘λήξη’ δηλαδή του αγώνα, όταν όλοι έχουν ανακουφιστεί ότι ο κίνδυνος έχει περάσει, αυτό είναι το ‘προβλεπόμενο’. Μια σφυρίχτρα ακούγεται (ΟΚ, κόρνα είναι, αλλά ήθελα να συνεχίσω την όλη παρομοίωση με τον ποδοσφαιρικό αγώνα) από την πλευρά της Alexandria, οι Walkers στρίβουν προς το μέρος του ήχου (περνώντας, άσχετο, μια πινακίδα που μας ενημερώνει ότι τα σπίτια στον οικισμό κόστιζαν από 800.000 δολάρια και πάνω) και, όλοι εμάς, ειδικά όσοι έχουν διαβάσει τα graphic novels, αναρωτιόμαστε που ακριβώς πηγαίνει το πράγμα.

Συγκεκριμένα:

-Ποιος πάτησε την κόρνα;

-Αν ήταν ‘δικός’ μας, την πάτησε γιατί βρέθηκε να έχει ‘μουσαφίρηδες’ στην πόρτα;

-Αν το έκαναν οι ‘μουσαφίρηδες’ που παραμονεύουν από την προηγούμενη σεζόν (βλέπε Wolves), πότε θα μάθουμε ποιοι τελικά είναι αυτοί; Και, κυρίως, είναι ο αρχηγός τους ο ‘ροπαλοφόρος’ που όλοι νομίζουμε (βλέπε Negan);

-Γιατί ούτε ο Morgan (που αναμετρήθηκε μαζί τους), ούτε οι Aaron και Daryl (που έπεσαν στην παγίδα τους στο εργοστάσιο με τις κονσέρβες) δεν συζητάνε καθόλου με τον Rick για την μέγιστη αυτή πιθανή απειλή;

Τουλάχιστον, μετά τη συγκεκριμένη πρεμιέρα, δεν έχει δικαίωμα να έχει κανείς πια αμφιβολία ότι η 6η σεζόν του The Walking Dead θα είναι η πιο κινηματογραφική από όλες. Εκείνη με τους περισσότερους Walkers (ήδη, μάνι μάνι, στην πρεμιέρα ‘χώρεσαν’ 900), τους περισσότερους κακούς και με την μεγαλύτερη δυνατή ‘πανοραμική’ οπτική του όλου πράγματος. Με άλλα λόγια, αδέλφια, μπαίνουμε στην επόμενη φάση.

Ο ζεν ‘αντίπαλος’ και ο συνωμότης που τον έφαγε η μαρμάγκα

Για την ακρίβεια o Morgan, ο παλιόφιλος του Rick που έχασε το μυαλό του μετά τον θάνατο του γιου του, και ο οποίος έχει εξελιχθεί σε ζεν πολεμιστή με το κοντάρι, δεν είναι αντίπαλος του Rick. Τουλάχιστον όχι ακόμη. Αλλά σίγουρα θα εξελιχθεί σε τέτοιον. Το καταλαβαίνεις από π.χ. την αποδοκιμασία με την οποία τον κοιτάζει όταν ο Rick του λέει -σχετικά με το πτώμα του Pete- ότι δεν θάβουν δολοφόνους εντός της Alexandria (‘Και εγώ δολοφόνος είμαι Rick. Και εσύ το ίδιο’). Και γενικότερα από την στάση του. Πάντως, το τι θα συμβεί μεταξύ τους, είναι σίγουρο κομβικό.

Μιλάμε για ένα άξιο ‘αντίπαλο’ με κοφτερό μάτι. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι ο μόνος που καταλαβαίνει τι ρόλο παίζει η χαμογελαστή Carol (που εδώ βασικά μοιράζει νερό στους εργάτες). Ότι δηλαδή πάντοτε παρακολουθεί τους πάντες και τα πάντα και πάντοτε μοιάζει έτοιμη να αναλάβει δράση. Μια ‘συζήτηση’ που είχε περισσότερο ‘υπόκωφη’ ένταση από πολλές άλλες στιγμές της πρεμιέρας.

Αντιθέτως διόλου σημασία δεν έχει ο χρόνος που ‘σπαταλήσαμε’ σε αυτό το επεισόδιο για να γνωρίσουμε έναν ακόμη Αλεξανδρινό, τον Carter. Αυτόν δηλαδή που πρώτα την λέει δημόσια στο Rick στην συνάντηση, στην συνέχεια οργανώνει μια αποτυχημένη συνωμοσία για να τον σκοτώσει (και τον κρυφακούει ο Eugene και καπάκι μπαίνει μέσα ο Rick που του βάζει το όπλο στο κεφάλι, αλλά τελικά δεν τραβάει την σκανδάλη), καπάκι βοηθάει να χτιστεί το οδόφραγμα και, τελικά, όταν επιτέλους του δίνει το χέρι, τύπου ‘είσαι ο master, έχεις δίκιο’, τον δαγκώνει στο πρόσωπο ένας Walker και ο Rick του καρφώνει το μαχαίρι στο πίσω μέρος του λαιμού προκειμένου να βγάλει το σκασμό.

 

Εντάξει, ο Carter, ίσως έχει μόνο αξία για τη στιγμή που ο Rick, σε εντελώς mode δικτάτορα, του λέει ‘Νομίζεις ότι μπορείς να πάρεις αυτή την κοινότητα από εμάς; Έχεις ιδέα με ποιον μιλάς;’. Μια εντελώς ‘Έλα ρε αθάνατη Eλλαδάρα’ ατάκα που, συνήθως, στις σειρές, δεν προμηνύει καλή κατάληξη για όποιον την εκστομίζει.

Ειδική μνεία στον μοναδικό από τους τρεις καινούργιους χαρακτήρες που φαίνεται να έχει ζωή, δηλαδή τον Heath, που έλειπε για μερικές εβδομάδες σε αποστολή. Είναι αυτός με το ράστα. Ο ίδιος που ο Eugene του λέει, με το που τον αφήνει να μπει μέσα, ‘ Σέβομαι τι έχεις κάνει με τα μαλλιά σου’.

 

Μια από τις αναπάντεχες κωμικές στιγμές, μαζί με το εξαιρετικό στιγμιότυπο που ο Morgan ρωτάει την Michonne αν, παλιότερα, ήταν εκείνη που του έκλεψε μια protein bar με φυστικοβούτυρο, που έρχονται και δίνουν κάτι παραπάνω σε όλο το θέμα. Μακάρι να συνεχιστούν. Και, ιδανικά, να γίνουν ακόμη πιο έξυπνες.

Τι άλλο πρέπει να ξέρεις

Ο Glenn σώζει

Αυτό λέει η Maggie στην Tara, η οποία είναι καλύτερα, καθώς της εξηγεί γιατί δεν σκότωσε τον δειλό Nicholas (που ήταν υπεύθυνος για τον θάνατο του Noah). Ο οποίος ‘δειλός’, σε αυτό το επεισόδιο, σκοτώνει και 1-2 Walkers στο στιγμιότυπο με την αντιπροσωπεία τρακτέρ (είναι γεμάτη Walkers που πρέπει να εξοντώσουν για να μην τους πάρει χαμπάρι η ορδή) και γενικά ακολουθεί από πίσω τον Glenn λες και είναι κουτάβι. Όλα αυτά στο πλαίσιο του γενικότερου κλίματος ‘οι εχθροί μπορούν να γίνουν φίλοι’.

Όλοι μισούν τον ιερά Gabriel

Δεν τον κόβω να έχει πολλά ψωμιά. Κάθε φορά που σηκώνει το χέρι (ναι, κανονικά) να πει κάτι, ο Rick τον αγριοκοιτά.

Ο Daryl είναι φιλόξενος, ο Rick όχι και τόσο

Ο Daryl, πέρα από το να είναι δόλωμα, δεν κάνει πολλά σε αυτό το επεισόδιο. Εκτός από το να επιμένει να υπενθυμίζει στον Rick, ο οποίος θέλει να σταματήσει να δέχεται καινούργιους ανθρώπους στην κοινότητα, ότι η ισχύ βρίσκεται εν τη ενώσει.

Η Deanna δεν είναι καλά

Λογικό, αφού ακόμη θρηνεί το θάνατο του συζύγου της. Αυτό που δεν είναι λογικό είναι ότι αφήνει τα πάντα στα χέρια του Rick. Ο οποίος βασικά, σε κάθε ευκαιρία, μας υπενθυμίζει ότι οι κάτοικοι της Alexandria είναι τυχεροί που επιβίωσαν (λόγω του ‘φράγματος’ στο λατομείο) και ότι πρέπει άμεσα να εκπαιδευτούν. Αν και δεν βλέπω να έχει το χρόνο να το κάνει.

 

Ο Rick δεν παίζει να κάνει σύντομα φάση με τη χήρα

Τη λιγουρεύεται. Είναι φανερό αυτό. Και προσπαθεί, όταν την πετυχαίνει στο δωμάτιο με τα όπλα, να της εξηγήσει τη ‘φάση’ του. Εκείνη όμως είναι κατηγορηματική. Δεν θέλει να ακουμπήσει ξανά τον γιο της (σ.σ. O Rick τον ‘ταρακούνησε’ λίγο, αφού του έσωσε πρώτα τη ζωή, όταν τον έπιασε να τους ακολουθεί όταν πήγαν να θάψουν το πτώμα του πατέρα του). Και, βασικά, δεν θέλει καμία σχέση μαζί του.

Τι μένει για το τέλος; Mια μεγάλη -άχρηστη- απορία. Μα καλά, το ήλιον για τα μπαλόνια, που χρησιμοποιούν ως σήματα κατά μήκος του δρόμου, που το βρήκαν;

Υπενθυμίζουμε ότι η έκτη σεζόν του The Walking Dead έρχεται αποκλειστικά στο Fox με τα καινούργια επεισόδια να προβάλλονται κάθε Δευτέρα στις 22.45.