ΒΙΒΛΙΟ

Σφύριξε χαρούμενα. Γιατί μπορείς και το χρειάζεσαι

Ένας συντάκτης προσπαθεί να ξεγελάσει την αρνητικότητα της εποχής με τον πιο απλό τρόπο. Την καλή διάθεση.

Μου φαινόταν πάντα μυστήρια η αιώνια καλή διάθεση σε έναν άνθρωπο. Πολλές φορές μου φαινόταν ύπουλη και επικίνδυνη. Έλεγα “δεν μπορεί κάποιος να έχει μονίμως καλή διάθεση ανεξαρτήτως των συνθηκών”.

Και καλώς ή κακώς, όταν σκέφτομαι καλή διάθεση, θετική ενέργεια και αιώνια χαρά, μου έρχεται στο μυαλό η εικόνα ενός υπερβολικά χαμογελαστού Θέμη Γεωργαντά.

 

Ο δεύτερος που μου έρχεται στο μυαλό είναι ο Γιώργος Τσαλίκης αλλά προτιμώ να μείνω στον Θέμη Γεωργαντά. Έναν άνθρωπο που εδώ και πόσα χρόνια ευαγγελίζεται τη θετική ενέργεια και το όλο concept το οποίο έχει χτίσει η Amita εδώ και τόσα χρόνια. Λες και ήξεραν ότι τα χρόνια που θα ακολουθούσαν, θα την είχαμε απόλυτη ανάγκη.

Και πάντα λοιπόν μου φαινόταν σχεδόν ύπουλη αυτή η εμμονή στην θετική ενέργεια. Αυτή η καταπιεσμένη καλη διάθεση. Μόνο που αν βρεθείς έστω μία φορά σε έναν χώρο στον οποίο υπάρχουν οι Vegas, ο Stan, ο Μηδενιστής ή κάποιος άλλος μουσικός και παρατηρήσεις τα 15χρονα να ουρλιάζουν για αυτούς τους ανθρώπους θα καταλάβεις ότι αυτή η θετική ενέργεια είναι κάτι το απόλυτα ειλικρινές. Ίσως από τα λίγα ειλικρινή πράγματα που μας έχουν απομείνει.

Την χρειάζεσαι αυτή τη θετική ενέργεια σε πολλές φάσεις της ζωής σου. Και εξηγούμαι.

Χρειάζεσαι τη θετική ενέργεια στο καλοκαίρι σου

 

Η καλή διάθεση είναι συνώνυμη της θερινής περιόδου. Θες λόγω της προσμονής για τις διακοπές που έρχονται; Θες επειδή είναι πιο καλός ο καιρός και μπορεί να πετύχεις τον εαυτό σου να περπατά χαμογελαστός μέσα στον ήλιο; Πιθανόν. Το συγκεκριμένο καλοκαίρι όμως οι συνθήκες είναι λίγο διαφορετικές. Γι’ αυτό και έχεις ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη να το δεις θετικά το θέμα.

Πέρασες έναν χειμώνα με γκρίνια. Από εσένα, από τους φίλους σου, από τους συναδέλφους σου και την οικογένειά σου. Και έχει φτάσει η εποχή να πετάξεις από πάνω σου όχι μόνο την κούραση του χειμώνα αλλά και το ψυχολογικό βάρος. Χρειάζεσαι για λίγες έστω μέρες, για λίγες ώρες να ξεχαστείς και να περάσεις καλά. Σε μία παραλία, σε ένα bar, σε μια συναυλία.

Χρειάζεσαι τη θετική ενέργεια στη σχέση σου

 

Ξέρεις πόσους φίλους έχω εγώ που χωρίζουν αυτή την περίοδο επειδή τους έχει φάει η γκρίνια; Επειδή πέρασαν όλο τον χειμώνα να συζητούν κάθε βράδυ πόσο άσχημα περνούν στις δουλειές τους και τι θα κάνουν στη ζωή τους;

Θα θέλαμε πολύ οι δυσκολίες στα οικονομικά να δυναμώνουν τις σχέσεις αλλά συνήθως φέρνουν προβλήματα και γκρίνια. Γκρίνια η οποία συσσωρεύεται και φέρνει έκρηξη στη σχέση. Δεν σου λέμε να μην συζητάς τα προβλήματά σου με την κοπέλα σου. Αλλά αν θες να την έχεις πραγματικά δίπλα σου πρέπει να της δίνεις και λόγους να χαμογελάει.

Χρειάζεσαι τη θετική ενέργεια στην παρέα σου

 

Το βλέπω και στη δική μου παρέα η οποία με αποπαίρνει κάθε φορά που μιζεριάζω για τα λεφτά, τα ωράρια και οτιδήποτε άλλο μπορεί να μου χαλάει τη διάθεση. Κι ευτυχώς έχω κάνα δυο φίλους που μου θυμίζουν πόσο καλά περνάω και πόσο δεν πρέπει να μιζεριάζω.

Το μικρόβιο της κακής διάθεσης μπορεί πολύ εύκολα να επηρεάσει μία παρέα. Δεν πρόκειται να χάσεις ποτέ τους φίλους επειδή τους γκρινιάζεις. Αλλά δεν θες να είσαι στην παρέα εκείνος ο οποίος θα φέρνει την κακή διάθεση.

Χρειάζεσαι τη θετική ενέργεια στη δουλειά σου

 

Το παρατηρείς ότι σε όλες τις εταιρείες ο κόσμος λιγοστεύει και οι αρμοδιότητες αυξάνονται. Είναι ίδιον των καιρών και δεν μπορείς να κάνεις κάτι για να το αλλάξεις ριζικά. Αυτό όμως που μπορείς να κάνεις στη δική σου καθημερινότητα μέσα στη δουλειά, είναι να βγάζεις το πλέον θετικό σου πρόσωπο.

Μόνο έτσι θα έχεις καλές σχέσεις με τους συναδέλφους σου, μόνο έτσι θα εμφανίζεις ένα καλό πρόσωπο στην εταιρεία και μόνο έτσι θα αποφύγεις να μπεις στον φαύλο κύκλο της μιζέριας που όταν ριζώσει σε ένα γραφείο, φέρνει μαζί της δολοπλοκίες, θαψίματα και αναπόφευκτες προστριβές. Δεν θες να χάσεις τη δουλειά σου επειδή γκρινιάζεις.

 

Το να βλέπεις τα πράγματα θετικά όταν δεν είναι, δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο και το αντιλαμβάνομαι όσο κι αν επιμένει ο Moby περί του αντιθέτου στο “Slipping Away”. Δεν είναι εύκολο αλλά σε κάτι έχει απόλυτο δίκιο ο έρμος ο Moby.

Ότι πρέπει να πιαστείς από τους ανθρώπους. Κι αν εκείνοι από τους οποίους πιάνεσαι είναι μέσα στη μιζέρια, δεν πάμε πουθενά. Φρόντισε να είσαι σε εκείνους που χαμογελάνε. Ακόμα κι αν σε περνάνε για τρελό.