ΣΙΝΕΜΑ

‘Silence’: Ο Scorsese ψάχνει την απαγορευμένη του πίστη

Το πρώτο τρέιλερ του ‘Silence’ μυρίζει αφοσίωση και αμφισβήτηση ταυτόχρονα.

Πριν αποφασίσει να γίνει σκηνοθέτης, ο Martin Scorsese ήθελε να γίνει παπάς. Το μονοπάτι του μπορεί να ήταν διαφορετικό τελικά, αλλά το ενδιαφέρον του για την πίστη και τη θρησκεία έχει αντηχήσει με ταινίες όπως το ‘Last Temptation of Christ’ και το ‘Kundun’, αλλά και πιο έμμεσα με δουλειές όπως το ‘Bringing Out the Dead’ και το ‘Gangs of New York’.

Στο ‘Silence’ μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το ομώνυμο μυθιστόρημα του Shusaku Endo, μία ιστορία για δύο Ιησουίτες ιεραπόστολοι (Andrew Garfield, Adam Driver) που αποφασίζουν να αναζητήσουν τον μέντορά τους (Liam Neeson) στη μακρινή Ιαπωνία του 17ου αιώνα, λίγο καιρό μετά την εξαφάνισή του. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος, αφού την εποχή εκείνη στην Ιαπωνία, οι ξένοι και κυρίως οι Χριστιανοί απειλούνταν με βασανιστήρια και σταύρωση.

Αυτό που φαίνεται ενδιαφέρον από το τρέιλερ τουλάχιστον, είναι ότι η ταινία δε θα σχολιάσει απλά θέματα όπως τη θρησκευτική αποδοχή και διαφορετικότητα ή τη δύναμη της θρησκείας ως κοινωνικοπολιτικό οικοδόμημα, αλλά μέσα από την εμπειρία των δύο ιεραποστόλων θα μιλήσει και για το κόστος που μπορεί να έχει η εξάπλωση μιας θρησκείας με τον τρόπο που κάποτε γινόταν. Αξίζει ο κίνδυνος που βάζουν τη ζωή των ντόπιων πιστών, για την υπεράσπιση της πίστης και του μέντορά τους;

Σε πιο χολιγουντιανούς όρους, το ‘Silence’ απέφυγε την προβολή του στα μεγάλα φετινά φεστιβάλ,. Το ίδιο όμως είχε κάνει και το ‘Wolf of Wall Street’ και τις 5 υποψηφιότητές του τις τσάκωσε. Βάλε και την πολύ Oscar-friendly πρεμιέρα της ταινίας τον Δεκέμβρη και το ταξίδι για την τελετή δε φαίνεται καθόλου μακρινό.

* To ‘Silence’ κυκλοφορεί στις 22 Δεκεμβρίου.