THE WALKING DEAD

S06E03: Το The Walking Dead γέμισε χήρες

Όλα όσα μας έκαναν να δακρύσουμε (από συγκίνηση, αλλά και νεύρα) στο 3ο επεισόδιο της 6ης σεζόν με τίτλο 'Thank You'. Το κείμενο είναι, εννοείται, γεμάτο spoilers.

‘Σε ευχαριστώ’. Αυτός είναι ο τίτλος του επεισοδίου. Αυτό δηλαδή που λέει ο πρώην δειλός Nicholas στον Glenn, καθώς βρίσκονται εγκλωβισμένοι από την ορδή πάνω σε ένα σκουπιδοτενεκέ, πριν φυτέψει μια σφαίρα στο κεφάλι του και, συνεπακόλουθα, ρίξει τον αγαπημένο μας ντελιβερά στο έδαφος.

 

Εκεί όπου οι Walkers του ξεσκίζουν τα ‘γευστικά’ (αν κρίνουμε από το βλέμμα τους, πρέπει να έχουν γεύση pepperoni) σωθικά ενώ είναι ακόμη ζωντανός.

 

Ναι, ο Glenn πεθαίνει. Ναι, ο Glenn πεθαίνει. Το γράφω δυο φορές για να το εμπεδώσουμε όλοι μας. Πεθαίνει εξαιτίας του δειλού στον οποίο χάρισε τη ζωή (βλέπε καρμική ειρωνεία-Κρίμα που δεν τον άφησε να του φτιάξει απλά ένα χάρτη του που να πάει και όχι να δεχθεί να τον πάρει μαζί του).

Πεθαίνει αφήνοντας την -προφανώς άφαντη και σε αυτό το επεισόδιο, αφού στο επίκεντρο είναι η ομάδα που προσπαθεί να γυρίσει στην Alexandria- Maggie χήρα. Κάτι που σημαίνει ότι, στα επόμενα επεισόδια, όταν και όποτε εκείνη εμφανιστεί, θα είναι συνεχώς κλαμμένη (Ως πότε, ρε Maggie, θα κλαις; Και ποιος θα είναι, δυο σεζόν από τώρα, αυτός που θα σου απαλύνει τον πόνο;) και ανήμπορη (από την θλίψη) να παίξει ουσιαστικό ρόλο σε οτιδήποτε.

 

Επίσης, κανείς δεν ξέρει ότι πέθανε. Κανείς δεν τον είδε να πεθαίνει. Οπότε, κανείς δεν ξέρει πως θα αντιδράσουν οι υπόλοιποι. Αν δηλαδή θα παρατήσουν τα πάντα για να αρχίσουν να τον ψάχνουν.

Πεθαίνει με διαφορετικό τρόπο από ότι στα graphic novels. Άδοξα και άδικα, κατά τη γνώμη μου, αφού είχε την εμπειρία και την ευστροφία να αποφύγει να πέσει θύμα μιας τέτοιας ‘εύκολης’ παγίδας.

Με άλλα λόγια, πεθαίνει ως rookie και όχι όπως του αρμόζει, δηλαδή ως βετεράνος ήρωας.

 

Πεθαίνει παρά τα δημοσιεύματα που έλεγαν ότι δεν έχει λογική να γίνει αυτό αφού ήταν παρών στα γυρίσματα της σειράς μέχρι και το τέλος (σας παρακαλώ, καλοί μου παραγωγοί, μην τον εμφανίσετε ως φάντασμα ή, ακόμη χειρότερα, ως Walker).

Πεθαίνει μειώνοντας τον αριθμό των χαρακτήρων που πραγματικά συμπαθούμε και μας νοιάζει να τους δούμε να βγάζουν άλλη μια σεζόν σε μόλις 4 (Carol, Daryl, Michonne, Maggie). Άντε σε 4+1 (Rick).

 

Παρόλο που ο τελευταίος συνεχίζει να είναι κάργα αντιπαθής και σε αυτό το επεισόδιο αφού, όταν ξεκινάει, παίρνει στην άκρη την Michonne και της λέει να φροντίσει να επιστρέψει στην Alexandria με όσους περισσότερους από τους Αλεξανδρινούς γίνεται. Τονίζοντας ότι δεν θα ζήσουν όλοι. Οπότε στην χειρότερη να τους αφήσει πίσω (σ.σ. κάτι που ο Heath ακούει και τον κάνει να κρατάει ‘μούτρα’ στην Michonne).

Συγκεκριμένα o Glenn γίνεται ο πρώτος από τους επιζώντες της πρώτης σεζόν που πεθαίνει μετά από την season 3 (βλέπε Merle και Andrea, και οι δυο αντιπαθητικοί). Μια ακόμη απόδειξη ότι η 6η σεζόν του The Walking Dead είναι άχαστη. Η -μέχρι τώρα- καλύτερη και πιο συναισθηματικά φορτισμένη από όλες.

Βέβαια, υπάρχει και η άλλη εκδοχή. Ότι δηλαδή ο Glenn δεν πεθαίνει τελικά. Ότι τα εντόσθια που βλέπουμε να τρώνε οι Walkers είναι αυτά του Nicholas, το πτώμα του οποίου έχει πέσει ακριβώς από πάνω του. Αλλά και πάλι, οι Walkers είναι χιλιάδες. Δεν υπάρχει τρόπος να μείνει ζωντανός που να μην είναι τραβηγμένος από τα μαλλιά και εντελώς ξενέρωτος.

Πώς ακριβώς κατάληξε ο Glenn καβάλα στον σκουπιδοτενεκέ;

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα από ένα επεισόδιο όπου βλέπουμε βασικά την προσπάθεια της ομάδας του Rick να επιστρέψει στην Alexandria (σ.σ. η δράση εκτυλίσσεται ταυτόχρονα με την επίθεση στην πόλη του προηγούμενου επεισοδίου). Με τον ίδιο να φεύγει τρέχοντας μόνος (σε κάποιο σημείο ήθελα να του φωνάξω Run Rick, Run, αλλά φοβήθηκα μπας και με ακούσει), με στόχο να φτάσει στο τροχόσπιτο που ήταν παρατημένο στο οδόφραγμα και να το χρησιμοποιήσει για να στρέψει την ορδή μακριά από την πόλη.

 

Και τον Glenn και την Michonne να οδηγούν τους άλλους επιζώντες, οι οποίοι πεθαίνουν ο ένας μετά τον άλλο. Κάποια στιγμή το group B, με τρεις τραυματίες ανάμεσά τους, φτάνει σε μια ενδιάμεση πόλη. Ο Glenn έχει την κακή ιδέα να βάλει φωτιά σε ένα κτίριο ώστε να αποπροσανατολίσει την ορδή (και ο Nicolas προσφέρεται να του δείξει το δρόμο) και οι υπόλοιποι βρίσκουν προσωρινά καταφύγιο σε ένα pet store. Μόνο που το κτίριο είναι ήδη καμένο, ο Nicolas τον οδηγεί και πάλι σε λάθος δρόμο και τελικά φτάνουμε στον σκουπιδοτενεκέ.

Την ίδια ώρα η Michonne την ‘κάνει’ με την ομάδα της πριν πλακώσει η ορδή. Στην πορεία πεθαίνουν άλλοι δυο (η όμορφη κοπελίτσα που κουτσαίνει και ο πελώριος λευκός που της ζητάει να δώσει ένα κομμάτι χαρτί στη γυναίκα του, αλλά εκείνη αρνείται γράφοντάς του στο χέρι της ότι θα επιστρέψει σπίτι).

Ποιος δάγκωσε τον Rick;

Κανείς. Το χέρι του απλά κόπηκε καθώς προσπαθούσε να ξεπαστρέψει τον τρίτο από τους Walkers που βρέθηκαν μπροστά του στην προσπάθεια του να φτάσει το τροχόσπιτο.

Εννοείται πως αυτό δεν είναι σαφές μέχρι το τέλος του συγκεκριμένου επεισοδίου. Αλλά δεν φαντάζομαι ότι υπάρχει κανείς εκεί έξω που θεωρεί πιθανόν να δούμε τον Rick να πεθαίνει. Στη χειρότερη να βγάλει την χατζάρα και να αυτο-ακρωτηριαστεί.

 

Έναν Rick ο οποίος, σε αυτό το επεισόδιο, μας θύμιζε ελαφρώς τον Al Pacino στο τέλος του Scarface όταν, αφού σκότωσε τους πρώτους δυο λύκους που του επιτέθηκαν μέσα στο τροχόσπιτο, μόλις είδε από τον καθρέφτη ότι έρχονται άλλοι τρεις, πήρε το αυτόματο και γάζωσε όλο την συγκεκριμένη πλευρά στέλνοντας τους στον γαλαξία των Walkers.

Ο απολογισμός; Πέντε νεκροί Λύκοι. Οι ίδιοι λύκοι που, θυμίζω, άφησε ο Morgan να ξεφύγουν στο τέλος του προηγούμενου επεισοδίου. Μια ακόμη απόδειξη ότι, στο The Walking Dead, η ανθρωπιά σκοτώνει.

Εξαιρετικό ήταν και το τέλος του επεισοδίου, με τον Rick να προσπαθεί μάταια να ξεκινήσει το τροχόσπιτο και τους Walkers να τον περικυκλώνουν. Υποθέτω ότι στο επόμενο θα τον δούμε εγκλωβισμένο πάνω στην στέγη. Όπως, στην πρώτη σεζόν, τον είχαμε δει αντίστοιχα εγκλωβισμένο μέσα στο τανκ. Μόνο που τότε βρέθηκε μια ψυχή να τον σώσει. Ένας πανέξυπνος ντελιβεράς με καπέλο του baseball. Δεν ξέρω αν τον θυμάστε. Glenn τον έλεγαν.

Τι μένει για το τέλος;

Η διαπίστωση ότι, όσο καλό και αν ήταν το συγκεκριμένο επεισόδιο, θα ήταν ακόμη καλύτερο αν, με κάποιο μαγικό τρόπο, ήταν παρούσα η Carol. Με διαφορά η καλύτερη ηθοποιός και ο χαρακτήρας με το περισσότερο βάθος και ενδιαφέρον από ολόκληρο το cast. Λογικά, στο επόμενο επεισόδιο, οι δυο ομάδες θα συναντηθούν ξανά. Ας ελπίσουμε να είναι η Carol εκείνη που θα αναλάβει καθήκοντα αρχηγού.

 

Σκόρπιες σκέψεις ενός φανατικού

Πότε θα σταματήσει να βολτάρει ο Daryl;

Εδώ και τρία επεισόδια πλέον είναι πάνω σε μια μηχανή και κόβει βόλτες στην εξοχή. Έστω, έχοντας μια ορδή στο κατόπι του (είναι, άραγε, κε Μπαμπινιώτη μου, το ορδο-βοσκός, δόκιμος όρος;) Ναι, αγαπητέ σκηνοθέτη, το ξέρω ότι δείχνει κουλ. Αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να του βρείτε κάτι ουσιαστικό να κάνει. Ειδικά σε αυτό το επεισόδιο, το μόνο που συμβαίνει ότι είναι ότι ‘αψηφά’ την εντολή του Rick, αφήνει μόνους στο αυτοκίνητο την Sasha και τον Abraham και όταν ο Rick τους εξηγεί ότι είναι ‘εγωιστικό’ να μην ολοκληρώσουν την αποστολή, επιστρέφει.

 

Είναι ωραία, χωρίς του Morgan την παρέα

Υποθέτω ότι τώρα, με τον Glenn νεκρό, θα αναλάβει και επίσημα εκείνος την ‘Παιδιά, πάνω από όλα μην χάσουμε την ανθρωπιά μας’ αντιπροσωπεία. Οπότε θα τον φάμε στην μάπα για πολύ καιρό ακόμη. Ας αντιμετωπίσουμε, λοιπόν, αυτό το επεισόδιο ως την ανάπαυλα πριν τα ‘Ου φονεύσεις’ κηρύγματα του που κάνουν ακόμη και τον δειλό παπά να φαίνεται πιο συμπαθής.

Τρεις Αφροαμερικανοί στο δάσος

Εύγε στους παραγωγούς του The Walking Dead που, για άλλη μια φορά, σπάνε το κλασικό στερεότυπο του ‘Ο μαύρος πεθαίνει πρώτος’. Αυτό σκέφτηκα όταν είδα την Michonne και τον Heath να κουβαλάνε τον τραυματισμένο τρίτο μαύρο μέσα στο δάσος, όντας οι μοναδικοί επιζώντες από την ομάδα που ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής στην αρχή του επεισοδίου.

Οι κάτοικοι της Alexandria σιγά σιγά μαθαίνουν

Πεθαίνουν, αλλά μαθαίνουν. Σκέψου ότι αυτό είναι το πρώτο επεισόδιο όπου περίτρανα δειλός ‘Αλεξανδρινός’ ήταν μόνο ένας, αυτός με το ηλίθιο καπέλο που φεύγει τρέχοντας με το που πλακώσουν οι πρώτοι Walkers στο δάσος (και μετά, φυσικά, τον τρώνε). Οι υπόλοιποι στέκονται στο ύψος τους.

Ο Heath ήρθε για να μείνει

Είναι ο μόνος Αλεξανδρινός που σίγουρα θα μείνει ζωντανός ως το τέλος της σεζόν. Αυτός και το μελλοντικό ‘κορίτσι’ του Rick, η Jessie, που απέδειξε στο προηγούμενο επεισόδιο ότι κρύβει μια βαρβάρη μέσα της. Συγκεκριμένα ο Heath, ο οποίος ήταν συνεχώς σε περιπολίες, άρα ξέρει να επιβιώνει, είναι εξαρχής θαρραλέος. Και όσον αφορά τους Walkers και όταν γυρίζει και την λέει στη Michonne, ότι δηλαδή σκοπεύει να τους αφήσει πίσω. Εκείνη του εξηγεί ότι, μέχρι να βρεθεί να είναι γεμάτο το πρόσωπό του από τόσο αίμα ώστε δεν ξέρει αν είναι των Walkers ή των φίλων του που είδε να πεθαίνουν μπροστά του, δεν έχει δικαίωμα να μιλάει. Κάτι που συμβαίνει αργότερα (δηλαδή ο Heath είναι γεμάτος αίματα). Άρα, από το επόμενο και μετά, θα είναι και αυτός μέλος της A ομάδας.

H ρόδα ποδηλάτου που γυρίζει ακόμη

Μια από τις πιο ωραίες, κατ’εμέ, εικόνες του προηγούμενου επεισοδίου, με την ματωμένη ρόδα -παιδικού- ποδηλάτου να γυρίζει ακόμη ενώ η επίθεση των Wolves εκτυλίσσεται. Αυτό το επεισόδιο τα πράγματα δεν είναι τόσο λυρικά. Τα μόνα καρέ που ξεχωρίζουν είναι το βλέμμα του Glenn καθώς τον τρώνε, ο σωρός από Walkers που έχουν ξεμείνει πάνω στο οδόφραγμα, το σημείωμα στη γυναίκα του πληγωμένου Αλεξανδρινού που ποδοπατάει μια μπότα Walker, το βλέμμα της Michonne όταν κοιτάζει τον ουρανό και δεν βλέπει καπνό (κάτι που σημαίνει ότι ο Glenn απέτυχε), η στιγμή που σβήνει από το χέρι της το ‘Θα επιστρέψεις σπίτι’ σημείωμα που είχε γράψει πάνω και το βαζάκι με παιδική τροφή που βρήκε ο Rick στην τσέπη του νεκρού λύκου.