Σεξ και προσευχή: Πώς η Madonna σόκαρε την Καθολική Εκκλησία με το ‘Like a Prayer’
Το μεγαλύτερο χιτ της βασίλισσας της ποπ δεν ήταν απλά ένα ακόμη τραγούδι. Ήταν ένα μήνυμα προς τους Καθολικούς με πολλά σεξουαλικά υπονοούμενα, που εξόργισε μέχρι και τον Πάπα.
- 12 ΑΠΡ 2020
“Στον καθολικισμό γεννιέσαι αμαρτωλός και συνεχίζεις να ζεις ως τέτοιος σε όλη σου τη ζωή. Όσο κι αν προσπαθήσεις να ξεφύγεις από αυτό, η αμαρτία είναι μαζί σου συνεχώς. Αυτός ο φόβος πάντα με στοίχειωνε. Με κυνηγούσε και με πονούσε κάθε στιγμή. Η μουσική είναι πιθανότατα ο μόνος αντιπερισπασμός στη ζωή μου”.
Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στη Madonna, από συνέντευξη που παραχώρησε στο Interview Magazine το 1989, λίγες μόνο ημέρες μετά την κυκλοφορία του ‘Like a Prayer’, του κομματιού που εκτόξευσε την καριέρα της, ενώ παράλληλα εξόργισε την Καθολική Εκκλησία.
Η βασίλισσα της ποπ λατρεύει να προκαλεί. Πάντα το έκανε και συνεχίζει να το κάνει σε κάθε ευκαιρία. Για την ακρίβεια, θα μπορούσαμε να πούμε πως έχτισε μια ολόκληρη καριέρα με αυτό τον τρόπο. Ναι μεν είχε όλο το πακέτο που έψαχνε η μουσική βιομηχανία, αλλά είναι και η προσωπικότητά της τέτοια, που της έδωσε τεράστιο boost.
Έχει κάνει κατά καιρούς δηλώσεις που σόκαραν το κοινό, σχετικά με τη σεξουαλικότητα, τη θρησκεία, το φεμινισμό και το ρατσισμό. Όμως, τίποτα δεν είχε σοκάρει τόσο πολύ τον πλανήτη και κυρίως τους φανατικούς πιστούς της Καθολικής Εκκλησίας, όσο το video clip του ‘Like a Prayer’. Κι αυτό γιατί κατάφερε να χωρέσει όλα τα παραπάνω θέματα σε μόλις πέντε λεπτά. H Madonna το ήξερε, το περίμενε, το προκάλεσε και το απόλαυσε.
Δεν ήταν λίγοι αυτοί που άρχισαν να πλάθουν σατανικά σενάρια με το μυαλό τους, σχετικά με τους σκοπούς της Madonna να βγάλει αυτό το τραγούδι τον Μάρτιο του 1989. Άλλοι θεώρησαν πως ήθελε να γελοιoποιήσει την Βίβλο και την εκκλησία με το να κάνει συγκεκριμένες αναφορές και να δείχνει χριστιανικές εικόνες στο video clip της. Την ίδια ώρα υπήρχαν κι εκείνοι που έκαναν λόγο για την σατανική και άθεη Madonna.
“Πώς θα μπορούσα να μην είμαι Καθολική με αυτό το όνομα; Είτε θα γινόμουν καλόγρια, είτε αυτό που έχω γίνει τώρα”, έχει δηλώσει η ίδια προς απάντησή τους (σ.σ. για τους Καθολικούς το ‘Madonna’ είναι το όνομα της Παναγίας).
Και η αλήθεια είναι πως μεγάλωσε με Καθολικούς γονείς, πήγε σε Καθολικό σχολείο, πιστεύει, όμως δεν μπορούσε να κλείσει τα μάτια της σε όλα τα ‘στραβά’ που έβλεπε γύρω της. Γι’ αυτό το λόγο χρησιμοποίησε τη θρησκεία, προκειμένου να μιλήσει ανοιχτά για το σεξ, τον ρατσισμό, αλλά και την εικόνα της γυναίκας, σε μια εποχή που όλα εκεί έξω ήταν τελείως διαφορετικά σε σχέση με σήμερα.
Το video clip που δίχασε
Όποιος έχει ακούσει έστω και μια φορά το ‘Like a Prayer’ της Madonna (που σίγουρα όλοι το έχουμε ακούσει πολύ περισσότερες φορές) δεν γίνεται να μην θυμάται τον στίχο ‘Ι ‘m down on my knees’. Είναι ίσως ο πιο χαρακτηριστικός στίχος του κομματιού και το σεξουαλικό υπονοούμενο το καταλαβαίνουμε εύκολα. Είναι ένας στίχος που συνδέεται τόσο με τη θρησκεία, όσο και με το σεξ. Όπως ακριβώς γίνεται και σε πολλά ακόμη σημεία του κομματιού. Ουσιαστικά, οι στίχοι του ‘Like a Prayer’ μπλέκουν τη σεξουαλική απόλαυση και την προσευχή, δύο ενέργειες οι οποίες έχουν σκοπό να σε ανεβάζουν σε ένα ‘ανώτερο επίπεδο’.
Το video clip του κομματιού κυκλοφόρησε στις 3 Μαρτίου του 1989. Μία ημέρα νωρίτερα, όμως, το τραγούδι είχε κάνει πρεμιέρα σε ένα διαφημιστικό 30 δευτερολέπτων της Pepsi. Κάτι που φυσικά έκανε όλο τον κόσμο να ασχοληθεί με το αναψυκτικό, αλλά και την Αμερικανή σταρ. Η Madonna είχε υπογράψει μάλιστα κι ένα συμβόλαιο 5 εκατομμυρίων δολαρίων με την εταιρεία, βαδίζοντας στα χνάρια του Michael Jackson. Μια win-win situation και για τους δύο.
Όταν κυκλοφόρησε, λοιπόν και επίσημα πλέον το video clip στο κανάλι του MTV, δεν χρειάστηκαν παραπάνω από πέντε δευτερόλεπτα, για να προκληθεί πανικός και καταιγισμός σχολίων από πιστούς της Καθολικής Εκκλησίας και πιστούς της Madonna. Στις πρώτες δύο εικόνες του video βλέπουμε την τραγουδίστρια να κλείνεται πίσω από σίδερα και να θαυμάζει ένα άγαλμα ενός αγίου, ενώ στη συνέχεια τη βλέπουμε ανάμεσα από φλεγόμενους σταυρούς. Εικόνες που εξόργισαν αμέσως τους Καθολικούς.
Στη συνέχεια, η Madonna γίνεται μάρτυρας μιας επίθεσης από λευκούς άνδρες σε μια νεαρή κοπέλα. Τη στιγμή που πηγαίνει ένας μαύρος άνδρας να τη βοηθήσει, έρχεται η αστυνομία και τον συλλαμβάνει άδικα. Ένα σημείο στο οποίο, από τη μία η Madonna κάνει ένα παραλληλισμό με την παραβολή του ‘Καλού Σαμαρείτη’ από την Καινή Διαθήκη, ενώ από την άλλη μιλάει ξεκάθαρα για τον ρατσισμό απέναντι στους Αφροαμερικανούς.
Η εκκλησία την φωνάζει με το όνομά της, τη βλέπουμε να μπαίνει μέσα και κάπου εκεί αρχίζει το ρεφρέν του κομματιού. Πέφτει στα γόνατα και προσεύχεται μπροστά σε ένα άγαλμα ενός μαύρου Αγίου. Κι αυτός ακούει την προσευχή της και ξυπνάει, αγκαλιάζοντάς την.
Μέσα σε όλα αυτά η Madonna φοράει έναν μεγάλο σταυρό στο λαιμό της, την ώρα που το ντύσιμό της δεν παραπέμπει σε ‘ντύσιμο εκκλησίας’. Μια κίνηση που σκοπό έχει να κατακρίνει τις παλαιωμένες αντιλήψεις της Καθολικής Εκκλησίας, σχετικά την εικόνα του ‘καλού πιστού’. Εκείνη επιδεικνύει τη σεξουαλικότητά της, ενώ την ίδια ώρα παραμένει πιστή στη θρησκεία της, δείχνοντας πως αυτές οι δύο έννοιες μπορούν να συνδέονται. Το ίδιο μοτίβο συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του video clip.
Αυτές οι εικόνες προκάλεσαν την έκρηξη μέχρι και του πάπα Ιωάννη Παύλου, ο οποίος έκανε παρέμβαση για το θέμα. Ζήτησε από τους πιστούς στην Ιταλία να μποϊκοτάρουν τη “βλάσφημη” τραγουδίστρια και την απείλησε με αφορισμό από την Καθολική Εκκλησία. Παράλληλα, βαρύ πλήγμα γνώρισε και η Pepsi, η οποία αναγκάστηκε μετά από όλα αυτά που έγιναν, να αποσύρει την διαφήμισή της με το ‘Like a Prayer’ της Madonna.
Τι έκανε η βασίλισσα της ποπ βλέποντας όλα αυτά; Πιθανότατα άναψε ένα πούρο, άραξε στον καναπέ της και έβαλε τα γέλια. “Δεν υπάρχει κακή κριτική. Να ανησυχείς μόνο όταν δεν ασχολούνται μαζί σου”, έχει δηλώσει άλλωστε. Η αλήθεια είναι πως δεν την επηρέασε ουσιαστικά σχεδόν καθόλου. Και τα χρήματα που είχε υπογράψει με την Pepsi κράτησε και το κομμάτι της έγινε παγκόσμιο χιτ, απογειώνοντας την καριέρα της.
Βασικά, λάθος. Έκανε κάτι. Απλά άλλαξε την ονομασία της περιοδείας της από ‘Like a Prayer Tour’ σε ‘Blond Ambition Tour’ και φυσικά έσκισε, αφού ο κόσμος είχε λατρέψει το κομμάτι και όλα τα σεξουαλικά ή μη υπονοούμενά του. Άσχετα με το τι έλεγε ή υποστήριζε η Καθολική Εκκλησία. Η Madonna το απολάμβανε όλο αυτό το παιχνίδι. Μάλιστα, χρησιμοποίησε και την απήχηση του κομματιού για να μιλήσει ανοιχτά για το σεξ στις συναυλίες, αλλά και για το AIDS που απασχολούσε ιδιαίτερα τον κόσμο εκείνη την εποχή.
Πώς συνδέεται η προσευχή με το σεξ
Πάντως, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε πριν μερικά χρόνια το πανεπιστήμιο της Γιούτα και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό Social Neuroscience Journal, φαίνεται πως το σεξ είναι σαν την προσευχή. Επομένως, κάπου εδώ έρχεται και η δικαίωση της Madonna.
Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της έρευνας, η προσευχή έχει τη δυνατότητα να διεγείρει με τέτοιο τρόπο τον εγκέφαλο και να προσφέρει ικανοποίηση, όπως ακριβώς και η σεξουαλική πράξη.
“Να είσαι δυνατός. Να πιστεύεις στην ελευθερία και στον Θεό. Να αγαπάς τον εαυτό σου. Να κατανοείς τη σεξουαλικότητά σου. Να έχεις αίσθηση του χιούμορ. Να αυνανίζεσαι. Να μην κρίνεις τους ανθρώπους από τη θρησκεία τους, το χρώμα τους ή τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις. Να αγαπάς τη ζωή και την οικογένειά σου”, λένε οι εντολές που έχει δώσει η Madonna.
Μήπως τελικά ξέρει κάτι παραπάνω;