ENTERTAINMENT
SPONSORED

Smartphones: Κράτα ένα πολυλειτουργικό εργαλείο στα χέρια σου

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν την αγορά οποιουδήποτε smartphone.

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι ακριβώς είναι ένα smartphone; Σίγουρα, έχουν προ πολλού ξεφύγει από τον ορισμό του κινητού τηλεφώνου και ελάχιστοι υπάρχουν που το χρησιμοποιούν αυστηρά για κλήσεις και μηνύματα. Στην ουσία, είναι ένα τηλέφωνο, ένας υπολογιστής, ένα μέσο για πρόσβαση στο διαδίκτυο, μια φωτογραφική μηχανή, ένα μικρό ηχοσύστημα ή μια τηλεόραση «τσέπης» – και πολλά περισσότερα. Ακόμη κι αν κάποιος το χρησιμοποιεί για μια βασική καθημερινή ανάγκη, σίγουρα θα ασχοληθεί και με άλλες λειτουργίες, έστω για λίγο.

Ποιοι είναι οι δημοφιλέστεροι τρόποι να χρησιμοποιεί κανείς το smartphone του; Δεν είναι λίγοι και από άτομο σε άτομο πιθανώς διαφέρουν, αλλά υπάρχουν κάποια βασικά στοιχεία που μοιράζονται όλα τα smartphones ανεξάρτητα από τη δύναμή τους και τις προηγμένες τεχνολογίες που ενδεχομένως διαθέτουν. Κάποιες συσκευές, δε, είναι κατασκευασμένες για πιο εξειδικευμένους σκοπούς και προσφέρουν επιπλέον ευκολίες και δυνατότητες γύρω από αυτούς. Έχοντας όλα αυτά υπόψιν, ας δούμε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που μπορεί να κάνει ένα smartphone.

Η «βάση» της ψυχαγωγίας σου

Ταξιδεύεις πολύ, χρησιμοποιείς τα μέσα καθημερινά ή θέλεις απλώς έναν καναπέ και την άνεση του κινητού σου; Πιθανότατα θα έχεις παρακολουθήσει κάποια σειρά στην οθόνη του smartphone σου, βίντεο κι εκπομπές στο YouTube ή απολαμβάνεις την αγαπημένη σου μουσική με ή χωρίς ακουστικά – γιατί ορισμένα smartphones διαθέτουν στερεοφωνικά ηχεία που αποδίδουν πολύ καλύτερα από όσο θα περίμενες ποτέ. Με λίγα λόγια, τα σύγχρονα κινητά είναι ιδανικά για όλα τα παραπάνω διότι στην πλειονότητά τους ενσωματώνουν οθόνες που ξεπερνούν τις 6” σε διαγώνιο, με ανάλυση από HD έως 4K, και συχνά αξιοποιούν διπλά ηχεία για απολαυστικό στερεοφωνικό ήχο. Οι μουσικόφιλοι επωφελούνται από τις τεχνολογίες όπως το Hi-Res Audio που παρέχει αναπαραγωγή αρχείων μουσικής με απαράμιλλη ποιότητα και φυσικά, μπορούν να διαλέξουν από μια τεράστια ποικιλία ενσύρματων ή ασύρματων ακουστικών για να απολαύσουν στο έπακρο την αγαπημένη τους μουσική.

Όλα τα παραπάνω συνδυάζονται αν ο χρήστης είναι gamer, μιας και πλέον τα διαθέσιμα παιχνίδια έχουν εξελιχθεί σε απίστευτο σημείο και μπορούν να προσφέρουν εμπειρίες παρόμοιες με μιας «παραδοσιακής» κονσόλας. Εντυπωσιακά παιχνίδια όπως το Genshin Impact διατίθενται για κινητά και… ρίχνουν «σαγόνια». Για να απολαύσεις στο έπακρο μια τέτοια εμπειρία, θα πρέπει να προτιμήσεις μια συσκευή με τελευταίας τεχνολογίας επεξεργαστή και μνήμη RAM τουλάχιστον 6GB – οι πιθανότητες λένε πως μια τέτοια συσκευή θα διαθέτει υψηλή ανάλυση οθόνης και ποιοτικό πάνελ, οπότε σίγουρα θα λάβεις περισσότερα από τα αναμενόμενα.

Ένα πολύτιμο εργαλείο για παραγωγικότητα

Η τεχνολογική πρόοδος βρίσκεται στην «καρδιά» των smartphones, τα οποία χρόνο με τον χρόνο εξελίσσονται σε κάτι ανώτερο και πληρέστερο. Τρανή απόδειξη είναι η ευελιξία τους σε πληθώρα εργασιών αλλά και απλών καθημερινών αναγκών. Εν παραδείγματι, στην ίδια συσκευή όπου σερφάρεις στα social media ή παρακολουθείς με κάθε λεπτομέρεια τα αποτελέσματα της καθημερινής αθλητικής δραστηριότητάς σου, μπορείς να χειρίζεσαι άψογα αρχεία κειμένου, υπολογιστικά φύλλα, ακόμη και να επεξεργαστείς φωτογραφίες ή βίντεο. Ορισμένες συσκευές, μάλιστα, υποστηρίζουν ηλεκτρονική γραφίδα που σου επιτρέπει να σχεδιάζεις ή να κρατάς χειρόγραφες σημειώσεις.

Πολλές από τις δημοφιλέστερες εφαρμογές που χρησιμοποιείς στον υπολογιστή σου, πιθανώς βρίσκονται ήδη στο Play Store (Android) ή App Store (iOS) και απλώς χρησιμοποιώντας τον ίδιο λογαριασμό, μπορείς να έχει τα αρχεία σου -πρακτικά, όλη σου τη δουλειά- σε δύο μέρη ταυτόχρονα. Βρίσκεται εκτός γραφείου και σου ήρθε μια ιδέα που πρέπει να προσθέσεις στο αρχείο της αυριανής παρουσίασης; Μπορείς εντελώς εύκολα να το κάνεις απευθείας από το κινητό σου, οπουδήποτε κι αν βρίσκεσαι, αρκεί να έχεις πρόσβαση στο διαδίκτυο. Κάποιες συσκευές μάλιστα μπορούν να συνδεθούν σε οθόνη, ασύρματα ή ενσύρματα, και να λειτουργήσουν σε περιβάλλον παρόμοιο με ενός υπολογιστή ώστε -ει δυνατόν- να μην χρειάζεσαι το laptop σου παρέα αλλά μονάχα το κινητό που ούτως ή άλλως έχεις παντού μαζί σου.

Μια ισχυρή φωτογραφική μηχανή

Ένα τεράστιο μέρος της δημοφιλίας των smartphones ήταν η ενσωμάτωση φωτογραφικής μηχανής. Από τα… «τότε χρόνια» ως τώρα, δεν μιλάμε απλά για τη δυνατότητα λήψης φωτογραφιών ή καταγραφής βίντεο, αλλά για υπέρ-σύγχρονα συστήματα που ανταγωνίζονται επαγγελματικές κάμερες. Ας πάρουμε για παράδειγμα τα νεότερα Samsung Galaxy S21 Ultra και iPhone 12 Pro Max, τα οποία μπορούν να απαθανατίσουν βίντεο σε ανάλυση 4K, με σταθεροποίηση και μια πλειάδα άλλων δυνατοτήτων. Μπορούν επίσης να καταγράψουν βίντεο σε αργή κίνηση, να εισάγουν εφέ και προσφέρουν στον χρήστη την ευκολία που χρειάζεται για να επεξεργαστεί τις καταγραφές του απευθείας από το κινητό, χωρίς την ανάγκη για υπολογιστή εκτός κι αν πρόκειται για πιο εξειδικευμένη επεξεργασία.

Η λατρεία για φωτογραφία, όμως, είναι κάτι που δύσκολα μπορεί να αποτυπώσει κανείς πλήρως με νούμερα ή τεχνολογίες. Είναι απερίγραπτα απελευθερωτικό να μπορείς να αποτυπώνεις οτιδήποτε τραβάει την προσοχή σου ή αξίζει τον χρόνο σου, όποια στιγμή της ημέρας και οπουδήποτε βρίσκεσαι χωρίς να έχεις μια φωτογραφική μηχανή επάνω σου ή να σκόπευες να φωτογραφίσεις κάτι γενικότερα. Τα smartphones πλέον μπορούν να προσφέρουν πολλά που εντοπίζονται σε φωτογραφικές μηχανές, όπως οπτικό ζουμ και ρύθμιση πολλών παραμέτρων προτού ληφθεί μια φωτογραφία, κι έτσι η τυχαία και μη ανάγκη για φωτογραφία καλύπτεται και με το παραπάνω – με ποιότητα που κάποτε φάνταζε άπιαστη.

Μια «πύλη» προς τον κόσμο του internet

Αναμφίβολα, η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι πιο εύκολη και διαδεδομένη από ποτέ άλλοτε, καθώς έχει εξαπλωθεί σε πληθώρα συσκευών ενώ υπάρχουν διάφοροι τρόποι να συνδεθεί κανείς – από σταθερό δίκτυο, από κοινόχρηστο Wi-Fi ή μέσω 4G/5G στο κινητό του. Ειδικά αν πρόκειται για σύνδεση μέσω 5G, οι ταχύτητες σύνδεσης είναι ασύλληπτες ενώ ακόμη και το 4G ενδέχεται να παρέχει ανώτερες επιδόσεις συγκριτικά με ένα τυπικό, οικιακό δίκτυο τύπου ADSL. Επομένως, είναι εύκολο να κατανοήσει κανείς πόσο σημαντικό είναι να έχεις το internet -και την απέραντη ελευθερία που αυτό συνεπάγεται- στην τσέπη σου.

Αφενός, μπορείς να είσαι σε διαρκή επαφή με οικογένεια, φίλους και συναδέλφους σε μια από τις τόσες εφαρμογές συνομιλίας ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αφετέρου, η απλή κίνηση του να βγάλεις το κινητό από την τσέπη και να αναζητήσεις ή να μοιραστείς οποιαδήποτε πληροφορία, να έχεις πρόσβαση σε σημαντικά αρχεία που φιλοξενούνται σε online χώρους και φυσικά, οι εφαρμογές που λειτουργούν καλύτερα όταν υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, όπως ένα GPS που συνδυάζει δεδομένα από τον δορυφόρο και το internet για να σου προσφέρει πλήρη ενημέρωση κατά την πλοήγηση. Κι όλα αυτά, χωρίς να συνυπολογίσουμε την ψυχαγωγία που παρέχουν οι streaming υπηρεσίες, το online gaming, την άμεση κοινοποίηση των φωτογραφιών σου και όλες τις καθημερινές συνήθειες που μπορεί να έχει κάποιος, οι οποίες γίνονται εφικτές χάρη στο internet.